Varför jag har kompostgaller på jorden - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varför jag har kompostgaller på jorden

Varför har du kompostgaller på odlingsbäddarna? Som du säkert sett har jag galler på jorden, i första hand under våren. Här berättar jag mer.

Köksträdgård med bar mark och galler på bäddarna.

Vissa av bäddarna i min köksträdgård är täckta av kompostgaller rakt på jorden.

 

Odlar-trix är inte alltid så bildsköna. De fiffiga lösningarna. Specialarna. Smarta grejerna. Nä, inte snygga - men ack så viktiga. Jag får till exempel ofta frågan varför jag har kompostgaller på mina odlingsbäddar. Det är ju jättefult, jag vet, men det är väldigt praktiskt!

 

Läs mer: Kompostgaller skyddar bokashi

 

 

Vi har fyra katter i vår familj; Snabel, Sladd, Bomben och Såsen. De är överlyckliga över att matte fixat världens bästa katt-toaletter till dem i trädgården. Långa odlingsbäddar med fin jord. Bara att krafsa lite och göra det som katter gör i jord eller sand eller vad det nu än är.

Vi har inga kattlådor inomhus (eller utomhus), men väl en kattlucka så att katterna kan gå in och ut som de vill. De gör sin toalett utomhus. I love it! Oftast störs vi inte alls av att katterna kissar och bajsar ute, de har ju otroligt stora revir att röra sig på i naturen, men ibland kan deras krafsande bli frustrerande då jag till exempel sått eller förberett ett land för sådd. Därför använder jag kompostgaller för att skydda sådder.

Jag gör så här:

 • landet sås
 • kompostgaller läggs på, gärna flera på rad
 • växterna växer upp genom gallret
 • gallret tas bort när växterna är halvstora

Kompostgaller är ett så stort nät att växter utan problem kan växa upp genom rutorna utan att skadas. Det passar suveränt för sallat, rotsaker, lök, rädisor, bredsådd spenat och annat. Skulle någon rad se ut att skadas av gallret är det bara att dra det lite åt sidan så växer grönsakerna upp genom en galler-ruta istället.

När växterna blivit så stora att de fyller ut landet rejält, bemödar sig inte katterna att krafsa i landen på samma sätt. Då lyfter jag bort gallren.

Istället för kompostgaller går det bra att använda hönsnät eller liknande. Hönsnät kan dock inte ligga kvar på marken så att växterna växer igenom på samma sätt. De fastnar lättare.

 

Närbild på två bäddar med kompostgaller och halm emellan

Under åren har jag hunnit samla på mig en hel del set med kompostgaller och det är alltid så tacksamt när det är dags för vårsådd.

 

Närbild på rabarber som spränger upp ur jorden.

Rabarbern illustrerar ganska bra hur växterna växer igenom gallret. Men här blir jag tvungen att snart ta bort gallret eftersom rabarbern är så stor.

 

Fler användningsområden

Förutom att hålla katterna borta använder jag ibland kompostgaller som skydd för platser där jag grävt ner bokashi-kompost. Då lägger jag dem på landen precis som jag beskriver ovan. Jag lägger också galler på bäddar, med stenar under hörnen, så att en fiberduk kan vila på gallret snarare än direkt på växterna. Och ibland bygger jag galler-lådor runt vissa odlingsplatser som skydd för rådjur.

Kompostgaller kan användas flera i rad på till exempel vanliga odlingsbäddar. De kan läggas på pallkragar eller andra odlingslådor. De kan till och med läggas på stora krukor, lättast då krukorna står på en plats tillsammans.

Kompostgallren är väldigt lätta att ställa undan när de gjort sitt i landen. De tar liksom ingen plats. Och de har lång livslängd!

Så, nu vet ni varför jag har kompostgaller i landen.
/Sara Bäckmo

22. april 2021

10 svar till “Varför jag har kompostgaller på jorden”

 1. Anneli Öhrström Dalarö skriver:

  Tack - har insett att jag måste köpa lite galler efter att den "vilda" varianten av katt, räven förstört min sådd av morötter...suck sått 3 ggr...blir spännande att se hur mycket morötter som gror framåt på växtplatsen hehehe.

 2. Lena skriver:

  Ja kompostgaller är helt suveräna! Det är så enkelt att lägga ut dom, där man behöver "lite skydd" Måste allt vara så fint jämt?! Hellre praktiskt och lättsamt. Jag har massor! Tack Sara,för allt du gör! Men jag saknar dina livesändningar från trädgård och tunnelväxthus!

 3. N skriver:

  Jag gör samma! Har även kompostgaller i mina rabatter då mina katter både gräver och rullar runt där annars. Funkar fint. Har även kompostgaller som jag böjt (så de blir högre) i vissa rabatter så växter som rådjuren är begivna på får växa någorlunda i fred. Inte snyggt, men jag har glada pollinatörer ?

  • Lillemor Keim skriver:

   I går planterade jag ut gurkplantori mellan satte jag salladplantor. i mintäckodling. Det såg
   riktigt fint ut.
   I dag på morgonen var allt borta. Vem kan vara boven. Jag har min köksträdgård inhängnad för att vi har höns. Jag har sorkvarnare. Hjälp vad gör jag?
   Lillemor

 4. Lillemor Keim skriver:

  Hej igen !
  Kan kompostgaller hjälpa att hålla bovarna borta?
  Tacksam för svar
  Lillemor

 5. Eva Lena skriver:

  Kan de här gallren hjälpa mot vildsvin också? Någon som vet?

 6. Frida L skriver:

  Det "fula" med galler, fiberduk och annat har vi igen sedan, i form av sådder som fått gro ifred och växa upp till härliga fina plantor. Det är vackert!

 7. Ulla Nyström skriver:

  Funkar bra m kompostgaller när hönsen uppräcker att jorden innehåller frön- och maskar 🤪

 8. Ingeborg Møller skriver:

  Er det også effektivt mod rådyr?

 9. Birgitta skriver:

  Jag har en ”hjälpreda” i form av liten hund. Mina kompostgaller delas på mitten och ramar in pallkragar och rabatter som jag inte vill ha hjälp med att rensa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *