Vad finns att skörda i november? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vad finns att skörda i november?

Jag fick frågan om vilka grönsaker som är möjliga att skörda i november. Här har jag letat upp ett gäng bilder från tidigare år och visar på den fina variation av grönsaker som trädgården kan ge senare på hösten.

Sara håller en stor planta kinesisk salladskål under armen.

Kinesisk salladskål går att skörda i november, från sådder gjorda under sommaren.

 

Jag fick ett mail från PR-byrån som mitt förlag arbetar med. Det förs samtal med ett tv-program om en medverkan och vi håller på att bolla datum. I september passade det inte mitt schema så jag föreslog november och skrev att jag gärna packar bilen med nyskördat och åker upp och pratar vinterodling.

Svaret blev att redaktionen skulle tycka det var trevligt men samtidigt var lite tveksamma. Vad finns att skörda i november egentligen? Det tyckte det lät väldigt sent på säsongen för att prata odling. Precis rätt tid tycker jag. Det är ju vintern som är i fokus i min senaste bok. Att odla och skörda på vintern, när det är kallt.

 

 

November är faktiskt ingen särskilt sen månad för grönsaksodling i stora delar av landet, se gärna videon ovan. Den riktigt snärjiga vintern börjar flera veckor senare, kanske i januari-februari. November är en enkel match för många av våra vanligaste grönsaker. Faktum är att de flesta utom våra mest värmeälskande grönsaker står fina då. Utomhus. Och i växthus. I pallkragar. Och i krukor.

Intresset för att odla på vintern är stort, men för många kommer det att dröja länge än innan poletten trillar ner. Vi är så vana vid att odla så som vi lärt oss eller sett andra göra. Jag kommer envist att påminna om allt fint vi kan odla för skörd när det är kallt och hoppas att min trädgård kan inspirera till att tänja på gränserna.

 

Bilder från november

Här har jag valt ut några bilder från november senaste åren, bara för att fresta lite. Tänk vad som kan finnas i landen om vi odlar för sen skörd och planerar för den. Blir du inte lite sugen?

Jag hoppas förstås framförallt att redaktionen nappar på alla fina grönsaker jag kan visa i november och att fler än de tänker att det verkar vara spännande att utöka växtsäsongen med några månader.

Alla tips och tricks, såscheman och förslag på sorter att odla, finns i boken Vinterodling - Skörda när det är kallt. Den toppar försäljningslistorna i näthandlarna just nu och det tycker jag är otroligt roligt. Är du sugen på att bläddra i boken får du gärna köpa den via min webbutik där alla mina böcker finns till försäljning: Saras webbutik.

 

Vintersallat står sig frisk och fin genom en stor del av vintern och kan odlas både på friland och i växthus.

 

Savoykål 'January King' är en köldtålig sort som håller ända in i januari på friland.

 

Rotseller i ska helst skördas innan det blir för kallt i jorden och risk för minusgrader.

 

Bredsådd sallat kan skördas i massor i november.

 

Nyzeeländsk spenat är en höjdare. Ett enda frö kan ge en planta som väger tio kilo och producerar läckra blad ända tills det blir vinterläge.

 

Majrovor växer otroligt fort i höstvädret och kan skördas till snön kommer.

 

På hösten kan både sommarmorötter och vintermorötter skördas. De smakar olika och växer olika snabbt.

 

Rödkål och brysselkål kan stå kvar väldigt länge i landen.

 

Vitbetor och andra betor tål visserligen inte att stå i frusen jord, men kan skördas riktigt sent på säsongen.

 

En bonus är förstås de fina ärtskotten. Odla i stora krukor och skörda från skyddade växtplatser långt in i vintern. Den här krukan stod i mitt tunnelväxthus.

 

Visst ser det fint ut! Vi har mat att skörda varje dag, året runt, i vår trädgård. Man får inte säga det egentligen, men helt ärligt tycker jag att min vinterodling faktiskt är roligare än sommarodlingen. Nu finns det en nerv, något kittlande och utmanande i odlingen. Det är otroligt spännande att se hur den här säsongen blir!
/Sara Bäckmo

10. september 2018