22. januari 2017

Utgifter och intjänade kronor

Det här är ett långt inlägg om varför jag inte tycker det är intressant att ställa minskade matkostnader mot trädgårdens utgifter.

Nyligen delade jag en bild på Instagram som visade summan 3 805,17 kronor på ett papper. Det är senaste månadsfakturan från matvarubutiken och den summa vi handlat mat- och hushållsartiklar för under december. En anmärkningsvärt låg siffra för ett hushåll med sex personer, om jag får säga det själv.

Innan vi började se minskningar på matkontot, som ett resultat av min odling, snittade vi på 8 000 kronor per månad för mat- och hushållsartiklar, det var innan vi fick vårt fjärde barn. Summan 3 805 kronor är alltså nästan all mat vi köpt under en månad, samt blöjor för ett barn (nej, vi använder inte tygblöjor och jag kan gärna skriva mer om det vid annat tillfälle). Läs gärna inlägget Odla och spara pengar om du tycker 8 000 kronor är en hög summa och vill veta varför det är så.

De gånger jag offentligt delar ett hurra-rop för minskade matkostnader kommer alltid kommentarer om att de sparade kronorna måste ställas mot kostnader för arbetstid, utgifter för material och helst ska också kostnader för lån, räntor och annat för den aktuella odlingsytan räknas in. Jag har lyckats hålla mig från att skriva något om det i flera år, eftersom jag känner att jag lätt halkar in i en lite bitsk ton. Men nu gör jag ett försök och hoppas att jag lyckas formulera mig väl. Det här är min syn på saken.

 

Trädgården som fritidssyssla
En viktig detalj för mitt resonemang nedan handlar om intentionen för den här odlingen. Det här är inte en yrkesodling. Huset, med tillhörande trädgård, är inte införskaffad för att odla. Det råkade bli en odling av nyfikenhet. Det är alltså en hemträdgård - med mycket grönsaker. Det är min fritidssysselsättning. Min passion. Det roligaste jag gjort.

Det är också mitt jobb, på så sätt att jag skriver och berättar om trädgården på olika sätt. Jag skriver blogg, artiklar, böcker och håller föredrag och gör YouTube-klipp som genererar inkomster. Odlar gör jag på min fritid, som de flesta andra. Ingen betalar mig för att, så att säga, hålla trädgården igång genom att arbeta i den x antal timmar i den per dag. Det är alltså i den här trädgården ungefär som i alla andras. Och med fyra små barn är trädgårdstiden minimal!

Min roliga fritidssyssla råkar föra med sig att vi sparar en massa pengar på matkontot. Det är ju fantastiskt! Genom att odla trädgården och framställa mat hemma har vi lärt oss att planera vad vi äter på ett sätt så att vi minskar våra inköp av mat. Det ger minskade utgifter.

En del av Skillnadens följare är nyfikna på utgifterna för att kunna få en bild av om det är rimligt att anta att en hemodling ger sparade pengar. I praktiken skulle vi ju kunna ha väldigt höga utgifter för trädgården och på så sätt gå plus minus noll. Likt många andra grönsaksodlare är jag en sparsam typ som sätter stor prestige i att odla så billigt som möjligt. Här finns liksom ingen guldkant på saker och ting. Inget piff. Det är grönsaker och det som behövs för att framställa dem, inte mer än så. Den som följt den här trädgården länge och dessutom varit här och hälsat på vet det.

 

Utgifter oavsett
När det gäller trädgården tycker jag att utgifterna är helt ointressanta, faktiskt. Men det är ju för att jag vet att de är tämligen låga. Om jag jämför vår trädgård och utgifter samt arbetsinsatser där med dito hos grannarna finner jag att alla (och i vissa fall de flesta):

 • Har lån på hus och tomt och amorterar och betalar räntor
 • Klipper gräset med köpt gräsklippare
 • Klipper häcken (i den mån det finns) med någon slags inköpt sax eller maskin
 • Har ungefär samma utbud av trädgårdsredskap (och vår familj är inte bland de som har flest!)
 • Köper gödsel i trädgårdsbutiker
 • Köper och planterar fruktträd
 • Köper och planterar bärbuskar
 • Har växthus eller växthustunnel
 • Har uteplats som kräver underhåll
 • Har grönsaksland i stor eller liten skala och köper frö, plantor och redskap till dem

Av ovanstående kan jag dra slutsatsen att den som bor i hus och har en trädgård på något sätt håller den i ordning och att det medför vissa kostnader. Det som skiljer just vår trädgård från andras är att jag odlar en väldig massa grönsaker. Och jag har hela två tunnelväxthus på tomten, istället för bara ett. Ingen i grannskapet använder arbetstid för att sköta trädgården, det sker på fritiden.

Som jag ser det går utgifterna för vår trädgård på "huskontot". Det är sånt som hör till för den som bor i hus. Trädgården ska skötas. Sen är det visst så att särskilt en utgiftspost är större än den är för andra husägare - nämligen inköp av frö. Men i gengäld har vi inte byggt något soldäck, har ingen pool, ingen carport. Vi har inte heller någon stor studsmatta till barnen, ingen fyrhjuling, ingen damm, ingen pergola i smide och så vidare. Utöver mitt trädgårdsintresse köper jag lite garn då och då, men i övrigt har jag inga intressen som kostar pengar. Därför spar jag inte på krutet när det gäller fröer utan köper helt enkelt det jag tycker mig behöva, utan att snåla det minsta.

 

Varför provocerande?
Jag har aldrig någonsin frågat någon av mina odlande vänner hur mycket deras fritidsodlingar kostar. Inte ens när de glatt berättar att de inte köpt en grönsak på nästan ett år och därmed sparat pengar. Jag frågar inte heller mina jagande vänner hur stora utgifter de har för bössor och redskap och utbildningar när de berättar om frysboxar fyllda av viltkött. Eller vännerna som har bilar som intresse och aldrig behöver lämna dem på reparation hos verkstan. Och jag frågar aldrig renoveringstokiga vänner hur mycket tiden de lagt på huset uppskattas till då de är glada över att ha sparat pengar på att göra jobbet själva istället för att leja bort det. Jag kunde inte bry mig mindre.

Men trädgård. Här är det viktigt att räkna ut en timkostnad per arbetad timme i paradiset för att få säga något om sparade pengar. Är inte det konstigt? Varför har det blivit så? Trädgård är ett intresse som lockar långt många fler kvinnor än män. Det är knappt jag vågar lyfta frågan, men kan det vara så att det ligger något lite obekvämt i att ett så typiskt kvinnligt intresse kan resultera i sparade kronor? Va, av att odla palsternackor!?! Nu raljerar jag lite, men jag är lite ilsk på ifrågasättandet. Som om man måste vara nån slags proffsodlare med en av myndigheterna godkänd areal för att få prata om kronor och ören. Pyttsan heller.

Jag är jättestolt över att säga att vår familj spar pengar genom att jag odlar. Och jag är glad att så många är nyfikna och undrar hur vi ställt om mathållningen för att lyckas med det. Det vill jag gärna berätta mer om.

Och i det sammanhanget är de faktiska utgifterna intressanta.

 

Utgifter
Följande kostade de tjänster och produkter som kan beskrivas som grunden för köksträdgården:

– Grundgrävning med grävmaskin 7 000 kr
– 38 kubikmeter anläggningsjord 3 600 kr
– Material till plank 1 500 kr
– Växthustunnlar 18 000 kr

Varje år köper jag grönsaksfröer för uppskattningsvis 4 000 kronor (både blommor och grönsaker).
Varje år köper jag redskap och material för uppskattningsvis 2 000 kronor.
Varje år köper jag ätliga växter för uppskattningsvis 2 000 kronor.

Trädgården har inga utgifter för gödsel eftersom jag täckodlar.

Köksträdgården har odlats i sex år och jag räknar med att de första större utgifterna tjänades in under år 2 och 3. Kostnader för redskap och fröer torde gå plus minus noll med det vi sparar i matkostnader under två månader, om man nu inte vill se att det går på nöjes- eller huskontot.

Om vi räknar ett lågt genomsnitt där vi spar 3 000 kronor varje månad jämfört med tidigare kostnad på 8 000 kronor minskar vi våra matkostnader på ett år med 3 000 kronor x 12 månader=36 000 kronor. Om vi räknar bort årliga utgifter på 8 000 kronor har vi minskat våra matkostnader med 28 000 kronor. Det är jättemycket pengar, för vilket hushåll som helst.

 

Avslutningsvis
Till kronor och ören kommer en massa andra positiva effekter, som har värden men som är svåra att omsätta i pengar. Giftfri mat. Världens godaste mat. Fritidssysselsättning. Tid med familjen. Frisk luft. Vardagsmotion. Att omge sig med vackra ting. En yrkesbana.

I min värld går det inte att se siffrorna på annat sätt än att det går att spara väldigt mycket pengar på att odla hemma. Själv. Så nu ser jag fram emot ännu ett år med minskade matkostnader och en massa härlig hemodlad mat på tallriken.

Låt mig gärna veta vad du tycker om det du nyss läst.
/Sara Bäckmo

78 svar till “Utgifter och intjänade kronor”

 1. Linda skriver:

  Jag tänker som du - allt gott som kommer ur att 'trädgårdera" kan inte mätas i pengar. Oavsett vad eller hur man odlar. Heja Sara!

 2. Monika skriver:

  Sara - jag fnissar lite för att inlägget är sååå bra!!! Du uttrycker dig väldig tydligt om allt utan att vara det minsta hätsk i tonen, bara rakt på. Jag fattar verkligen inte heller hur man kan ifrågasätta andras liv och val eller vad man har råd med eller väljer att lägga pengar på trots att de kanske knappt finns. Nog om det.
  Jag skiter blankt i hur mycket av min tid jag lägger på min lilla trädgård, dess skötsel, planering, timmar av drömmande just för att den är underbar, den ger mig lust, liv, glädje, utmaningar, den ger mig tankar om livet, jag bokashikomposterar och känner att jag gör något bra för jorden, både den jag står på just där, men också för det stora klotet vi alla befinner oss på. Det är en liten plätt på 100m2 och den är min! Stor kärlek på det!
  Tack och allt gott!

 3. Jojo skriver:

  Helt klart kan inte kostnaden eller arbetet för ett trädgårds- och odlarintresse mätas enbart i kronor. Här hemma pågår en ständig debatt om hur mycket odlande som ska förekomma men tomaterna, sylten och mycket annat äts gladeligen upp varje år. Min "motståndare" i debatten har ett bil-intresse och då kan man verkligen inte prata om sparade kronor på något sätt.

 4. Petra skriver:

  Väldig billig hobby om du frågar mig! Tänk på de som har folkrace, hästar eller de som har träning som hobby som kräver massa dyra pryttlar.
  Möjligtvis kommer en bokfantast billigare undan... om hen enbart lånar böcker på biblioteket förstås.
  Äsch du ska inte behöva förklara dig!!!

 5. Maria Eklöf skriver:

  Hej Sara! Jag ser precis som du på trädgårdsodlandet. Mycket välformulerat! Ser bara att du missat några delar på "pluskontot";) . Man får motion och själsro också. Tänk så mycket sparat på att slippa springa på gym o lyfta skrot, eller spela golf.... sen får man heller inte glömma de miljöinbesparingar det innebär att istället för att köpa många gånger så här års importerade grönsaker, mot att hämta egna giftfria ur frysboxen eller skafferiet.
  Helt klart, egen odling lönar sig, både vad gäller den egna ekonomin som den miljömässiga!

 6. malin skriver:

  håller med dig ! det är därför jag gillar din blogg du ger mig insperation och viljan och kunskapen så även jag förhoppningsvis får mina nya grönsaksodlingar att gro och framtida för en liten peng ! lyckas jag med det kommer jag spara mycket pengar och godare eko grönsaker TACK SARA....... förresten nu höjer dom priserna igen på frukt och grönt i år DAX ATT PLANTERA

 7. Petra Rhodin skriver:

  Håller med dig! Pengarna vi sparar i minskade matinköp på mina grönsaksodlingar och makens jakt är trevlig och välkommen bonus. Kostnaderna hamnar på nöjeskontot.

  Och tack för en inspirerande blogg. Har just sått utomhus i januari för första gången tack vare dig. Är mycket nyfiken på hur det kommer att gå.

 8. Mikaela skriver:

  Hej! Jag var en av dem som undrade om utgifterna. Min mening var verkligen inte för att ifrågasätta din glädje över dina insparade pengar. Det var verkligen av ren nyfikenhet på hur stora kostnader det skulle kunna innebära att odla som du gör. Jag inser att det kan tolkas som ett ifrågasättande, ber om ursäkt för det! Jag fick det svaret jag letade efter i sista halvan av ditt inlägg. Kul att ni sparar så mycket pengar på din hobby.

  När du skriver som du gör kan jag dra paralleller till ett ganska vanligt ifrågasättande om min hobby, som är att sticka. Folk bara " kan du inte sälja dina plagg och få lite pengar för dom?" eller "Är inte billigare att bara köpa en färdigstickad sjal". Som om inte glädjen det ger mig att skapa med mina egna händer var värt nåt. Jag tror det är samma sak som du förmedlar i början av ditt inlägg.

  Jag skulle också tyckt det var jättekul att kunna äta egna grönsaker från landet, men jag känner en oro att det kommer ta SÅ mycket tid och kosta en del pengar att göra i ordning trädgården till ett producerande land. Att få lite mer fakta om saken gör att det blir mindre skrämmande. Fast just nu håller jag mig nog mest till att producera lite rädisor i min odlingslåda.

  Tack för ditt förtydligande och att du lägger din fritid på att sprida inspiration att odla! <3

 9. Magdalena skriver:

  Jag håller med dig i ditt resonemang fullständigt! Mat kostar att producera oavsett om det är ett årsbehov av morötter eller älgkött. Vad det gäller jakt är det nog ingen som ifrågasätter huruvida kostnaden ska hamna på nöjes- eller matkontot och samma sak bör gälla odlandet!

 10. Cecilia Lejon skriver:

  Tack Sara för att du skriver om dina odlingar o hur du tänjer på gränserna...det gör att jag vågar mera...trots att jag har odlat diverse trädgårdar sedan i början av -70 talet! Många odlingslösningar och olika synvinklar på samma problem gör att jag vågar testa. mitt enda nöjeskonto är min trädgård...många runt mej har förr tyckt att jag är lite nördig...nu plötsligt är det tack vare dej! Inne!...är ett sant nöje att träffa alla unga tjejer/killar på mässor, föreläsningar, öppna trädgårdar, name it! som är på G att odla sina grönsaker. Vår nya folkrörelse! Utan dej Sara o Farbror Grön hade detta inte varit möjligt.

 11. EvaHarling-Gustafsson skriver:

  Bra skrivet! Det där ifrågasättandet tycks vara något många drabbas av inom olika områden. Det kan gälla kroppar, hundar, feminister, you name it. Det är nog Jante-lagen som spökar, tro inte att du kan komma här o påstå!

 12. Eirin skriver:

  Jeg gikk inn i denne diskusjonen med min samboer senest i går. Han synes jeg bestiller frø annenhver dag (noe det bare er litt sannhet i). Vi deler utgifter til mat og hjem 50/50, men frø og utstyr til kjøkkenhagen betaler jeg selv, da jeg anser det som min egen hobby. Men, MEN, egentlig skulle han betalt over halvparten av frøene siden han spiser 3/4 av alt som dyrkes! De pengene kommer jeg uansett ikke til å kreve inn, for å jobbe med kjøkkenhagen er det mest givende jeg har gjort siden jeg sluttet med hest som hobby. Han skal være glad for det, å drive med hest er jo sett på som den kjappeste veien til fattighuset 😉

 13. Björn skriver:

  Bra skrivet. Själv är jag ganska väl medveten om att anläggningskostnaden av min odling i pallkragar och all jord jag släpat hem kommer att ta åratal att tjäna in på odlingen, så ur den synvinkeln kan jag förstå att man skulle kunna hävda att det vore mer ekonomiskt att köpa grönsakerna. Gissar att det blir dags för nya pallkragar ungefär samtidigt som det gått ihop. 😉

  Men jag inser också att eftersom jag gillar/behöver något att pyssla med, så hade det bara blivit något annat istället - och inte alls nödvändigtvis något som gav mig lika mycket rörelse och frisk luft. Och det går alldeles utmärkt att nörda ner sig i grönsakssorter som på något teknikområde. Och förhoppningsvis ger det någon liten vinst för miljön eller oss som äter det också. Tyvärr kan vi inte göra lika stor intjäning eftersom våra barn inte lyckats komma in i de grönsaksätande barnens skara. ( Inte ens bärbuskarna lockar dem direkt.) "Sporten" här blir sålunda att finna lagom odlingsmängd och att kunna spara så mycket det går till off-season.

  - en odlande man

 14. Sofias lantliv skriver:

  Så himla bra skrivet och förklarat! ☺

 15. Isa Englund skriver:

  Det är märkligt att man ska tycka att allt ska kunna "räknas hem".
  Ett intresse som blivit så stort, gagnar hela familjen, och det är mer än bra.
  Att använda sina eget odlade grönsaker till en härlig middag, gör att man känner man sig rik!
  Sara, du är min inspiration!
  Isa

 16. Siv Karlsson skriver:

  Heja Sara! Så bra!
  Även jag gammal tant odlar till husbehov tillsammans med sambo. Så härligt att ha potatis och andra rotfrukter till årsbehovet. Övrigt har vi bara till sommarens behov. Så skönt att veta att det vi äter är obesprutat.
  Och jättegott.
  Jämförelsen med jägarens kostnader tycker jag var extra rolig.
  Ingen av oss kan väl värdera hälsan i pengar.
  Jag är övertygad om att det är min stora trädgård som håller både knopp och kropp frisk och rörlig.
  Kram till dig och dina härliga barn.

 17. Emma skriver:

  Jag tycker det är helt underbart det du gör med dina odlingar och framför allt för din familj och dig själv! Alla får god och ekologisk mat, en glad mamma som får göra något hon älskar. Vi köpte hus med jättestor trädgård för snart ett år sedan, jag har stora planer med odlingar men jag har redan fått höra av vissa att jag ska minsann ha tid och jobba också, och att man lika gärna kan köpa grönsaker i affären. Du är en jättebra inspiration!!

 18. Eva Möttus skriver:

  Jag läser och läser och blir mer och mer förvånad att du tar dig tid att överhuvudtaget svara!!!! Jag förstår att du känner dig lite ilsk! Din artikel är SÅ br! Du ger verkligen svar på tal. Men låt det passera. Du och alla vi andra gladtokiga odlare ska fortsätta njuta av det vi gör och skördar. Heja på dig Sara! Du och din familj är fantastiska och ett föredöme. Kram❤

 19. Lisa skriver:

  100%rätt!

 20. Matilda skriver:

  Det är ju fantastiskt, jag blir så sugen på att odla. Du inspirerar verkligen!

 21. Cecilia skriver:

  Jag tänker som du. Tjänat in det mesta redan första året. Hårt arbete dock, väldigt hårt ett tag. Jag behöver inget gymkort. Tränar i trädgård. Barnens ponny skänker glädje, lugn, samvaro och gödsel. Mina val av hobby är sådant som andra rekommenderas vid utbrändhet. Jag samlar kraft varje dag.

 22. Pia Lind skriver:

  Halleluja!

 23. Monica skriver:

  Heja Sara!! Kämpa på! Jag följer dig och ditt arbete i trädgården varje dag. Du är en STOR inspirationskälla. Den har tagit tag i mig på ett fantastiskt sätt. Att odla och kunna äta det vi odlat, är livskvalitet. Den är värd varenda krona. Bättre nöje kan man väl inte ha. Stor kram till dig.

 24. Benni fra Norge skriver:

  Akkurat !!! Absolutt!!!!
  Vi skulle ikke bli avkrevd å forsvare dyrking av egen mat. Kostnader og penger er underordnet for de fleste som har en slik hobby og pasjon.
  Når man dyrker så mye som du er det jo ekstra bonus at matbudsjettet kan bli redusert og også betydelig redusert for din del. Du dyrker også med veldig små kostnader, gjenbruk og smarte løsninger.
  Jeg tenker sånn:
  Utgifter føres på hobby- og treningsstudiobudsjettet.
  Inntjening føres på matbudsjett, miljøbudsjettet og trivsel/helsebudsjettet.

 25. Madeleine skriver:

  Bra skrivet! Samma prat om pengar när det kommit till biodling som med grönsaksodling. Båda är en hobby som man kan tjäna några kronor på. Win-Win tycker jag.

 26. Marianne Schmidt skriver:

  Bra där Sara! Rakt på sak och inga krusiduller.
  Känslan och stoltheten när jag kan servera min familj och mina vänner mat som jag själv har odlat i min trädgård är obetalbar. Giftfritt odlat med bokashi jord. Att hela tiden tänja lite till och det funkar. Jag är så oerhört glad över allt du lärt mig under de senaste åren. Tack för att du finns med din blogg och instruktioner på Youtube.
  I år ska det bli massor med kål (tycker uppriktigt illa om alla krypen) men skam den som ger sig!

 27. Pia E. skriver:

  Hej Sara! Trädgårdsodling kan inte bara mätas i pengar. Det är odlarglädjen som räknas och känslan att äta egenodlat och giftfritt. Och visst tjänar man på det, det går åt mycket mindre matpengar. Att gå ut och plocka sina grönsaker och potatis till middagen överträffar allt. Det är så tråkigt att allt ska räknas på kostnad och tid. Odlar själv en del och ja, vi har lagt ut pengar på växthus och annat nödvändigt men ser det som en långtidsinvestering som betalar sig fort och som vi har glädje av i många år.

 28. Lena skriver:

  Jag har så många gånger läst de där kommentarerna, och tänkt att du måste ha en ängels tålamod... Jag tycker du resonerar helt rätt!

 29. Marie skriver:

  Att veta att man kan ordna med sin egen mat är mycket värt - färre resor till mataffären, ingen vet heller vilka tider som stundar och i min värld är det bara sunt att kunna klara sig själv i mångt och mycket (och förhoppningsvis kunna hjälpa andra). Tyvärr är jag inte där själv, men tanken med egen täppa har varit med mig genom livet. En dag...
  Tack för inspirationen du sprider, du är så härlig att lyssna till!

 30. Ingegerd skriver:

  Mycket bra skrivet! En anledning att ifrågasätta vinsterna kan nog vara att man inte orkar testa själv. De som bara vill ha lite gräsmatta och en jäkla massa dyra stenläggningar har nog svårt förstå känslan av att kunna skörda och njuta av sina egna grönssker. Tack för all inspiration du ger oss som odlar i större eller mindra skala, lönsamheten ser jag som bonus. (Fast jag tyckte inte riktigt så när jag växte upp på en liten bondgård och skulle gallra morötter eller ränsa ogräs mellan salladsplantorna.)

 31. Du har en skön stil. Klart att det kostar att investera men att det tjänas in så småningom. Men den största lönen går inte att räkna i pengar - tiden med familjen där man verkligen kan invetera och bygga relationer för framtiden. Gillar din blogg - du har gett mig nya idéer som jag vågar testa och med barn i släptåg i ärtodlingen blir det så fantastikt roligt. ??

 32. Anna skriver:

  Heja Sara!
  Förra året fick jag ett litetväxthus av en kompis (som köpte ett mkt större ;-)) och odlade lite tomater och köpte ett par småplantor m squash o gurka. Blev helt fast i detta! Skämdes lite över at jag i år köpt massor av fröer( 1500kr) men har tänkt till: vad äter vi i familjen, vad behöver vi och riktat in oss på det. Du har stor del i detta! Gällande pengar så har jag tänkt att det blir inköp av måånga krukor i olika format men de har ja ju kvar till nästa år. Bra inlägg!

 33. Linda skriver:

  Jag verkligen älskar dig och din passion för din odling och jag blir sååå inspirerad! Jag älskar idén om självhushållning. Att kunna odla nyttig, obesprutad mat till min familj samtidigt som jag spar pengar och har kul! Ditt inlägg häromdagen med de nästan 4000 kronor sparade gör mig så glad och ännu mer motiverad att en dag själv kanske kunna närma mig det 🙂 Jag hoppas verkligen att du inte tar åt dig för mycket av människor som ifrågasätter och gnäller, det finns alltid både sura och avundsjuka människor som inte kan unna andra väl.
  Jag tycker det här inlägget var så himla bra!!
  All lycka till dig, din familj och din odling under 2017!

 34. Ulla Toll skriver:

  Kära Sara, vi har haft en mycket undermålig kolonilott som vi endast börjat odla på i två år. Allt måste ske från grunden. Mycket har jag lärt av dig. Omkostnaderna för att få odla här kostar en del och även ström. Våra matkostnader sjönk till min stora förvåning med 1000 kr på månad från april till september redan förra året. Vi har kostat på en del reperationer med staket, ny dörr, ta bort ett stort träd osv. Det är en hobby, som gör oss friska och ger våra vänner blommor, sallad, äpplen m.m. Det går inte att värderas i pengar, det som vi fått. Två äldre människor började odla på äldre dagar och fick en nystart av vår Herre. Tack Sara!❤️

 35. Åsa skriver:

