Var med på en 2 kvadratmeter stor grönsaksutmaning! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Var med på en 2 kvadratmeter stor grönsaksutmaning!

Låt oss odla bladgrönsaker på två kvadratmeter och se hur mycket det blir! Nu gör jag en grönsaksutmaning och hoppas du vill vara med.

Ofta funderar vi över hur stor odling vi behöver för att få ett riktigt bra resultat, alltså mycket grönsaker att skörda. Men hallå, en liten odling kan ge massor av mat! De allra flesta har inte flera hundra kvadratmeter att avsätta till grönsaksodling, men skulle kunna ha en liten odling som verkligen gör skillnad.

Nu startar jag en grönsaksutmaning och hoppas att fler vill vara med: Låt oss avsätta 2 kvadratmeter i trädgården för att odla blad under ett år!

I videon nedan visar jag min start, hur jag bygger det nya landet. Videon är på engelska men har svensk undertext. Om undertexten inte visas direkt, klicka på symbolen för undertexter längst ner i YouTubes visningsfönster (en skärm med streck i ).

 
 

 

2 kvadratmeter nytt land
Jag startar den här utmaningen genom att göra ett alldeles nytt land till min blad-odling. Det känns kul att bygga nytt med ett särskilt projekt i tankarna. Dessutom är det fantastiskt att kunna använda upphöjda bäddar, tillsammans med no dig-metoden. Det gör starten väldigt enkel. Gör gärna en ny bädd du med, eller använd ett land du redan har.

Den nya bädden på gräsmattan har alltså gjorts helt utan att ta ett enda spadtag. Det är fortfarande sen höst hos mig och just nu har vi inte något vinterväder, därför kan jag fortfarande trädgårdsjobba. Om det ligger snö hos dig kan du förstås vänta med att skapa bädden tills våren kommer.

 

Så här har jag gjort:
- Tidningar lades ut på gräsmattan över en yta cirka 1,5 meter x 2,5 meter
- En kant av gamla vedträn lades i en ram cirka 1 meter x 2 meter på tidningarna
- Organiskt material, som löv, gräsklipp och hästgödsel lades på bädden
- Två skottkärror jord från andra platser i trädgården lades på toppen
- Några kompostgaller på toppen hindrar djur från att gräva under vintern

 

Min grönsaksutmaning:
- Avsätta 2 kvadratmeter för grönsaksodling
- Bara odla bladgrönsaker
- Odla intensivt under hela året, från vinter till vinter
- Väga så mycket som möjligt av skörden

 

Många som läser Skillnadens blogg har inte möjlighet att odla så stora ytor, men att avsätta en mindre yta till grönsaksodling kan de flesta göra. Och att koka ner odlingen till att bara omfatta bladgrönsaker är ett kul sätt att koncentrera sig på ett område och förhoppningsvis kunna bli självförsörjande på blad under en period.

Jag räknar med att min yta kommer att leverera blad från april till januari, februari om jag sköter mina kort rätt. Min intention är att väga det som skördas ur bädden för att visa nyttan med en liten yta som odlas effektivt. Under året ska jag också dokumentera odlingen och berätta när jag sår, när jag gödslar, när jag skördar och så vidare.

 

En odlingsbädd på gräsmattan

Så här ser min nya odlingsbädd ut när den är färdig. Nu är det bara att vänta på att få så.

 

Varför just två kvadratmeter? 
Ofta pratar vi om att det är så stor yta som behövs för att skapa en odlings om gör skillnad. Men också en väldigt liten yta kan ha stor betydelse. Två kvadratmeter som odlas väl kan ge stora skördar av något som hushållet har stor nytta av.

 

Varför just blad?
Den här bädden kan självklart odlas med annat också, men jag tycker att bladgrönsaker är roligt eftersom de allra flesta äter mycket blad och har stort behov av det. Dessutom passar just den typen av växter den här sortens bädd, där jordlagret inte är så tjock. De flesta bladgrönsaker har ett ytligt rotsystem som inte kräver trettio centimeter jord eller så för att må bra.

Bladgrönsaker är något av det vår familj har störst behov av. Vi äter blad både tillagade i maten och färska. Vi äter dem under hela året och har ständigt behov av mer. Grön sallad, spenat i stort och smått, portulak och vintersallat, rucola, dill och persilja. Jag gissar att det är samma för dig. Därför tycker jag att det är bra grönsaker att odla mycket av i en utmaning.

 

Var med!
Det är redan flera följare som hakat på utmaningen, från till exempel USA och Tyskland:

Andrea: "Great idea Sarah! I’ll take the challenge and I’ll start a new bed with 2 square meter. But must figure out a place to make it! Most of my kitchen garden are older beds and in the rest my chickens are around. But I will find a spot!"

Hoppas att du vill vara med i min grönsaksutmaning! Skriv gärna i kommentarsfältet om du vill vara med, så kan vi försöka peppa varandra.  I nästa del ska jag så en första omgång blad i en vintersådd. Men först måste jag vänta tills det blivit just vinter. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

27. november 2017