Vårens finaste spenat - 'Rubino'

Äntligen en spenat med tydligt rött i. Jag har provat odla flera sorter men aldrig tyckt det där röda blivit särskilt bra. Här är visst sorten jag väntat på!

Två gröna spenatblad med rosa mittnerv

Bladen är ännu ganska små på 'Rubino' men den rosaröda mittnerven är framträdande och så fin att se på.

 

Spenat är min absoluta bladfavorit på våren. Olika sorter smakar i princip likadant, medan växtsätten kan skilja sig något åt. Det är med andra ord roligt att hitta någon sort som sticker ut, med extra stora blad, sorter som tål varmare temperaturer utan att gå i blom och som lämpar sig extra bra för övervintring. Nu har jag äntligen hittat en sort med röd bladnerv som verkligen blir röd!

 

Läs mer: Odla egen babyspenat hemma

 

Jag har provat att odla rödaktiga sorter av spenat tidigare men alltid blivit besviken. Det har inte blivit så mycket rött att häpnas över direkt. Den som googlar röd spenat hittar mest sorter av malabarspenat, amarant och målla. De kan visserligen användas likt spenat, men i mitt tycke är ingen bladväxt lika god som just spenat. Dessutom är jag en fena på att odla spenat för stor skörd tidigt på året, så de andra grönsakerna intresserar mig inte alls lika mycket.

Min förhoppning på 'Rubino' var alltså inte särskilt stor när jag klickade hem en påse i vintras. Men man måste ju prova. Jag har sått en kruka med bredsådd spenat under vintern och sådde samtidigt en rad i ett litet land. Bägge växtplatserna finns i mitt stora tunnelväxthus.

 

En rad spenat fotograferad ovanifrån.

En rad vintersådd spenat av sorten 'Rubino' är färdig att skördas blad för blad till smörgåsar och sallader.

 

Närbild på grönt blad med rosaröd mittnerv.

Alldeles efter vattning blir bladet extra vackert att se på.

 

De pyttesmåbladen visade en väldigt svag nyans av rosarött på stjälken. Det har dock försvunnit i grönt på sorter jag odlat tidigare, så det väckte ingen större entusiasm. Men i takt med att bladen vuxit och jag har vattnat mer nu när dagarna varit varma, ja då har den röda tonen blivit ännu mer framträdande. Och det är så vackert!!!

 

Tips för spenat

 • så tätt för skörd av små blad
 • så glest för skörd av stora blad
 • spenat gillar näringsrik jord
 • vattna flitigt så blir bladen finast
 • så inte senare än april, då går de lätt i blom

 

Närbild på grönt blad med rosaröd mittnerv.

Eftersom nästan alla blad som odlas tidigt på året är gröna, är det förstås välkommet med något som bryter av.

 

Närbild på små plantor av spenat.

Det är väldigt lätt att så spenat, strössla bara ut fröerna över ytan och krafsa ner. Så helst inte senare än april, då riskerar plantorna att gå i blom.

 

Läs mer: Massor att läsa om spenat

 

Det mesta i bladväg är grönt nu på våren. Därför är jag extra nyfiken på blad som avviker rent färgmässigt. Jag älskar till exempel den rödbladiga betan 'Bull's Blood'. Och nu kan jag lägga 'Rubino' till listan också. Smaken är mycket god, bladen är rundade i formen och ganska kraftiga. Dock växer den inte lika snabbt som andra sorter av spenat som jag odlar. Men det kompenseras förstås av den röda stjälken!
/Sara Bäckmo

09. april 2020

2 svar till “Vårens finaste spenat - 'Rubino'”

 1. Ib Lenneke skriver:

  Jag letar efter en spenatsort med de längsta och största bladen - vilken sort ska jag välja då?

 2. Ingeborg Møller skriver:

  Går det at täckodla spenat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *