Stäng menyn

Välkommen Maria som matfotograf!

Vi startar det här året på sarabackmo.se med ny matfotograf! Maria Fors Östberg har fotograferat trädgården i flera år till våra böcker om Skillnadens. Nu ser du hennes matbilder till mina recept!

En kvinna i rosa fleecetröja i en färgrik höstträdgård.

Här är Maria Fors Östberg i sin trädgård hemma i Klasamåla. Hon bor jättevackert med får i beteshagarna runtomkring, dessutom granne med en jordgubbsodlare.

 

Jag tror att det var i början av 2014 som våra vägar korsades för första gången, Marias och mina. Hon hade fått tips om mig och hörde av sig för att kanske göra ett reportage. Jag haffade henne direkt och föreslog att vi skulle göra en bok tillsammans. Det har än så länge blivit fyra och vi har ett litet gäng till som ligger i pipeline. Smått otroligt - Maria Fors Östberg har följt mitt jobb i trädgården rätt nära i hela fem år!

Sedan förra året har du också kunnat se Marias månadsbilder från trädgården på sarabackmo.se. En skildring av trädgårdens skiftningar under årstiderna, som jag själv uppskattat mycket. Och 2019 jobbar Maria ännu mer med Skillnadens! Nu blir hon vår matfotograf och fotograferar alla matbilder till de recept vi publicerar några gånger per vecka, dessutom kommer hon att bildsätta två reportage på sajten varje månad.

Här är några snabba frågor till Maria om nya uppdraget som matfotograf till sajten:

 

Ännu mer fotojobb till Skillnadens - hur känns det?

Jag är så glad för detta uppdrag! Jag älskar att följa säsongens växlingar och Sara och barnen i trädgården genom min lins. Att dessutom få att plåta maten som hamnar på bordet blir så klart bara ännu bättre.  När arbetet med boken Skillnadens Skörd var avslutat kände jag både glädje och lättnad att det var över, mission completed liksom, men också en känsla av saknad, att det kanske inte skulle bli så mycket mer matfoto. Så det här känns bara så fantastiskt roligt och jag ser verkligen fram emot matåret 2019 i Skillnadens Trädgård.

 

Maten på sajten är ju väldigt säsongsbetonad. Hur är det för dig att jobb med så begränsade råvaror, särskilt under vintern?

Det är så klart en utmaning, en får tänka till och göra det bästa av det som finns. Precis som med mina trädgårdsbilder försöker jag att hålla mig så nära vardagen och verkligheten som möjligt. Att inte bara välja det som blir givet vackert på bild utan försöka vara påhittig med de råvaror som faktiskt finns att tillgå under den aktuella säsongen. Det blir lite dovare färger på vintern, det är så en del av maten ser ut då. Och glädjas över den sköna kontrasten som visar sig under de andra årstiderna.

 

Vad har du för favoritgrönsak att fotografera i matsammanhang?

Svårt. Men det är nog kål, i alla de former. För de vackra bladens skull, färgerna och strukturerna. I Skillnadens Skörd finns det en bild på broccolipaj som jag tycker om och den enda stylingen var en krans av ärtskott. Naturligt och enkelt.

 

Första receptet som Maria fotograferat är en läcker gryta med fisk grönsaker, saffran och fänkål. Visst ser det vackert ut! Kan intyga att det är gott med. Läs receptet här: Fiskgryta med saffran och fänkålsfrön.

 

Guldgul fisksoppa i fina skålar mot ett avskavt blått trädbord.

Fiskgryta är en favorit i vår familj, den innehåller något för alla. Jag anpassar innehållet efter vad för grönsaker som finns i trädgården.

 

Ett bokuppslag med bilder av ett barn som håller band av torkad öpple och ett recept på äppelbröd.

Maria har fotograferat alla bilder till böckerna om Skillnadens Trädgård. Här är ett uppslag ur vår bok Skillnadens skörd, med över hundra beskrivningar och recept från familjens vardagsmat. Foto av Maria Fors Östberg.

 

Senaste dagarna har jag fått flera kommentarer angående recepten på sarabackmo.se där läsare uppmuntrande skrivit att de tycker jag skulle göra en receptbok. Den finns redan! 2017 släpptes Skillnadens skörd. Den finns ute i bokhandeln, på nätet och kan köpas direkt av mig via webbutiken. Självklart är det Maria som tagit alla vackra bilder i boken!

 

Köp Skillnadens skörd i webbutiken!

 

Maria bor i Klasamåla som ligger cirka 30 minuter härifrån, nästan som grannar. Förutom att fotografera är hon också skribent, silversmed och jobbar deltid på en mäklarfirma.

Hoppas att du ska gilla recepten och bilderna vi publicerar - allt efter vad som finns att skörda och äta från trädgården här och nu!
/Sara Bäckmo

 

 

05. januari 2019