Vår bästa glassmaskin
Vilken glassmaskin använder du? Jag har hittat en kanonmaskin som gör det enkelt och snabbt att göra glass, utan att hålla på och frysa delar till maskinen i förväg. Dessutom gör den hela 1,5 liter glass på en gång!

Glassmaskinen från Wilfa har blivit vår favorit.
Familjen är helt enig - den bästa köksmaskinen vi köpt senaste året är glassmaskinen. Vilken proffsglass vi gör! Den går inte att jämföra alls med glass som tillverkas utan glassmaskin. Jag har fått flera frågor om vår glassmaskin så här kommer ett inlägg om den.
Våra tidigare maskiner
När jag var liten insisterade hela familjen på att köpa en glassmaskin, utom min far som absolut inte ville ha fler elektriska maskiner än en hushållsassistent och (senare) en elvisp i köket. I julklapp ett år fick han därför en handdriven glassmaskin. Tilläggas bör att han är typ den enda i familjen som inte gillar glass särskilt.
Just den glassmaskinen hade en stor bunke som skulle ligga i frysen i flera timmar innan användning och därefter skulle någon stackare stå och veva bunken tills glassen stelnat en timme senare. Den användes väldigt sällan.
När min egen familj bildats och två små knoddar väntade på hemgjord glass köpte jag en liten nätt glassmaskin, elektrisk. Dock fortfarande med enheter som skulle tillbringa flera timmar i frysen så att den skvalpiga massan inuti frös och såg till att glassmeten tinade. Det var som sagt en jäkligt liten maskin, men jag köpte för säkerhets skull en extra bytta. Det blev ändå alltid för lite glass och maskinen var klen och lade av. Dessutom läckte vätskan i byttorna efter en kort tid och gick därför inte att använda.

Den här maskinen tillverkar 1,5 liter glass på en gång och har inga delar som behöver kylas i förväg.
Supermaskinen
Förra sommaren var olidligt het. Min frustration var som störst just när en av webbutikerna för hushållsprylar hade sommarrea och bland nedsatta varor fanns ett helt gäng rediga glassmaskiner. Jag läste på och hittade en som verkade bra, det var ett impulsköp på cirka 2000 kronor på rea. Ordinarie pris cirka 3000 kr.

En enkel display håller ordning på tiden och temperaturen. Den är väldigt lätt att använda.
Jag var dessvärre inte hemma när maskinen anlände och provkördes första gången, men fick smaka resultatet senare samma kväll. Hela familjen var lyrisk över chokladglassen Philip hade svängt ihop. Konsistensen var liksom som den allra finast lyxglassen.
Maskinen i fråga är Vanilje från Wilfa. Den har inga delar som behöver frysas i förväg för att det ska bli glass. Den kyler glassmeten direkt i maskinen på cirka 40 minuter och kan efter det hålla den kyld i ytterligare 20 minuter. Alla delar som kommer i kontakt med glasseten kan diskas i maskin. Och vill man göra mycket glass är det bara att peta i en ny omgång efter att den första är klar.

Glass med bär från frysen. Det här receptet finns på Skillnadens mat och är gjord utan glassmaskin, fryst i en brödform. Foto: Maria Strömbergh Bååth.
Bästa smakerna
Vi använder ett grundrecept som följer med glassmaskinen och smaksätter med det som råkar finnas hemma. Några smakfavoriter är:
- banan (från frysen) och hackad choklad
- blåbär och chilichoklad
- hackade jordgubbar och choklad
- svarta vinbär
Att göra glass hemma är jätteroligt - när det blir bra! Vad har du för glassfavoriter att göra hemma av skörd från trädgården?
/Sara Bäckmo
En sådan vill jag har. Men hur säljer jag in detta då vi är två och bara jag äter glass, hmm.
Maken vill ha den sådan där sak som friterar utan olja så jag får väl pröva med en motönskan.
"Om du får köpa en sådan vill jag ha en glassmaskin från Wilfa". Undrar om det fungerar 🙂
Vi har också en glassmaskin från Wilfa, är mycket nöjda med den! Mina glassfavoriter är vaniljglass med eller utan hackad choklad och jordgubbsglass. Serveras gärna med färska bär utifrån vad som är moget i trädgården, eller med en bärsås av färska eller frysta bär (koka bär och ev socker, mixa med mixerstaven, reducera till lagom tjocklek, låt svalna till önskad temperatur, jag gillar ljummen bärsås). Serveras gärna med en knaprig, hembakad kolakaka till!
När jag gjorde första gången nu så va glassen färdig efter 20 min. Har föjt glass receptet. Står ju att det ska ta ca 50 till 60 min , gör jag något fel
Så blir det för mej också! Men det är ju bara bra tänker jag. Har märkt att det kan ta lite längre tid ibland dock, det beror lite på vad man smaksätter med.
Beställt den efter ditt tips 🙂
Ett av mina bästa är lite smör i en kastrull och blanda i farinsocker. Låta det puttra saaaaakta under omrörning så sockret smälter. Svalna och blanda sedan med en vanlig grundsats. Sjukt karamelligt gott.
Har inte en sån lyxig maskin än, utan en där skålarna ska frysas först. Du har inte lust att dela med dig av grundreceptet, har inte hittat något sådant bra ännu.
Det kommer snart på bloggen =)
Har precis inhandlat en dylik maskin och hittills gjort två satser, en med fläder och en med blåbär. Flädern föll i alldeles särskilt god jord. Nu har jag en tredje sats på lut, som ska frysas i morgon, och det är pistage. Mycket spänd på resultatet.
Hej! Du har så härliga tips. Du kanske inte behöver göra mindre satser glass med tanke på att du har familj. Vet du om det funkar att göra halva satser i din supermaskin?
Ingrid,
det funkar jättebra att frysa in glassen när den är klar, och äta resten en annan dag 🙂
Hur fungerar det att göra sorbet undrar jag som inte ska äta mejeriprodukter?
Brukar göra bananglass till sonen (mjölkfritt) så är nyfiken hur det skulle bli i en glassmaskin. Dvs frysta bananer som mixas, kanske fungerar de om de är halvtinade?
Hej!
Vill du dela med dig av grund receptet?
Jag fick Wilfa i födelsedagspresent förra året, vilken hit! Vi gör glass så snart vi har minsta lilla att fira. Jag brukar utgå från grundrecept på vaniljgelato från StikkiNikki och låta smeten dra i kylskåp över natten, eller över dan. Favoriter är förutom vaniljen (som är magisk) stracciatella och ett eget påhitt med smaksättning av hjortronsirap och hackade kanderade pekannötter. Även smaksättning med svartvinbärsreduktion blev väldigt gott. Sorbet blir hur bra som helst. Även där har jag provat svartvinbär, men även krusbär, som jag har i trädgården. Krusbär blev aningen för koncentrerad smak, men vilken arom!!! Ska finslipa till nästa års skörd. Pistageglass var svårt, behövs essenser för att få fram smaken, inte bara pistagenötter. Vi har alltid hemgjord glass av något slag i frysen, väldigt lyxigt.
Is med heilt ferske, unge, rognebærblad, som får trekke i kokt mjølk ei stund, smakar og ser ut som som pistasj.
Jag har också den glassmaskin hos mig och jag tycker att det funkar Hur bra som helst....
Fick en snarlik glassmaskin av mina barn ett år och glassen blir fantastiskt god. Nästa sats blir att prova med karamelliserad mjölk ?
Hej, läser om din maskin och alla olika glassar. Har just köpt en och testat. Ska ha den på ön, där det inte är så lätt att skaffa glass. Men jag tyckte att det var svårt med tiden i detta mitt första test. Tog en timme som enligt recept, den var ganska lös och rinning. Lät sedn glssen var kvar för en timmes frysning utan visp... då blev den stenhård. Vilka tider har ni som testat kommit fram till som är bra? Flädersorbé låter underbart....
Rabarbersorbet är underbart god
Dottern gjorde en vansinnigt god jordgubbssobet med basilika i