Utplantering i odlingstunneln - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Utplantering i odlingstunneln

Sockerärt på tillväxt i växthustunneln, slutet av september.

I odlingstunneln börjar sockerärtorna slingra sig fast kring nyligen uppsatta stöden av ris. Det känns så häftigt att få börja om med sådder och plantering nu under hösten!

Egentligen var det tänkt att bli ett ordentligt arbetspass ute idag men vädret var alldeles för ruggigt. I tunneln var det dock 20 grader och mycket behagligt att trädgårdsmurvla.

Idag har jag rensat ännu en bädd och förberett för höstodling. I den stora bädden ska en pallkrage (tre på höjden) funka som varmbänk, den läggs i oktober/november. Bredvid den har jag knött in en plantering med purjolök. De kommer att stå bra invid varmbänken eftersom de ska täckas ordentligt med hö för att klara vinterkylan och på samma sätt ska också pallkragarna bäddas in. 

Allt som allt blir det plats för fyra små varmbänkar som läggs med cirka en månads mellanrum, november-februari. Jag kommer att bygga dem ordentligt höga för att få ut mesta möjliga värme, som förhoppningsvis kan göra klimatet i tunneln lite behagligare under de svinkalla månaderna. 

I de bäddar där varmbänkarna ska göras i januari-februari planterar jag annat snabbväxande nu under hösten. Rädisor, spenat, majrovor, dill och bladgrönsaker. Om hösten är lång och inte för kall har detta gett skörd innan det är dags att gräva om och lägga varmbänkarna. 

Gräva om? 

Jag siktar på att försöka hålla bäddarna fria från tjäle under vintern med hjälp av isolering kring och över bäddarna i form av fiberduk, halm och eventuellt bubbelplast. Då kan jag gräva för varmbänkarna då det är dags. 

Självklart kommer jag att odla i varmbänkarna också, de är inte enkom till som värmekälla. Eftersom jag har varmbänkarna i tunneln kommer jag inte att nyttja den varmbänk jag grävde för utomhus förra året. Den har jag andra planer för. Håll utkik!
/Sara Bäckmo

25. september 2014