  Jag tror att man kanske också glömmer att de där första åren när man provar sig fram till vad som passar en själv och den plats man odlar på, de åren kostar faktiskt mer. Man investerar mer och misslyckas betydligt mer. Om man ger upp då, ja då har man ju väldigt höga kostnader för de grönsaker man producerar. Har man då börjat i ganska liten skala så blir det inte heller speciellt stora skördar av det som lyckas. Jag brukar titta på pallkrageodlingstillbehören som säljs i trädgårdsbutikerna och tänka på de stackare som ska köpa tillräckligt många sådana för att få ihop tillräckligt mycket grönsaker, det BLIR dyrt. Jag har ju tillgång till eget material och behöver inte köpa så mycket men jag gillar verkligen hur du delar med dig av smarta tips att använda samma utrustning till nya områden medan de tidigare "lådodlade" kan användas som friland. Mina egna kostnader för i år består av komplettering med fröer för 700 kr än så länge och jag tycker det är en ganska låg kostnad. Så hade jag aldrig tänkt under mina första år. Men då hade jag heller aldrig övervägt att ha buskbönor i 5 olika färger bara för glädjen av att se dem - trots att förra sommaren var så kall att jag tror jag fick 5 bönor på mina 20 plantor här uppe i Västerbotten innan frosten sedan tog dem. Ett annat år är det något annat som inte går bra. Tycker man att kostnaden är för hög, kan man förmodligen sälja en del av sina sådder under försäsongen och då har man rätt goda chanser att ta igen de där frökostnaderna i alla fall om man vill. Avslutningsvis tror jag tyvärr att du är ute på rätt spår med det här könsrelaterade: när mannen i hushållet är odlaren är det självklart för honom att införskaffa det som behövs med en aning mindre koll på prislappen men av någon anledning är kvinnor ofta mer försiktiga och tänker att om de misslyckas får det inte ha kostat så mycket pengar...

 36. Sara, att jag sällar mig till hejaropen är så självklart! Du har uttryckt det så väl. ? Jag har inte fått kommentarer om kostnader och så, men snarare flera undringar om varför jag har skaffat mig så mycket jobb, med de fysiska begränsningar som jag har. Det kan jag ibland tycka vara frustrerande att förklara, att för mig är det ren och skär rehab! Både för ande, kropp och själ. Att det viktigaste för mig inte ör att ha en tjusig, oerhört välansad och perfekt trädgård, utan att få leva i - och med - hela processen. Att de fakto lära sig att se att den eventuellt förlorade skörden (pga att jag varit för dålig för att ta vara på den) åtminstone åter blir till mull. Gång på gång påminnas om att inte ringakta det lilla fröet som kan vara början på något stort. Att det som till synes är dött, åter får liv. Så för mig är min trädgård och mina odlingar livsviktigt. Tack och lov har mitt läkarteam förstått det och hjälpt mig utgå från mitt intresse för odling. Finns inget jag skulle kunna lära mig göra bättre på gymet, än det jag får arbeta med här. Och att sedan få njuta av skörden... vilken lycka! Sanna lyckopiller! Gott nog är jag välsignad med en make som förstår allt detta ??❤. Du är en sann inspiratör som gör att det mesta känns möjligt. KRAM

 37. Gunnel Förander skriver:

  Man kan bara fundera över hur mycket plantor som köps till "finträdgårdarna!
  Först penséerna, sen sommarplantorna, ljungen och höstkrukor och inte att förglömma juldekorationer ...

 38. Annika skriver:

  När man blir hooked på grönsaksodling blir det helt plötsligt mycket mindre tid för dyrare sysselsättningar. Typ shopping. 🙂

 39. Marie skriver:

  Applåder o visslingar för din fantastiska text! Såå bra! O såå sant! Kan inte låta bli att undra om en manlig odlare blivit lika ifrågasatt...
  Att gräva, flytta jord o odlingslådor, pilla med fröer, ta sticklingar o jubla över att bokashin tar sig under löven-det tycker en del: HUR kan det vara ett intresse?!
  Att få skapa på sin lilla eller stora lott är mer än att
  skörda-det är att leva i det stora, i det lilla, i sin egen takt!
  Du visar hur det ser ut i en odlingsträdgård, utan filter, och det är sååå befriande att slippa se stajlade trädgårdar.
  Tack än en gång för att du delar med dig av din gröna värld!

 40. Lisa skriver:

  Heja heja!

 41. Madeleine skriver:

  Det går inte att sätta värde på något som fyller dagarna med sådan livslust och glädje. Du gör helt rätt som glädjer dig åt denna vinst. ?

 42. Ingela skriver:

  Mycket bra skrivet. Går det att mäta lycka i pengar, nej faktiskt inte, i dag ska allt mötas i kronor, tyvärr.
  Jag blir sååååå glad av dina klipp och inlägg. Tillbringade någon timme igår, en trist råkall januarisöndag med att kolla sådant jag behövde veta , i dina inlägg , och GISSA om det gav mig massor av energi, jag for ut och försökte hacka lite i tjälen men insåg att jag tålmodigt får vänta ett tag till...
  Ditt engagemang och din energi är som värsta hälsoboosten som smittar 😀
  Tack Sara!

 43. Småfnissar för migsjälv när jag läser för jag känner igen mej fast jag "bara" har 10 pallkragar. Tack vara din inspiration bygger vi ut odlingen med 8 st 1.20x7 m bäddar i år. Kollegorna undrar hur jag hinner med det. Då brukar jag hänvisa till att jag inte lägger 2-3 timmar per dag på tvn utan umgås med min man och mina barn i trädgården (eller ritar, pusslar och läser med barnen).

 44. Anki Gustavsson skriver:

  Hej! Odlar själv massor! Ibland för mkt oxå! fick 300 kg potatis i höstas men då brukar jag ge bort till grannar och vänner och då hör jag aldrig någon klaga på utgifterna! Tänk så mkt positivt frisk luft, motion, giftfri mat, bra för hushållskassan, bra för miljön. Bara öppna dörren och hämta käket utanför! Odla mer! Ät din trädgård!

 45. Ingela skriver:

  Vill också tillägga det enormt stora värdet i att ge sina barn den fina kunskap som du gör i och med att de får vara delaktiga i och lära sig om odling. Att en tomat kan ha olika utseende och inte måste se perfekt ut för att smaka gott. Att bönor och andra grönsaker kommer från växter som vi måste vårda, och inte bara kommer från Ica.
  Jag lovar du kommer att få igen detta när de själva börjar ha ideeer om vad och hur de vill odla. Super tillfredställande.

 46. Rika skriver:

  Sara, du är en riktig inspirationskälla. Önskar att jag hade hälften av den energi som du verkar ha. Keep going!

 47. Hej Sara!
  Jisses vad arg och irriterad du låter.
  Men jag förstår dig.
  Jag har odlat på något sätt sedan barnsben.
  Ett eget litet land som barn, på balkongen, i den lilla täppan, på gården jag hyrde.
  Men nu kan jag odla så mycket jag vill på min egen gård. Den har jag haft i arton år.
  Jag har aldrig räknat pengar eller tid i trädgården utan det har varit livskvaliteten istället.
  Nu odlar jag januari till november.
  Och hur många gånger misslyckas man?
  Många gånger och man lär sig genom misstagen.
  Man får motion både fysiskt och psykiskt. Du behöver inte gå på gym och frisk luft får man gott om.
  Nu har jag många fritidsintressen, mina hästar, gammeldans, utförsåkning, barn och barnbarn, husvagnen och mitt jobb för det är mitt fritidsintresse med (trädgård och fastighetsskötsel).
  Men odling är så underbart. Från det lilla fröet du sår till det som kommer upp som stoppas i munnen.
  Även om sorken lyckats äta upp morötterna precis innan man ska skörda.
  Jag lägger ca 2000 kr på frön Per år och 2-4000 kr på nya växter.
  Och det utan att blinka.
  Jag har jobbat med trädgård sedan 1999 och jag har sett hur intresset för odling har ökat
  Det är såna som du Sara vi behöver som bevisar att allt går även om man har 4 barn. Jag har själv 4 st de är nästan vuxna allihopa nu. Vi gjorde så mycket vi kunde med för att hålla ner kostnaden med.
  Nu behöver vi inte tänka så längre men nu är det mer en utmaning på när första tomaten, salladsbladen, gurkan mm skördas.
  Mitt intresse kommer finnas ikvar och jag kommer nog alltid odla (jag har egen sallad och kryddor vid husvagnen med).

 48. Elin skriver:

  Precis som Mikaela var inne på, tror jag att en del som undrar över kostnaderna, inte menar att ifrågasätta o kritisera, utan är genuint nyfikna.

  Många (ink jag själv) blir så superpeppade på att börja odla egen mat, men precis i skedet när man ska sätta igång kan det vara bra att veta hur mycket som är rimmligt att budgetera för fröer o redskap osv. För oavsett om man tar pengarna från nöjeskontot, friskvårdskontot eller matkontot så måste man ju faktiskt punga upp med pengar, RIKTIGA pengar. Sedlar o mynt.

  Jag håller med om allt du skriver och tycker också att kommentarer som "ja men om man ska räkna på arbetstiden också..." är helt galet idiotiska, men ville ändå ge en lite mer nyanserad bild av "ifrågasättarna".

 49. Sara skriver:

  Tycker att det var ett jätte spännande inlägg och även om jag håller med om att det inte är viktigt att räkna ören så fann jag beräkningarna himla intressanta. Och hjälpsamt. Jag vill själv efter att ha följt dig ett år nu skapa en stor köksträdgård. Så det är kul att se vad de initiala kostnaderna var och att ställa kostnader för underhåll mot sparade kostnader.
  Men jag hade satsat oavsett om det hade kostat mig lite 🙂 Ser fram emot alla positiva effekter odling har på livet och det är värt hur mkt som helst.

 50. Lisa E skriver:

  I hela mitt vuxna liv har jag mer eller mindre detaljerat bokfört mina utgifter. Det senaste 20 åre väldigt strukturerat. Det är väl en yrkesjukdom av någon sort. 2016 gick jag i pension och jag har nyligen gjort "bokslutet" för 2016. Matkostnaderna för 2016 har, jämfört med medelkostnaden för de tidigare 5 åren, sjunkit med ca 15000:-, trots att jag nu äter alla måltider hemma. Vi är två vuxna i hushållet (gubben jobbar fortfarande). Under 2016 lade vi lite drygt 4000:- på trädgåden, en dubblering mot tidigare år. Jag har dels odlat trädgården mer intentivt och dels haft kaniner.
  Det är absolut lönsamt att odla sin mat, men den stora vinsten är kvaliteten på maten och den naturliga motion man får av trädgårdsarbetet 🙂

 51. Majken skriver:

  När det blir intressant att prata vad allt kostar är väl om man råkar ha en dröm om att kunna jobba mindre och då odlandet kan vara en väg till att minska omkostnaderna. Just därför försöker jag skriva upp alla utgifter för att se hur mycket (eller om) jag sparar på matkostnader för att få ett hum om hur billigt jag kan leva i framtiden och på så sätt kunna få mer tid över till odlande och annat härligt. Men samtidigt så är det ju mitt stora intresse och jag unnar mig fröer och redskap för att det är så kul!

 52. anneli skriver:

  Heja Sara du är bara bäst! Håller helt med dej. Önskar jag hade större tomt att odla på. Så himla bra skrivet!!! ♥

 53. Karin Westin skriver:

  Intressant det du skriver Sara. Normen är tydlig att om man odlar eller gör andra saker från grunden så är det för att spara pengar. Medan andra aspekter som hållbarhetsfrågor, minimera användning av bekämpningsmedel och inte minst intresse och livsstil kommer helt i skymundan. Dvs. skapandet av värden som inte går att mätas i pengar!

 54. Ann-Kristin skriver:

  Bra som vanligt det du skriver. Allt kan inte mätas i pengar. Giftfritt och gott. Barn och barnbarn får med sig viktig livskunskap och lär sig var maten kommer ifrån. På köpet väcks nyfikenhet för naturens under. Lycka är att höra 4-5-åringen fråga : " farmor, hur länge tar det för daggmasken att krypa ner i jorden" och sen stå kvar i stum beundran. Närhon var 2 odlade hon morötter. I somras var de med och skördade och igår sådde vi nya byttor med ärtskott för de var uppätna - av glsda barn. Vi har mycket att vara tacksamma för. Och även om vi lägger pengar på det så blir det en investering i hälsa för många på många sätt. Tack Sara här ifrån zon 6 där snön ligger vit och fin. Det kliar i fingrarna men njuter tv av er andra odlingar

 55. Birgitta Olsson skriver:

  Jättebra Sara. Tror mycket bottnar i den Kungliga Svenska Avundsjukan. Eller Jantelagen.
  Fortsätt som du börjat
  Du skall veta att du är en stor inspiration för många
  Birgitta

 56. Anna skriver:

  Bra rytet! Tänk vad vi alla skulle må bättre om vi tillbringade mer tid i trädgården än i tv-soffan och om vi åt mer egenodlat än "förädlad" köpemat. Och precis som med stickning och yoga är ju trädgården "terapeftisk". Det borde också lyftas fram oftare.
  Att ha ett fritidsintresse som man mår bra av kan väl aldrig vara fel? Om dessutom resten av familjen också mår bra av det är det väl ypperligt. De flesta fritidsintresserna kostar väl? När någon påpekar kostnaden för mina garninköp (som är ganska stora, ja) svarar jag med att det inte kostar mer än en säsongsbiljett på den stora hockeyarenan, en resa till sydligare breddgrader, bildelar och bensin till den stora amerikanska gamla bilen eller medlemsskapet på golfklubben.
  Så hejja dig! Du är ett föredömme till oss alla och inspirationen du ger är fantastisk. Mer grönsaker åt folket!
  /Anna

 57. Christine Persson skriver:

  Så bra skrivet. Ibland känns det s om normen är att man inte kan spara pengar om det inte smäller eller brummar.
  Nu raljerar jag också. Men jag har ofta känslan av värdering manligt/kvinnligt som du antyder.
  Heja på!
  Christine

 58. ebba skriver:

  bra skrivet! ja håller med dig.. tycker ändå det va skönt att läsa detta för att på nåt vis känna att det är mer ok med de pengar ja lägger på trädgården trots att vi tex renoverar eller jag är mammaledig.. men jag bryr mig inte om nya kläder (har nästan inte köpt nåt nytt på flera år för ja har fina vänner som skänker mig det dom inte vill ha.. samt till barnet köper jag mest begagnat och lånar..) så varför ska man ha dåligt samvete (som ja kan få) när jag egentligen inte bryr mig om de där andra ytliga sakerna andra kanske lägger mer pengar på.... jaja ointressant kommentqr men tack för inlägget ändå även om ja absolut håller med i allt!
  kram hoppas det går bra för loa

 59. Lotsan skriver:

  Missförstånd.... alt Jantelagen;)
  Odling är en hobby!! Dvs allt du köper till din odling som fröer, växter, växthus och div redskap tillhör kategorin Hobby! Mycket annat måste ju alla ha, som du skriver, när man skaffat trädgård och hus.
  Med detta så blir all skörd du får samt det minskade matkontot bara ren vinst. Eftersom du även kan tjäna pengar både på din hobby samt minska kostnaderna så är det en riktigt win-win-situation du skapat för din familj:-). Dvs du sparar/tjänar ju mycket mer än bara 4000:-/mån på matkontot! Det finns hobby´s som är betydligt dyrare och som man varken kan spara eller tjäna pengar på. Som min make sa EN gång innan jag köpte växthus (hans hobby är bilracing, som bara kostar): Hobby´s FÅR kosta;). Stå på dig!!

 60. Kina skriver:

  Alla dina inlägg är en fröjd att läsa! Innehållsmässigt och formuleringsmässigt, så även detta! Det är en fin reflektion kring vad som är upp till var och en att hämta energi i och vad man väljer att läggs tid, pengar och energi på - där man får energi eller något annat tillbaka, tex renovering. Ser fram emot mer av dig och ditt intresse!

 61. Sussie Wessberg skriver:

  Jag läser din blogg för att bli inspirerad och få massa "gratis" tips om hur man odlar och vad man ska tänka på.
  Har aldrig ens tänkt tanken på vad det kostar er med både fröer,arbetsinsats mm.
  Ser det som en helt underbar hobby som resulterar i ekologisk mat för er och som helt underbara tips för mig?

 62. Carina Thomsson Jokanovic skriver:

  Hej Sara! Jag är en ganska ny följare till din blogg. Och jag tycker att det är underbart att läsa den då den innehåller just så mycket odlings-passion och inspiration till mig som har ett tämligen blygsamt odlande, men drömmer om att odla på heltid. Jag har aldrig riktigt förstått varför en del människor verkar ha ett behov att fokusera runt pengar. Har man en passion för något är pengarna ganska oviktiga, ibland för oviktiga. Dock tror jag att man tittar på samma sak och ser helt olika saker. En person köper en bil för 300.000kr. För mig är det helt obegripligt varför man skulle lägga så mycket pengar på en bil. Men var och en blir salig på sin fason, som min mormor brukade säga. Och det är inget problem för mig var folk lägger sina slantar så länge dom är nöjda. Problemet är när de börjar berätta vad bilen, klockan, huset i Spanien, eller vad det nu kan vara, kostar och sedan tittar uppfodrande på mig, att detta borde jag verkligen förstå hur ballt det är. Vilket jag ju inte gör, eftersom det varken berör mig eller intresserar mig speciellt. Hade samma person, överlycklig berättat hur otroligt glada hen var över att kunna förverkliga en dröm, hade jag förstått direkt. Pengar är om inte helt oviktiga så gott som ointressanta om dom inte är kopplade till just en passion. De människor jag träffat som värderar andra utifrån status och pengar har inga som helst problem att säga till en att man måste tjäna väldigt dåligt med det jobb man nu har. Detta från personer man aldrig träffat förut. Jag blir fortfarande förvånad men har inte för vana att disskutera min ekonomi med främlingar. Och när dessa personer inte får det dom vill ha brukar de vända på klacken och styra kosan mot något annat intet ont anande offer. Jag brukar le för mig själv när de travat iväg och tänka för mig själv att det är väl tur att jag inte behöver en massa exklusiva saker, det hade nog blivit rasande dyrt det. För mig är det ovärderligt att kunna odla och skörda något gott. Och därför kommer vi nog aldrig att förstå varandra jag och status-hen. Men så är nu en gång världen. Mitt tips? Strunta i dem. Blir du irriterad, som jag brukade bli, tänk då bara att ni kommer från två olika planeter/världar, med helt olika värdesystem. Och du behöver inte förklara dig. Och även om du bemödade dig med det, skulle dom förmodligen inte förstå i alla fall.
  Mvh Carina

 63. Lotta Persson skriver:

  Heja Sara! Väldigt klokt och fint skrivet. Tack!

 64. Ylva Sjödin skriver:

  Satt igår kväll och beställde fröer. Peppade mig själv att beställa det jag vill ha. För precis den känslan att man måste gå plus på sin odling har jag i bakhuvudet. Var den känslan kommer ifrån vet jag inte? Nu blev det så att jag jämförde med en krogrunda och att jag tänker rehabilitering efter lång tid av sjukdom. Så det blev blommor och grönsaker för ca 1300 kr .?

 65. fruminimera skriver:

  Härligt inlägg! Jag försöker bli intresserad av grönsaksodling av en helt annan anledning än det du skriver, men som också är av ekonomisk karaktär: minskad beroende. Det spelar ingen roll om "timlönen" motsvarar 3 kr eller 3000 kr den dagen grönsakerna inte finns att köpa i affären, eller den dagen jag vill skrika ett fult ord åt min chef och förlorar min lön... 🙂

 66. Veronica skriver:

  Så otroligt bra skrivet! Precis som du säger så är värdet så mycket mer än bara insparade kronor. Mat som har rest så kort väg som möjligt är ovärderlig för miljön. Troligtvis är den också flerfaldigt mer fullpackad med näring och ger dig och hela din familj ett annat förhållande till maten. Just den biten gillade jag verkligen att läsa om i din bok också: Att ni har fått ett annat förhållande till konsumtionen, anpassar rätterna till vad som finns tillgängligt i trädgården osv. Verkligen inspirerande!

 67. Helena skriver:

  Så bra skrivet och resonerat! Det är så intressant vilket värde man lägger i olika investeringar. Vi har just monterat solpaneler på taket. Det första folk frågar när de ser vårt tak är "när har det betalt sig?" "Går ni verkligen med vinst på det där?". Vi överväger att börja fråga dem tillbaka när deras köksrenovering har betalt sig, eller för den del Thailandsresan, när kan ni räkna hem den tror ni?

 68. Stefan ekelund skriver:

  Hej, härligt att läsa en ekonomisk rapport om självhushållning i liten skala.
  Jag började själv med 2 st pallkragar till trädgård och det växte under 4 år till ca 100 kvadratmeter. Samt höns och kaniner för köttproduktion.
  Har aldrig njutit så mycket av en köttallrik eller grönsaker som det jag odlat själv.
  Nöje på friheten är trädgård numera för mig med.

 69. Kristina W skriver:

  Hej,

  Det här inlägget, mina tankar, en reflektion. Jag har haft drömmen om att odla en väldigt lång tid. Jag började på "riktigt" för några år sen i Dalarna i växtzon 5-6. Investerade tiden på fel saker. Har nu börjat förbereda mig för nästa trädgård i skåne. Jag har fått höra från alla att odlare är det ingen idé att satsa på, går inte att livnära sig på.

  En tanke här är att i många länder står man mycket närmre sin odlade mat än vad vi gör i Sverige. Man pratar om vad maten smakar, om var man kan äta bra. Jag menar att det här beteendet är som en del av kulturen, inte en hype. När jag förklarade för en schweizisk familjemedlem en del av orsaken till varför jag gillar att odla och pekade på en stor köksträdgårdsodling; och sa titta där växer pengar. Då förstod han! Jag känner mig rik när jag ser maten växa och nöjd att det finns en trygghet att odla sin egen mat, jag minskar ju mitt beroende av att behöva köpa mat.

  Nu har jag inga barn och kan lägga tiden på vad jag vill. Jag vill odla mycket men till vem? Enda landet man pratar om att livnära sig på odling på ett öppet sätt är USA. Många intressanta tankar!
  Kanske är det möjligt att livnära sig på att odla, måste dock notera att många skriver och håller föredrag om odling.

  Sen finns det en annan synvinkel, vi köper hus med tillbehör för några miljoner, har barn som går mestadels på dagis, för att vi måste tjäna ihop pengar för att betala av lånen på huset där vi spenderar minst vaken tid. Hm jag vet inte jag. Är vi alla grundlurade av stat och företags vinstmaskineri? Är vi så vana vid vårt passiva konsumtionssätt, att vi inte tror att man kan eller vågar leva på ett annat sätt?

  När jag flyttade till Dalarna undrade både jag och mina Stockholms kollegor vad man gör på "landet". Idag undrar jag vad man gör i stan. Visst är det roligt att gå och titta på saker och låta sig underhållas men idag föredrar jag att aktivt skapa min egen underhållning.

 70. Maria skriver:

  Hej!
  Att maten är giftfri & närproducerad är en stor positiv effekt då det ger Er bättre hälsa och samtidigt hjälper vårt klimat till det bättre. Att inte bidra till ett konsumtionssamhälle är mycket värt tycker jag. Att ni dessutom spar pengar, strålande! Win-win situation.

  Personligen har intresset med odling kommit med ålder & kunskap om matens tillsatser (som jag ej vill äta eller ge mina barn) och vårt klimat. För varje år blir det mer odling i vår familj och det är både svårt och kul! Vi har sex små barn som tar tid men de tycker det är jätte kul med hemodlat.

  Dina blogginlägg och instainlägg är inspirerande! Tack!

 71. Kitty skriver:

  Väldigt bra skrivet! Jag sätter nog ut mer pengar på övriga trädgården än jag sätter på köksträdgården, och då är det ju köksträdgården som producerar mat till oss under flera månader!
  Något som jag tycker är en viktig del av odlandet är också att barnen är involverade! De är med och sår, vattnar, skördar, tillreder och äter. Enligt mig är det en rikedom i uppväxten att få ta del av detta och se varifrån vi får våran vegetabiliska mat. Förhoppningsvis lär de sig något på vägen som de i sin tur tar med sig i sitt vuxna liv, som deras barn får ta del av.
  Dessutom är det en ren lyx att gå ut i trädgården och skörda innan man tillreder sin måltid. Jag vet att ni har veckomatsedel, men det har inte vi. Men att gå ut och inspireras av egna grödor och sedan gå in och svänga ihop något gott av det, det är vardagslyx!

  /Kitty

 72. Sofie skriver:

  Tack.
  Jag vill inte heller längre förklara för "folk" att jag älskar att ODLA, vattna, gräva, planera,mm,mm, allt som har med min trädgård att göra. Hela jag bara glittrar när jag tänker på min plätt. Inga pengar i världen kan köpa denna underbara känsla.
  /Sofie

 73. Anna skriver:

  Du är så klok! Sammanbiten men pedagogisk och så inspirerande. Har varit nyfiken på era utgifter för de där årliga inköpen. Inte för att det spelar någon roll, utan för att jag är helt ny på det här och vill jämföra med proffs. Lite för att veta hur mycket en kan lägga på div poster för att odla så mycket som du gör. Tack för ärligt och härligt inlägg!

 74. magnus wassborg skriver:

  Använder ni ekologiskt gödsel.
  Hur är er koppling till tidningen Land.
  Tidningen har lite röriga budskap där man blandar ihop begrepp som ekologi, närproducerad och svensk mat generellt Oftast så vill man i tidningen påskina att närodlat skulle vara nyttigare än fjärrodlat ( alltså att en potatis odlad i närke skulle vara nyttigare för närkingar än för t.ex. värmlänningar) alternativt i paritet med ekologiskt odlad mat. Det är lätt att bli lite fundersam över olika budskap som inte är relevanta.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Magnus,
   Bloggen Skillnadens Trädgård ligger på land.se. Land har ingen inblandning i det redaktionella materialet på bloggen. Jag gödslar endast med växtmaterial i täckodling, hushållskompost och gödselvatten (baserat på växtdelar och kiss). Övrig gödsel som används är bara i varmbänken och det är från häst. Det är svårt att säga vad som är ekologiskt eller inte, det finns ju ingen sådan märkning för hemmaproducerat gödsel. Hälsningar Sara

 75. Fia skriver:

  En till fördel är att man alltid har råvaror att laga mat av hemma. Morötterna, löken och potatisen
  med mera tar inte slut varannan vecka som hos "vanliga" familjer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *