Vår mat blir bok! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vår mat blir bok!

Redan i höstas, innan den första boken om Skillnadens Trädgård ens var färdig, kom frågan om vi ville göra en bok till. Förstås sa vi ja. Och nu snickrar vi på en bok om mat.

Den här våren har känts helt galen. Så otroligt mycket positivt har hänt och ibland måste jag verkligen stanna upp och fråga mig om allt är sant. Underbar liten bebis, min första bok någonsin får jättefint mottagande, bloggen slår rekord varje månad och utöver det växer det massor i min trädgård. Jag är så glad!

Mitt i allt känns det förstås smått overkligt att berätta att vi har ett nytt bokprojekt på gång; Maria Fors Östberg, förlaget Roos & Tegnér och jag. Men så är det. Uppföljaren till Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi kommer under nästa år. Och förstås handlar boken om mat.

 

En kvinna arrangerar äpplen på en snöig vedhög.

Vi började fotografera till nya boken redan i vintras och jag skriver så smått när det finns tid i bebisbubblan.

 

En konst att äta mycket grönt
Som jag flera gånger sagt så var en av de största överraskningarna med att börja odla trädgården i stor skala, att själva odlingen var tämligen enkel. Saker och ting växte mycket bättre än jag först tänkt mig. Den stora utmaningen handlade om att få odling och matlagning att gå hand i hand. Att odla rätt grönsaker, i lagom mängd och under en så stor del av året som möjligt. Och att anpassa hela vår matlagning efter de grönsaker jag kan framställa i trädgården. Det arbetet pågår hela tiden. Det är kul!

Många gånger varje vecka dyker det upp frågor kring hur vi använder grönsakerna i matlagningen. Vilken mat äter vi? Hur lagar vi rätterna? En del av svaren kommer att finnas i boken om Skillnadens mat. Mängder av recept, bilder och tankar om att odla och äta mat från den egna trädgården. Hoppas att du blir nyfiken och lässugen.

 

Samma team igen
Det känns jätteroligt och inspirerande att få fortsätta jobba med hela suveräna gänget som låg bakom första boken. Maria Fors Östberg har ett tufft jobb med att följa både trädgårdens utveckling under året och dessutom plåta mat. Det är inte lätt att göra i en familj med många barn, som tycker det är toppenkul med hennes besök och tar tillfället i akt att visa alla favoritgrejer och småprata.

Vid fredagens fotografering på trappen tjuvlyssnade jag när Maria tålmodigt försökte hitta på bra svar till treåriga Albas kluriga resonemang om att en mamma kan vara en pappa, att pappor kan ha snippor och några andra funderingar kring familjekonstellationer, samtidigt som hon förhandlade med Viggo om att få låna hans vattenpistol för att spreja vatten på de nygräddade fyllda pannkakorna. Och fotografera samtidigt. Snacka om multikompetent!

 

En kvinna sitter på en trapp med mat uppdukad framför sig och en kamera i knät.

Mitt i vardagskaoset, med skällande hund, springande halvklädd prinsessa, svalnande mat och komposthinkar på väg nånstans, sitter Maria och sprutar vatten på maten med Viggos vattenpistol för att få en fin bild av våra fyllda pannkakor.

 

Vår första bok om Skillnadens Trädgård släpptes i mars i år och toppade försäljningslistorna innan den ens hunnit komma i butik. Bara några veckor efter utgivning hade både första och andra upplagan sålt slut. Vi är glatt överraskade.

Vill du beställa boken signerad kan du gärna göra det här på bloggen. Info finns i inlägget Beställ signerat exemplar.
/Sara Bäckmo

 
 

21. maj 2016

7 svar till “Vår mat blir bok!”

 1. Benni skriver:

  Spennende bokprosjekt igjen. Vi gleder oss til å lese den.
  Jeg forstår bare ikke hvordan du får tid til alt du gjør;
  mor til 4 - en helt nyfødd, jobb, bok og grønsaker i mengder.
  Jeg er mektig imonert.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Benni! Det är min man som gör att allt går ihop. Förhoppningsvis är jag lika bra på att ge honom det han behöver för att kunna ägna sig åt det han tycker är inspirerande =)

 2. Inger Härjerud skriver:

  Allt du gör blir så himla bra! Dina smörgåstips inspirerar och även om jag inte odlar på samma bestämda sätt som du så är det som att lyssna på den bästa dokumentären. Dina filmsnuttar är så vackert utförda och idag extra fint med barnets uppräkning av godsakerna för att inte tala om musiken, jättefin.

 3. Kitty skriver:

  Men härligt att det kommer en bok till! Den vill jag absolut köpa. Älskade eran första bok!
  Så fina smörgåsgrönsaker du har. Vi har ätit de första rädisorna nu, och snart kan jag skörda lite spenat... Tyvärr har jag besök av något som redan skördar av spenaten... hoppas de inte äter allt..
  /Kitty

 4. Cecilia skriver:

  Fantastiskt roligt att du kommer med en ny bok!

 5. Benni fra Norge skriver:

  Hei!
  Har lyst å spørre om hvilken type reddik er det på bildet i dette innlegget?
  Jeg er på jakt etter reddik med mild smak. Dyrker 'French breakfast' som er ganske mild,
  men også noen runde som er ganske sterke. Har du tps på noen milde gode sorter?

  Hilsen Benni

 6. Randi Siepen skriver:

  Hej!
  Har just skaffat boken"Skillnadens trädgård" och ser fra emot matboken!
  Kommer du att ha lite recept på grönsaks-frukt-smoothies? ? ? ? ?
  Med vänlig hälsning
  Randi Siepen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *