26. maj 2014

Våga odla kål

Halvhög grönkål på tillväxt. Gräsklippet runt plantan är en del av täckodlingen. 

Kål är den ultimata grönsaken att odla själv! Kanongod, absolut giftfri, användbar och så väldigt, väldigt vacker!

I år är mitt kålland stort. Uppdelat i fem sektioner. Två stora rektanglar där jag fyller på rader med fyra plantor i varje rad med någon eller några veckors mellanrum för att få skörd under lång tid. Mellan dessa rektanglar en lång rad med tio svartkålsplantor, varvade med heliotrop. Ska kantas in med kålrot som planteras ut snart. 

På de två stora biytorna står grönkål, blomsterkål, röd och grön brysselkål varvade med blommor (bland annat daggsalvia, jätteverbena, rosenskära och salvia) lök, tomat (enligt tips i gruppen Köksträdgården på FB). Som kantväxt har jag satt röd stjälkselleri. 

Jag har fått frågor om gödsling till kålen. Flera rynkar misstänksamt på pannan när jag berättar att jag inte gödslar, annat än med en dos kissvatten möjligen. Istället täckodlar jag. Täckodlingen ger plantorna all den näring de behöver under säsongen. Enkelt, billigt och fiffigt på så många sätt. 

Det jag gör är helt enkelt att jag lägger täckmaterial i raderna mellan kålen, bygger upp små åsar. Det blir som minikomposter i landet, där maskar och insekter sköter nedbrytningen så att jorden kan motta alla näringsämnen den behöver för att föda fram magnifik kål till vår familj. 

Just nu håller jag på att täcka över gjorda planteringar i kållandet med nät. Det ser inte så fint ut, men jag har hellre mina plantor kvar än att behöva spruta dem eller möjligen bli arg och ge upp kålen då invasionen av mal eller fjäril anländer.

Följande kålslag står i kållandet nu eller inom kort:
Röd spetskål, vit spetskål, vit vinterkål, rödkål, grönkål, svartkål, röd brysselkål, grön brysselkål, blomsterkål, blomkål, grön blomkål, rosa savoykål, grön savoykål, vit vinterbroccoli, röd vinterbroccoli, broccoli, majrova, kålrot. 

Grönkålen på bild är en halvhög sort. Den är planterad i grupper om fem, på sådant avstånd att jag då hösten kommer kan sätta pallkragar över. På så sätt är det lätt för mig att bygga skydd så att inte rådjur och harar äter upp grönkålen under vintern. 

Våga odla kål!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *