23. januari 2017

Våga vinterså!

Podcast: Vi vänder och vrider på vintersådd och delar med oss av tips. Hoppas att fler vågar prova att så ute under vintern efter att ha lyssnat på veckans avsnitt.

Jag tror banne mig att alla odlare skulle ha nytta av att så en del grönsaker under vintertid. I min odling ger det kanonfint resultat! I första hand får jag en mycket tidigare skörd av grönsaker som vi kan äta redan under tidig vår. Men det underlättar också arbetsbördan och förenklar odlingen i många avseenden.

I senaste avsnittet av Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck får du veta mer om våra olika vintersådder.
 

Självklart gror fröerna tidigare om backen står i ett växthus eller tunnelväxthus. Men tänk på att plantorna, alla plantorna, ska tas om hand på något sätt när de kommit upp en bit. Och om det fortfarande är kallt ute kan de inte sättas ut utan måste krukas om och stå kvar i växthuset. Det tar tid och ork. I mitt fall förra året var det bättre att låta sådden komma upp något senare eftersom vi väntade barn i april.

Bilden överst i inlägget visar en vintersådd som gjordes i kallt tunnelväxthus i februari 2016, se klippet nedan:
 

Lyssna gärna på flera av våra avsnitt. De senaste hittar du nedan och övriga publicerade finns på tvaodlareemellan.se. Du följer vår podcast på olika plattformar för poddar, som till exempel iTunes och Soundcloud. Gilla oss gärna på Facebook med!
/Sara Bäckmo

3 svar till “Våga vinterså!”

 1. Kitty skriver:

  Helt fantastiskt poddavsnitt!! Så intressant att lyssna på er!
  /Kitty

 2. Daria Driman skriver:

  Vill börja med att säga att ni är en stor Inspirationskälla! Har för första gången i mitt liv prova att vinterså och spännande är det. Har en fråga gällande kålplantor... När du sätter ut dem på friland hur stort avstånd har du mellan plantorna? Följer du anvisningarna eller du sätter dem tätare?

 3. Lisa skriver:

  Tack för detta spännande avsnitt!
  Några frågor: visst menar Farbror grön att han sår Piplök på friland? Inte i plastback?
  Och när du gör dina vintersådder, täcker du alltid med lock då eller ibland bara m fiberväv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *