Värdefullt grönt täcks i växthustunnlarna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Värdefullt grönt täcks i växthustunnlarna

Innan barnen nattas brukar jag ta en kvällsrunda och natta mina växter. Då stänger jag ordentligt och passar också på att täcka ömtåliga växter med fiberväv.

Odlingstunnel, växthustunnel

I tunneln frodas grönsakerna mitten av april och står utan extra skydd dagtid.

Det växer så det knakar i växthustunnlarna. Tre tunnlar härbärgerar gott om både grönsaker och små sådder på tillväxt. Dagtid är det kring 20 grader i tunnlarna och nattetid några enstaka grader mildare än ute. Det gäller att vara noga med passningen.

Dagtid försöker jag öppna för att vädra i tunnlarna då solen ligger på. Det blir snabbt varmt där inne och dessutom fuktigt när vätan i jorden dunstar. Vädringsluckor och dörrar ställs upp under dagarna för att sedan stängas till innan kvällen kommer.

Tunnelväxthus, odlingstunnel

Sådderna förvaras i det nya tunnelväxthuset och trivs i värmen dagtid.

Innan barnen nattas brukar jag ta en kvällsrunda och natta mina växter. Då stänger jag ordentligt och passar också på att täcka ömtåliga växter med fiberväv. Det är lättare att använda fiberväv från de vanliga trädgårdskedjorna i tunnlarna, jämfört med friland. Här slits dukarna inte så mycket av väderleken och håller längre.

Jag täcker bäddar av sallat, paprika (som bor i en varmbänk i en av tunnlarna), tidiga rädisor och portulak, liksom alla härliga sådder som står och värmer sig i den nya växthustunneln.

Odlingstunnel, växthustunnel

Fiberduk och locka av byggplast skyddar de skördeklara grönsakerna.

Odlingstunnel, växthustunnel

Ett stort sjok av fiberväv läggs över sådderna nattetid för att skydda mot kyla.

Under vintern då sallat, spenat, rucola och annat har stått i tunneln har jag haft fiberduk på både dag och natt som ett extra skydd. Sent förra hösten försökte jag täcka marken kring en del större kålplantor med halm. Men just de plantorna ville ändå inte överleva vintern så jag tog bort täcket och sådde nytt istället.

Jag är också noga med att sköta vädring och täckning av varmbänk och kallbänkar på friland. Varma dagar ställer jag upp locken en bit så att det luftas, för att sedan stängas igen på kvällen.
/Sara Bäckmo

 

Läs gärna mer om min tunnelodling här:
Tatueringar och odlingstunnlar
Höstskörd av sallat
Stor potential i nytt tunnelväxthus

16. april 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *