Vad menar jag med bladkål?

All kål har ju förstås blad. Men när jag pratar om bladkål är det främst några särskilda kålsorter jag tänker på.

På flera håll när jag skriver och berättar om min odling använder jag ordet "bladkål". Vad är då det,  undrae en följare? All kål har ju blad. Jag inser att det kan uppfattas som aningen otydligt.

Med bladkål avser jag kål som odlas för att skörda blad för blad, snarare än ett fullt utvecklat kålhuvud, blomknoppar eller små huvuden likt brysselkål och blomsterkål.

Bladkål kan till exempel vara olika slags grönkål, purpurkål och svartkål (bilden överst i inlägget). Men ibland odlar jag också andra kålsorter bara för att äta själva bladen. Se klippet nedan.
Oftast odlas grönkål och svartkål som enskilda plantor som får växa upp och bli riktigt maffiga, för till exempel en sen höstskörd. Men jag tycker också att bladkål är en superläcker delikatess tidigt på året. Då odlar jag gärna en rad eller två i till exempel varmbänken. Jag sår fröerna tätt i en rad, eller i en bredsådd och låter dem växa upp bara drygt cirka femton centimeter. Sedan skördar jag dem genom att klippa av plantorna strax ovanför tillväxtpunkten. Då ger de skörd ännu en gång efter några veckor.

De flesta kålsorter passar fint att odla på det här viset. Broccoli, blomkål, spetskål. Det är särskilt läckert att väva in en rödbladig sort, det sätter färg på tallriken.

 

Sara plockar kål i trädgården.

Bladkål är tacksamt att odla för den ger ofta stor skörd. Svartkål är en av våra favoriter.

 

Små och stora förpackningar
Förstås är det inte så ekonomiskt att odla mycket bladkål för att skörda som pytteblad. Hos många fröfirmor säljs kålfrön i ganska små förpackningar (det är ju bra eftersom vi hemmaodlare ändå inte hinner odla 2 000 spetskålsplantor innan fröerna förlorat i grobarhet) och det går åt många fröpåsar då. Men det finns firmor som säljer i större förpackningar (till exempel Runåbergs, Lindbloms och Gourmetgarage). Ett tips är att passa på att fynda om det är rea och köpa ett gäng påsar enkom för att odla småblad.

Också asiatiska kålsorter passar att odla för skörd av pyttesmå blad. Men det är inte främst de jag avser när jag skriver just om bladkål.
/Sara Bäckmo

21. januari 2017

3 svar till “Vad menar jag med bladkål?”

 1. Kitty skriver:

  jag ska odla svartkål för första gången iår. Hur använder ni den helst?
  /Kitty

 2. Ulla Toll skriver:

  Jag älskar de små asiatiska sorterna. De har överlevt i en bänk och ser ganska gröna ut under glas, sim bara går att öppna iblan

 3. Marika Andersson skriver:

  Jag försöker förodla kål inomhus.
  och de kommer upp efter några dagar sen är det bara `skaftet`som växer mest och när de är 4-7 cm växer bladen sig större så de börjar falla,....
  har då känt mig tvungen att plantera om dem och då har jag planterat ned dem lite. lagom till att de börjar utveckla sitt 3:e o 4:e blad så dör de.
  Är det för att jag planterar ned dem som de dör 7-14 dagar efter omplantering eller tror du att det finns ngn annan orsak ?
  eller om det är för att de vill ha riktigt solljus och inte bara en lysrörsarmatur ?
  el är det för blött i krukorna ?
  har sått i några olika kål i omgångar nu, men blir ju så ledsen att alla bara dör hela tiden X(

  Hade önskat att det fanns ngt som liknar dagbok för grönsaker som du odlar. Från frö till till utplantering och därefter en veckobild till skörd. Innehållande vad för slags jord, hur mycket vatten/fukt, hur varmt el kallt du har dem, hur många timmars ljus du ger dem. och kanske en lättare/mindre felsökning om det bär av åt fel håll.
  Hur du sedan planterar om dem och det kritiska alt mindre kritiska med den omplanteringen. och sedan ngn bild i veckan hur den utvecklar sig fram till skörd.

  vänligen
  Marika Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *