Vad jag sått i pallkrage i september - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vad jag sått i pallkrage i september

Att så bladgrönsaker sista dagarna i september hör inte till vanligheterna hos mig, inte för skörd samma år. Men hösten är mild och jag testar gränserna. Här är vad jag sått nu.

Köksträdgård i morgondis.

På förmiddagen är det disigt och dant i lilla köksträdgården och kyrkan bakom trädgården syns inte ens.

 

Det är en otroligt varm och fin höst vi har, trots den lilla frostnatten för några veckor sedan. Den enda. Det var bara hemma på Skillnadens det frös - här på berget står allt fortfarande ofattbart fint. Inget har frusit.

Efter att jag skördat grönsaker i pallkrageodlingen jag anlade i somras, bestämde jag mig för att så på nytt. Fastän vi är precis de sista dagarna i september. Det är vågat! Flera av er har frågat om sådden, framförallt vad jag sått. Jag tänkte förklara lite om tankarna bakom. Det är nämligen inte så att jag generellt gör så sena sådder. Innan "varför" besvaras tar vi det viktigaste; alltså, vilka grönsaker jag har sått.

 

 

Del 1 - Montera pallkragar
Del 2 - Anlägga pallkrageodling
Del 3 - Så grönsaker
Del 4 - Så och plantera blommor
Del 5 - Skörda grönsaker
Del 6 - Skörda blommor

 

Min sådd

Pallkragarna är två till antalet och står något sluttande i min lilla köksträdgård på berget. Hur jag anlagt dem kan du se i videon ovan och i länkarna nedanför finns uppföljande delar som visar själva odlingen under säsongen.

Den 29 september såddes sex rader i var pallkrage. I den översta:

 

  • ärtskott
  • sallatsmix
  • mini-pak choi
  • rucola
  • vintersallat
  • vinterportulak

 

I den nedre pallkragen har jag sått sex rader spenat av sorten 'Puma RZ'. Enligt sortbeskrivningen blir den skördeklar på cirka 40 dagar, men jag har inte provat att odla den så sent på året och vet inget om hur den tål kyla.

Alla sorterna utom spenaten är från mitt sortiment Så året runt: 57 frösorter särskilt utvalda av mig för att odlas i kallt klimat. Du hittar fröerna i webbutiker som säljer fröer och i de stora butikskedjorna för trädgård. Och bara för att vara supertydlig; du kan självklart så fröer från andra fröleverantörer med! Detta är helt vanliga sorter som alla fröfirmor har. Inget krångligt alls. Just den här mixen av pak choi har jag dock inte sett hos andra.

 

Läs mer: 6 grönsaker för din pallkrage

 

Pallkrage med jord fotograferad ovanifrån.

Innan sådd har jag vattnat jorden med cirka trettio liter vatten, blandat med vallörtsvatten, i varje pallkrage. Det gjordes dagen innan sådd. Det gror mycket, mycket bättre om jorden är jämnt fuktig innan sådd.

 

Den sena sådden

Normalt sett sår jag inte alla de här bladgrönsaker utomhus så sent (det är ju trots allt bara några enstaka dagar kvar till oktober) med avsikt att skörda bladen samma år. Men, normalt sett har vi betydligt kallare höst och då är det inte lönt att så något. När jag bestämde mig för att så nu gjorde jag det för att tiodygnsprognosen med något undantag de närmaste dagarna, fortsätter att visa drygt tio grader nattetid. Dagtid ligger temperaturen mellan 13-16 grader. Vädret är ömsom sol och så lite regn vissa dagar. Då vågar jag chansa.

Innan sådd har jag skördat bort tidigare växter, rensat noga och vattnat rejält med vallörtsvatten för att ge jorden en extra kick. Bladgrönsakerna jag ska så nu är alla förtjusta i näringsrik jord.

Alla grönsaker jag valt är snabbväxande, med det tillägget att de också gror oerhört fort. Jag behöver alltså inte vänta länge på att växterna tittar upp ur jorden, morot kan till exempel ta en månad på sig att gro om det vill sig illa och då har jag ju spillt all värdefull tid. Med bra förutsättningar i jorden gror alla bladgrönsaker jag nu sått inom några dagar, om fröerna ligger mycket ytligt. Jag har dock sått dem någon centimeter djupt, så de förväntas titta upp ur jorden och börja växa på allvar kanske först efter helgen. Jo, så snabbt kan det gå!

 

Läs mer: Odla mat snabbt - tips om grönsaker som växer fort

 

Närbild på pallkrage med svart jord och blommor i bakgrunden.

Nu när det är så milt får pallkragen stå som den är. När jag ser att det börjar bli svalare, kanske fem-sex plusgrader på natten, då lägger jag över en fiberduk eller ett lock av plast.

 

Ärtskott är den växt som förväntas ge skörd tidigast. I den här väderleken bör det ta cirka två veckor, kanske några dagar ytterligare. Mixen av mini-pak choi är de blad jag har hoppet ställt till efter ärtskotten. De brukar växa oerhört snabbt och levererar massor av krispiga perfekta blad bara några veckor efter sådd. Missa inte den! Övriga blad behöver cirka en månad på sig. Och det ställer förstås lite krav på vädret. Om det håller sig så här, eller precis bara lite svalare, så kan det gå.

 

Läs mer: Fyra snabba gödsel till trädgården

 

Ljuset är också viktigt att ta hänsyn till. På hösten blir de ljusa timmarna färre och färre. I mitten av november brukar det vara så mörkt att bara enstaka få tappra växter klarar att växa. Min förhoppning är att åtminstone några av växterna ska ha vuxit fram blad till dess.

Övriga? Jag har förstås valt sorter med omsorg och flera av dem kommer att kunna övervintra på plats i pallkragarna och ge skörd också till våren. Two in one för odlaren alltså! Vinterportulak, vintersallat och spenat övervintrar en normal vinter och det kan hända att viss sallat klarar sig med, om vintern är mild.

 

Pallkragar med jord omgiven av växtplatser med grönt och blommor.

Jag tycker mycket om att se växtplatser med grönt i olika stadier. När något vuxit klart ersätts det raskt med annat, på så sätt finns stor potential till lång skördetid.

 

Det ser inte mycket ut för världen just nu, förstås. Men tänk om hösten blir fortsatt mild!? Bra att bära med sig vid en sån här sådd är att det också kan gå åt skogen. Det är helt okej!
/Sara Bäckmo

30. september 2020