Vacker och god selleri - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vacker och god selleri

Selleri med röd stjälk som kantväxt i en kålplantering.
All min selleri ser så himla fin ut! Plantorna är friska och starka, gröna med väldoftande bladverk. Och de rotklumpar jag plockat upp har smakat ljuvligt.
Jag odlar fyra sorter selleri i år: Rotselleri 'Prinz' och 'Monarch' och en grön och en röd stjälkselleri som jag glömt namnet på. Stjälksellerin står som kantväxt i en välgödslad kålplantering. Rotsellerin i en högbädd tillsammans med rödbeta, piplök och rotpersilja (som för övrig ser ut att vara den finaste rotpersilja jag någonsin lyckats få fram, frösådd i bytta i november och sedan förvarad frostfritt inomhus).
I början av säsongen hade jag tänkt att också rotsellerin skulle få agera kantväxt, då mellan sparris och krusbladig persilja. Av någon anledning blev det inte så då jag började utplanteringen. Nästa år bara måste jag göra på det sättet. Det kommer att se kungligt ut!
Idag sändes sista avsnittet från Skillnadens Trädgård i Meny i P1, Sveriges Radio. Direkt efter programmet fick jag en fråga från en lyssnare som undrade vad hon skulle använda all sin selleri till. Hon var trött på att äta den i sallad. Själv använder jag gärna tunt skivad selleri i tomatsås. Det är också ljuvligt gott att ha i fisksoppa. Och i sellerisalt förstås. Se recept under Skillnadens Mat.
Nu är det dags att göda sellerin lite extra eftersom den biffar till sig under hösten. Jag håller tummarna för att det ska bli gräsklippningsväder kommande dagar så jag kan få den gödning jag behöver till ett täcke. Blir det regnväder får vi plocka fram potthinken och kissa ihop lite gödning.
Använder du kissvatten är det bra att komma ihåg att inte skörda närmre än fyra veckor inpå gödsling med kiss. Och vattna aldrig på grönsaken utan i en liten sträng mellan raderna!
/Sara Bäckmo
14. augusti 2014