Stäng menyn

Vacker och god blandsallad

En återkommande rätt på middagsbordet är den goda blandsalladen. Ett förträffligt sätt att använda skördar av bladgrönsaker under precis hela året.

En återkommande rätt på middagsbordet är blandsalladen. Ett förträffligt sätt att använda skördar av bladgrönsaker under precis hela året.

Även om säsongen är sen växer fortfarande ätbart i köksträdgården.  Så långt det går vill jag använda de grönsakerna, utan att för den sakens skull behöva skörda slut på allt. Än så länge har mycket skjutit nya blad och jag vill inte förstöra tillväxten genom att kapa allt längs marken.

En återkommande rätt på middagsbordet är därför blandsalladen. Ett förträffligt sätt att använda både tidiga vårskördar och sena höstskördar.

En fin och god sallad, direkt från landen, kan vid den här tiden på året innehålla: Salladsblad, ett strimlat rött kålblad, rödbetsblad, rucola, riven morot, stavar av majrova och hackad kinesisk gräslök. Såna smaker!

Att göra den här typen av sallader är enkelt som egenodlare. Det finns gott om ingredienser att välja mellan. Under vintermånaderna då vi kompletterar en del grönsaker händer det väldigt sällan att vi på en och samma gång har fyra slags bladgrönsaker hemma som bara råkar ligga i kylskåpet och vänta på att bli sallad. Mycket hinner att bli dåligt innan det används och slängs. Men i vårt trädgårdsskafferi är det lättare att låta saker komma till nytta som god och nyttig mat.

För att alla i familjen ska få äta grönsaker som just de tycker om försöker vi alltid att ha flera grönsaker på bordet. Därför kan blandsalladen till exempel kompletteras med morotsstavar och brytbönor. Alla barn äter åtminstone två av tre grönsakstillbehör och får i sig det de behöver. Precis som vi vuxna!
/Sara Bäckmo
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46478" yod yot ]

28. november 2014