Var med på en 2 kvadratmeter stor grönsaksutmaning!

Låt oss odla bladgrönsaker på två kvadratmeter och se hur mycket det blir! Nu gör jag en grönsaksutmaning och hoppas du vill vara med.

Ofta funderar vi över hur stor odling vi behöver för att få ett riktigt bra resultat, alltså mycket grönsaker att skörda. Men hallå, en liten odling kan ge massor av mat! De allra flesta har inte flera hundra kvadratmeter att avsätta till grönsaksodling, men skulle kunna ha en liten odling som verkligen gör skillnad.

Nu startar jag en grönsaksutmaning och hoppas att fler vill vara med: Låt oss avsätta 2 kvadratmeter i trädgården för att odla blad under ett år!

I videon nedan visar jag min start, hur jag bygger det nya landet. Videon är på engelska men har svensk undertext. Om undertexten inte visas direkt, klicka på symbolen för undertexter längst ner i YouTubes visningsfönster (en skärm med streck i ).

 
 

 

2 kvadratmeter nytt land
Jag startar den här utmaningen genom att göra ett alldeles nytt land till min blad-odling. Det känns kul att bygga nytt med ett särskilt projekt i tankarna. Dessutom är det fantastiskt att kunna använda upphöjda bäddar, tillsammans med no dig-metoden. Det gör starten väldigt enkel. Gör gärna en ny bädd du med, eller använd ett land du redan har.

Den nya bädden på gräsmattan har alltså gjorts helt utan att ta ett enda spadtag. Det är fortfarande sen höst hos mig och just nu har vi inte något vinterväder, därför kan jag fortfarande trädgårdsjobba. Om det ligger snö hos dig kan du förstås vänta med att skapa bädden tills våren kommer.

 

Så här har jag gjort:
- Tidningar lades ut på gräsmattan över en yta cirka 1,5 meter x 2,5 meter
- En kant av gamla vedträn lades i en ram cirka 1 meter x 2 meter på tidningarna
- Organiskt material, som löv, gräsklipp och hästgödsel lades på bädden
- Två skottkärror jord från andra platser i trädgården lades på toppen
- Några kompostgaller på toppen hindrar djur från att gräva under vintern

 

Min grönsaksutmaning:
- Avsätta 2 kvadratmeter för grönsaksodling
- Bara odla bladgrönsaker
- Odla intensivt under hela året, från vinter till vinter
- Väga så mycket som möjligt av skörden

 

Många som läser Skillnadens blogg har inte möjlighet att odla så stora ytor, men att avsätta en mindre yta till grönsaksodling kan de flesta göra. Och att koka ner odlingen till att bara omfatta bladgrönsaker är ett kul sätt att koncentrera sig på ett område och förhoppningsvis kunna bli självförsörjande på blad under en period.

Jag räknar med att min yta kommer att leverera blad från april till januari, februari om jag sköter mina kort rätt. Min intention är att väga det som skördas ur bädden för att visa nyttan med en liten yta som odlas effektivt. Under året ska jag också dokumentera odlingen och berätta när jag sår, när jag gödslar, när jag skördar och så vidare.

 

En odlingsbädd på gräsmattan

Så här ser min nya odlingsbädd ut när den är färdig. Nu är det bara att vänta på att få så.

 

Varför just två kvadratmeter? 
Ofta pratar vi om att det är så stor yta som behövs för att skapa en odlings om gör skillnad. Men också en väldigt liten yta kan ha stor betydelse. Två kvadratmeter som odlas väl kan ge stora skördar av något som hushållet har stor nytta av.

 

Varför just blad?
Den här bädden kan självklart odlas med annat också, men jag tycker att bladgrönsaker är roligt eftersom de allra flesta äter mycket blad och har stort behov av det. Dessutom passar just den typen av växter den här sortens bädd, där jordlagret inte är så tjock. De flesta bladgrönsaker har ett ytligt rotsystem som inte kräver trettio centimeter jord eller så för att må bra.

Bladgrönsaker är något av det vår familj har störst behov av. Vi äter blad både tillagade i maten och färska. Vi äter dem under hela året och har ständigt behov av mer. Grön sallad, spenat i stort och smått, portulak och vintersallat, rucola, dill och persilja. Jag gissar att det är samma för dig. Därför tycker jag att det är bra grönsaker att odla mycket av i en utmaning.

 

Var med!
Det är redan flera följare som hakat på utmaningen, från till exempel USA och Tyskland:

Andrea: "Great idea Sarah! I’ll take the challenge and I’ll start a new bed with 2 square meter. But must figure out a place to make it! Most of my kitchen garden are older beds and in the rest my chickens are around. But I will find a spot!"

Hoppas att du vill vara med i min grönsaksutmaning! Skriv gärna i kommentarsfältet om du vill vara med, så kan vi försöka peppa varandra.  I nästa del ska jag så en första omgång blad i en vintersådd. Men först måste jag vänta tills det blivit just vinter. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

27. november 2017

53 svar till “Var med på en 2 kvadratmeter stor grönsaksutmaning!”

 1. Peter Karlsson skriver:

  Hej! Låter som en jätte kul idé:)

  Jag är med, skall bli mycket intressant:)

  mvh/Peter

 2. Helga skriver:

  Hej Sara, har sätt fram emot utmaningen, jag är med! Har tidigare i höst etablerat några bäddar enligt din Lilla köksträdgård serie, men har gott om plats och tänker göra en bädd till för denna utmaningen!

  Fråga: Vill du tipsa om vilka bladgrönsaker du tänker så, så man har det hemma tills det är dags att så om några veckor? Tack för all inspiration och god råd som jag behövde för att starta!

 3. Sonya nilsson skriver:

  Hej Sara!

  Låter jätte kul.
  Jag nappar på förslaget
  Får nya fröer imorgon.
  Tack sååå himla mycket
  för en super mysig blogg.
  Med vänlig hälsning, sonya

 4. Therese skriver:

  Kul! Jag hakar på! Odlar strax utanför Uppsala och fixar en identisk odlingsyta i morgon. 🙂

 5. Margaretha skriver:

  Hej vilken kul ide. Men jag skulle vilja veta vad för fröer jag behöver köpa hem innan du visar sådden.

 6. Händigakvinnan skriver:

  Jag hänger med! Har en odlingslåda som jag inte riktigt lagt någon plan för till nästa år, nu vet jag! Det enda som hänt där hitintills är att jag gjort en "Farbror Grön" i ett hörn och tryckt ner några schalottenlökar från affären. De får klara sig i konkurrens med alla bladen;)

 7. Chevy skriver:

  Underbart med en utmaning räkna med mig:)
  Du är en oerhört stor insperarionskälla. Började odla denna sommar och hann få lite skörd

 8. Aino Lund Lavoipierre skriver:

  Hej Sara!
  Det låter kul! Jag hänger på! Måste bara hinna göra en ny bädd.
  Du inspirerar till så mycket nytt och spännande, så jag har massor av roligt jag vill hinna med! 🙂
  Hälsningar,
  Aino

 9. Lisa Runeqvist skriver:

  Hej!
  Jag hänger på; ska bli kul att utmana mig mer ☺
  Hälsningar Lisa

 10. Maj-Elén Larsson skriver:

  Hej Sara, vilken kul idé. Jag är med och undrar om det är OK att sätta ett gallernät i långsidan för att ha lite ärtor och eller bönor bönor?

 11. Johanna Mattsson skriver:

  Jag blir med om än bara fyra månader.. Jokkmokk vajmat zon7 Mvh Johanna

 12. Maud skriver:

  Jag är med! Jättebra idé, ska bli kul att hänga med. Tack för all inspiration.

 13. Susanne skriver:

  Vad kul, jag hänger på?

 14. Wenche skriver:

  Riktigt spännande utmaing. Nu är inte jag i så stort behov av bladgrönsaker med ensamhushållning, men kör på ändå. Gillar ditt nytänk/annorlundatänk ??

 15. Anna Tjäder skriver:

  Jäpp, bädden klar. Såpåsar inköpta och nu väntar jag bara på januari-kylan!

 16. Monika skriver:

  Jag är med! Fixar i odlingslåda i min koloniträdgård. Bor i sthlm. Har faktiskt i dagarna tänkt på att just bladgrönsaker är med i all matlagning nästan, och - det är rätt dyrt att köpa. Och onödigt! Har en del fröer kvar dessutom. Kul Sara!!

 17. Marie skriver:

  Självklart är jag med! Ska gå upp tidigt imorgon så jag hinner gräva innan jobbet ?

 18. Merit skriver:

  Kul! Det ska jag försöka hänga på!
  #2m2
  #2squaremeter

 19. Eva Magyari skriver:

  Hej Sara! Jag vill gärna prova. Vilka blad grönsaker klarar sig ute? Jag sådde dill, persilja och koriander inomhus och de har jag under en växtlampa Ute har jag lite spenat och i växthuset gröna ärtor, men bara blad. Någonstans får man börja. Mvh Eva

 20. Annette Westerberg skriver:

  Kul utmaning!
  Har laddat med massa nya fröer. En hel del bladgrönsaker så det passar bra. Det blir att odla i ett par pallkragar och det är ju nästan 2 m2. Längtar! /Annette

 21. Clary skriver:

  Jag vill också vara med. Det ska bli spännande. Just nu har vi dock några dm snö på växtplatsen som jag kan tänka mig som 2m2 utmaningen men det går att lösa. Har precis letat reda på spenarfröpåsarna för att så men då avvaktar jag lite. Det blir kul att följa hur det går för alla!!!

 22. Siss skriver:

  Ja, fler odlingsutmaningar till folket, jag vill vara med!!!

 23. Jill skriver:

  Ja är gärna med 🙂 Men satsar på att odla i pallkragar pga av vi har så mycket sniglar under sommaren. Tyvärr har min sambo krattat och kört iväg en massa löv som jag hade tänkt att använda men jag kanske kan ta en del material från vår ofärdiga trädgårdskompost.

 24. Erika Qvarfordt skriver:

  Jag är med!

 25. Catarina skriver:

  Kul! Ja är med.

 26. Kicki Boström skriver:

  Absolut med. Har förberett två pallkragar tidigare som bara väntar på start 🙂

 27. Lena Ohlén skriver:

  Jätteinspirerande med den här utmaningen. Jag är med!

 28. Paula skriver:

  Kul, jag kan gott behöva en odlingsbädd till och bladgrönt vill jag bli bättre på. Jag hänger på!

 29. Radhuset Annorlunda skriver:

  Hej Sara
  Det här är vår årliga utmaning eftersom vi odlar på så liten yta. Vi är självförsörjande på bladgrönt på 2 kvm då vår varmbänk står för det.
  Vi fick även upp 70 kg potatis på 10 kvm. Det går att odla mycket på små ytor!
  #Radhuset Annorlunda

 30. Ljung69 skriver:

  Jag antar utmaningen. Jag gör om hela gräsmattan på 200m2 framför huset till köksträdgård så jag avsätter 2m2 därifrån. Kul!

 31. Terés skriver:

  Ja är med! Detta va precis vad ja behövde, har haft svårt att komma igång. Har haft planer på att anlägga ny köksträdgård, så nu kör vi. Ska bli fantastiskt roligt!

 32. Sandra skriver:

  Så roligt! Hakar på utmaningen och kan förhoppningsvis få till en liten bädd i veckan, inte lätt med bebis som bara vill vara nära just nu.

 33. Marie Karlström skriver:

  Spännande! Jag antar också utmaningen. Måste välja en bra plats för sol och bevattning.

 34. Cattis skriver:

  Detta ska jag absolut vara med på!
  Jag har gått i dina fotspår sedan i maj i år och har redan en cirka 100 m2 stor köksträdgård och en odlingstunnel på 45 m2. Underbart!!
  Har längtat efter detta i hela mitt liv men det var inte förrän jag hittade din blogg och bok som jag kom igång. Fattar du vilken nytta du gör för osäkra odlingssuga?? Du är verkligen toppen!!
  Mvh Cattis!

 35. Therese skriver:

  Idag har jag hällt ut löv, hämtat en säck hästdynga på ridskolan strax intill och sågat till trädstammar som ramar in. Redo för sådd!:)

 36. Lotta skriver:

  Jag hänger på.

 37. Christina Forsberg skriver:

  Är med! Hunnit halvvägs idag med att iordningställa en odlingsyta...i regnblandad snö!

 38. Maria Arnberg skriver:

  Toppen! Wow.???
  Jag vill görna vara med.
  Spännande.

 39. Pia skriver:

  Jag är oxå med ?

 40. Åsa Abrahamsson skriver:

  Jag är med! Tänker odla bladgrönsaker, på balkongen, i murarbaljor. Fem stycken 65 liters plastbaljor 42*71 cm borde väl motsvara ungefär två kvm, om jag räknat rätt 🙂

 41. Lillemor skriver:

  Jag hänger på! Jag bygger dock inte nya land, utan använder någon befintlig odlingsyta. Kul idé!

 42. Camilla Persson skriver:

  Jag är absolut med. Bor i zon 2 Stockholm.

 43. Marie skriver:

  Jag är med! Detta är precis det jag behöver för att våga komma igång. Ska blir riktigt spännande.

 44. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Som jag har funderat på din utmaning. Jag älskar ju dina utmaningar och mina horn växer i pannan. 😉 Men jag har ju lite ont om plats, mina bäddar är helt överfulla och jag får ju inte ta mer gräsmatta i anspråk av han jag bor ihop med. Efter lite funderande så ska jag nog utnyttja ytan där jag lägger "skräp" och som är tänkt för min kompost. Den får flytta dit något annat år. 😉 Kanske kan det bli lite mildväder under julledigheten så jag kan börja förbereda.

 45. kml.johansson skriver:

  Jag är också med ska bli spännande

 46. Susanne Ljungberg skriver:

  Hej Sara 🙂
  Jag vill defenitivt vara med 🙂
  Håller på att anlägga en ny stor köksträdgård 🙂
  Satte vitlök nu i höstas, fick tyvärr bli i pallkragar eftersom köksträdgården inte är klar än..
  Vinter sådde morötter, spenat och ruccula igår i pallkragar..
  Ska göra denna 2 kvm stora bädd nu så fort jag kan få fatt i lite kompost av olika material 🙂
  Ska bli så otroligt roligt!!
  Ha en riktigt bra dag 🙂

  Mvh Susanne Ljungberg

 47. borg.kerstin skriver:

  Så spännande, jag är med ??

 48. Ingegerd Heden skriver:

  Hänger på. Anlägger i helgen. Följer alla andra entusiaster.

 49. chrifors skriver:

  Jag är med! Håller på för fullt!

 50. evahaarberg skriver:

  Jag har också förberätt en ny odlingsbädd för att vara med! Ska bli så kul att göra detta "tillsammans" med er alla 🙂

 51. Heidi skriver:

  Självklart med?. Skall bara fylla på med jord så är platsen redo.
  Redan sått på andra ställen tack vare dig, du inspirerar verkligen. Tack Sara

 52. NinaGual skriver:

  Ja men kul detta gav mig pepp. Förra årets spenatupprop blev en succé i min trädgård. Jag ska ut och välja 2kvm pronto.!!

 53. melinda-kocsis skriver:

  Hej Sara! Alltid när man tittar och lyssnar på dig, så känner man att all tär möjligt!!
  Jag är uppvuxen med självhusshållning, men har inte odlat något i hela mitt vuxna liv, fast jag har längtat länge.
  Nu har jag chans att börja odla på en liten yta- gräsmatta. Om jag anlägger en sådan bädd som du här ovan, kan jag då börja odla i den redan under denna vår?
  P.s. Har en del färdig bokashi som väntar att komma till jord :-)....
  Tack för all mod du har gett mig!
  Melinda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *