Vad är pallkragar för något? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vad är pallkragar för något?

Jag fick en fråga från en läsare som kort och gott undrar vad pallkragar är för något och hur de används. Pallkragar har blivit vanliga i våra svenska trädgårdar för att skapa en enkel odling ganska snabbt. Här berättar jag mer.

Dubbla pallkragar som står på en lastpall ute i trädgården.

Så här ser en pallkrage ut, monterad på en lastpall.

 

Att bygga en liten köksträdgård av pallkragar kanske är det enklaste sättet av alla att starta en grönsaksodling. Det är inte mycket mer än just pallkragar och lite jord som behövs för att komma igång. För dig som är helt ny i trädgårdsvärlden, eller som bor i ett land där pallkragar inte används så flitigt som här - nu är det dags att bekanta dig med de här finurliga trälådorna!

 

En lastpall med två ihopvikta pallkragar och en katt ovanpå.

Pallkragar är otroligt smidiga eftersom de kan förvaras ihopvikta i en hög då de inte används. Jag har alltid ett gäng liggandes till diverse kortsiktiga projekt.

 

Pallkragar vanliga i trädgården

I nästan varje svensk trädgård där det odlas grönsaker finns pallkragar uppställda som en del av odlingen. En del trädgårdar är till och med helt uppbygda av dessa träramar, placerade i olika formationer som passar den aktuella trädgården bäst. För många av oss är pallkragar mer kända om en slags odlingslåda än som det emballage det faktiskt är.

En pallkrage är en staplingsbar ram av trä, med en enkla gångjärn i hörnen, som kan sättas över en lastpall och på så sätt på så vis utgöra en låda som man kan lasta grejer i inför transport. Ramarna kan lätt staplas ovanpå varandra och på så sätt anpassas höjden efter det som ska transporteras. När jag var liten hade min pappa ett varv där båtar bygdes och jag minns till exempel att olika delar till båtmotorer kunde komma transporterade med fraktfärjan till vår hemmahamn, lastade på pallar med kragar runt om. Lastpallarna är utformade så att en gaffeltruck lätt kan transportera pallen från en plats till en annan och med pallkragar runt är det ingen risk att lasten halkar omkring. Det finns också särskilda lock av trä som passar till pallkragarna.

 

Detaljbild på hur pallkragen satts över en lastpall.

Pallkragen är exakt utformad för att passa med små hörnjärn över en lastpall.

 

Var köper man pallkragar?

För den som vill ha många pallkragar är det enklast att vända sig till en tillverkare och köpa direkt från denne. En del tillverkare säljer endast till företagskunder, men de jag varit i kontakt med har kunnat göra undantag och sälja till privatpersoner också eftersom det nu är så vanligt att odla i pallkragar. Googla "pallkragar tillverkare" eller liknande så ser du vilken typ av företag du ska leta efter.

Det finns också pallkragar att köpa i en del trädgårdsbutiker.

Pallkragar finns i olika storlekar. Det vanliga standardmåttet är 80 cm x 120 cm och de är 20 cm höga. De finns också i andra storlekar, både mindre och större, men kan vara lite svårare att hitta. I svenska trädgårdsbutiker säljs pallkragar där virket är 16 mm tjockt, vilket är något tunnare än de pallkragar som används som emballage inom transporter, de är 19 mm tjocka. Mitt tips är att försöka hitta de kraftigare pallkragarna till trädgårdsprojekten.

 

 

Är pallkragar impregnerade?

I odlingskretsar pratas det en del om att pallkragar skulle vara impregnerade för att klara transporter och olika krav på både export och import. Jag ringde till Konrad som jobbar på ett stort företag som tillhandahåller lastpallar och pallkragar till företag. Han berättar att pallkragar inte impregneras som standard. Däremot värmebehandlas de, genom att pallkragarna skickas in i en stor värmekammare för att ta död på skadeinsekter som kan leva i trädet. Detta är något som måste göras för att trä ska få skickas utanför EU. Det påverkar dock inte växter som senare odlas i pallkragen.

 

 

En lastpall med pallkragar på fotograferad ovanifrån.

Pallkragar som köps direkt från tillverkaren är av kraftigare virke. Min erfarenhet är att de håller cirka sju år då de använda för att odla i.

 

En lastpall med två monterade pallkragar ovanpå.

Med pallkragarna staplade på varandra kan en låda byggas upp i önskad storlek. Vid transport flyttas hela rasket med gaffeltruck under lastpallen. Det finns också lock att köpa till.

 

 

Lätt att odla i pallkrage

I vissa länder är det alltså jättevanligt att använda pallkragar för att bygga en trädgård. Ramarna är lätta att fylla med jord och kan byggas staplas så att det är praktiskt och bekvämt att odla. Enkla gångar kan anläggas mellan ramarna och det ser snyggt och prydligt ut.

Själv tycker jag att pallkragarna är utmärkta framför allt till att bygga nya odlingsplatser av olika slags material som fylls i pallkragen. Dessa toppas sedan med jord. Det går förstås lika bra att använda hemmabygda ramar av olika slag, men pallkragen är suverän då den är ihopfällbar och lätt kan flyttas omkring eller förvaras en tid i väntan på nya projekt.
/Sara Bäckmo

21. maj 2018

2 svar till “Vad är pallkragar för något?”

  1. […] Läs mer: Vad är pallkragar för något? […]

  2. agnzet skriver:

    Hejsan! Ibland har jag sett att du har kvar lastpallen under när du gör nya pallkrageodlingar. Varför? Finns det någon fördel? Ibland ställer du dom direkt på marken. Vilket är bäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *