13. januari 2018

Varför jag inte köper fröer på Tradera

Många tycker att fröer är dyra. Usch vad dyrt, säger dom och vill hitta sätt att dra ner på utgiften. Jag håller inte med. Jag betalar gärna för bra frö.

Tidigare skrev jag ett inlägg om att bilder från min sajt olovligen använts i annonser på Tradera. Det här är en uppföljning. Läs gärna första inlägget här: Använd bara bilder som är dina egna.

När jag var som mest galen på krukväxter var jag 20-25 år. Jag köpte mängder med fröer på autionssajter på nätet och drev upp. Mitt hem var en djungel. Vid något tillfälle frågade en dåvarande sambo en sån där pest-eller-kolera-grej: Skulle jag välja att han bröt en arm (på sig själv) eller att alla mina krukväxter ramlade ut genom fönstret och förstördes? Mitt svar var inte det han önskade.

Jag var inte så nördig med sorterna då, ville mest ha fina grejer. Så om en hibiskus avvek i färg blev jag inte jätteirriterad. Och eftersom många krukväxter är svårflirtade i groningsprocessen blev jag heller inte särskilt besviken om det misslyckades. Det var ju säkert mitt fel att det gick åt skogen.

När jag började odla grönsaker blev det annorlunda. De snabba resultaten i köksträdgården gjorde att jag under en och samma säsong kunde se att vissa saker jag köpt inte höll måttet. Och då blev jag jättebesviken! Höjd och färg och form kunde vara helt annorlunda än beskrivningen, som om det var en helt annan sort på ärten eller blomman. Sedan flera år tillbaka är min köphistorik på Tradera helt blank. Jag köper inga fröer där.

 

Inte samma sort

I min odling är jag noga med sortval, till och med supernördig. Jag odlar vid kärva tider på året och många av grönsakerna jag väljer har specifika egenskaper som passar kalla tider. Till exempel älskar jag låga och snabbväxande grönsaker. Jag tycker också om sånt som sticker ut. När jag första gången läste om Lokförare Bergfälts jätteärt blev jag förälskad och har odlat den flera gånger sen dess. Om jag skulle köpa frön vid en aution på nätet, odla upp ärten och upptäcka att det är fel sort för att ärterna bara är normalstora så skulle jag bli topp tunnor rasande. Hela min plan skulle ruckas.

I en obruten förpackning från en fröfirma kan jag till 99 % lita på att det är den sort i påsen som jag köpt. Och om det inte skulle vara det kan jag återkomma till fröfirman och diskutera. Det kan jag göra med en privat säljare på nätet med, om hen går att nå. Och om hen vill. Det är mycket svårare att klaga på ett köp.

 

Gror dåligt

Jag har också varit med om att grobarheten på fröer jag både köpt och bytt till mig från privatpersoner haft väldigt dålig grobarhet. Inga konstigheter alls med det egentligen. Jag är själv väldigt slarvig med hur jag förvarar mina fröer och skulle aldrig gå i god för grobarheten när jag ger bort något. Jag har inte tid och ork att förvara enligt konstens alla regler. Sannolikt är det så för många andra odlare med och förklarar kanske extremt dålig grobarhet på vissa fröer. Medan andra funkar utmärkt. Det är lite av ett lotteri, tycker jag. Ibland har jag gissat att den jag köpt fröer av helt sonika sålt nåt gammalt och chansat på att det ska gå bra. Jag chansar också med grobarheten, men då med fröer som är mina egna. När jag betalat för en vara vill jag att den ska hålla måttet.

Nåväl. Eftersom jag varit med om att få fel frö när jag köpt från privatpersoner på Tradera så skippar jag de köpen. Jag är inte heller särskilt aktiv med att byta fröer, om det inte är just till speciella kulturavssorter eller andra från säkra källor, eller frö till växter där det inte spelar så stor roll om sorten avviker något.

 

Komplicerat att odla frö

Varför är det då risk att det blir fel sorter i fröpåsen från Tradera, när odlaren plockat frö i egen odling från den sort som är namngiven vid köpet? Växter korsar sig med varandra. Inte svårare än så. Vid korsbefruktning, alltså när en sort pollinerar en annan, ändras växten lite grann vid varje tillfälle och snart har kanske några av de mest utmärkande egenskaperna filats bort.

Fröodling är något jag vill utveckla mer när barnen är större. Då ska jag gå med i föreningen Sesam, som driver ett otroligt viktigt arbete med att fröodla gamla sorter för att bevara i odling och dessutom utbildar de oss andra odlare i hur det går till att odla frö. Läs gärna om deras arbete och hur det går till att odla frö här. 

 

Vad vi får för pengarna

Ju mer jag odlat ju mer har jag kommit att tycka det är helt okej att fröerna kostar. Ta en sort som just 'Lokförare Bergfälts jätteärt'. Det är en gammal kulturarvssort med spännande historia. Impecta säljer den och köper sina fröer av en hängiven fröodlare som lägger sin själ i att få fram utsäde för att bevara de unika egenskaperna i sorten. 10 frön kostar 55 kronor. Ärten var slutsåld redan innan jul, så stort är intresset för den här sorten. Det är därför en privatperson på en auktionssajt kan sälja 10 hemodlade frön för hisnande 210 kronor. Och den som köper kan inte veta med säkerhet att fröerna är äkta. Grattis.

Jag drar iväg ett mail till Michael Karlsson på Impecta för att fråga hur vi som kunder kan veta att frön från fröfirmorna är sortäkta. Vad får vi för pengarna?

- Vi har ett brett kontaktnät och kunskap. Och lång erfarenhet. Vi vet vilka leverantörer som är bäst och provodlar alltid sorten själva. Om vi inte är nöjda tar vi bort sorten eller byter leverantör. Det har hänt ganska många gånger att vi skippat en populär sort.

 

När det gäller grobarheten på fröerna, som alltså är en av anledningar till att jag inte köper fröer på till exempel auktionssajter, berättar Michael att det enligt lag inte är tillåtet att märka fröer med bäst före datum som ligger längre fram än september, andra säsongen efter senaste grotest. För att sälja helt schyssta frön grotestar Impecta varje år. Så om producenten gjort rätt ska det alltså inte finnas gamla fröer i handeln. Och gör det det kan vi som kunder klaga och få hyggligt svar av fröfirman. Det har hänt mig några gånger, med ny påse i retur. Men det är alltså svårare att göra via köp på en auktionssajt, där säljeren ofta är sparsam i sin kontakt.

Ja. Det var några ord om varför jag inte köper fröer via auktionssajt. Och efter historien med de stulna bilderna känner jag mig ännu mer säker på att det är rätt beslut.
/Sara Bäckmo

18 svar till “Varför jag inte köper fröer på Tradera”

 1. Tack för ett intressant inlägg! Jag har knappt funderat på frökvalitet. I vår ska jag få i ordning ett litet trädgårdsland, och nu vet jag bättre än att snåla på fröna. Toppen!

  Du vet säkert redan, men jag vill ändå tipsa om att föreningen Bildupphovsrätt har en prislista för olika sorters användning av upphovsrättsskyddade bilder. Kan förenkla vid fakturering, kanske. Här finns den: http://www.bildupphovsratt.se/prislista

  Tack för en toppenblogg, Sara!

 2. birgitta israelsson skriver:

  Jätteärtan har jag ställt mig för bevakning på Impecta, kostar 55kr, obegripligt hur man kan buda hem tio ärtfrön på Tradera för 210 kr. Det fanns minst fyra sådana auktioner på ärtan för skyhöga priser! ?

  • Aegilegur skriver:

   Fast så lätt är det inte. Jag har också bevakat den, tre år i rad. Problemet är att den säljer slut på nån ynka timme, och dessutom är de slut innan jag får mailet från Impecta att de är tillgängliga, då ryktet går snabbare på facebook än Impectas mailsystem. Jahapp, då är det bara att vänta ett helt år till nästa lilla lilla fönster? Fast nä. JAG har inte det tålamodet, men kudos till dig om du har det. 🙂

   Men det kanske löser sig nu, för jag kommer sälja mina egenskördade ärtor till fast pris (samma som Impecta) nästa höst och hjälpa till att mätta marknaden. Det ska inte behöva kosta ockerpriser.

   • Sara Bäckmo skriver:

    Men är inte det en väldigt konstig inställning? Varför inte stödja det fina arbetet som görs för att bevara sorten och odla upp den på kontrollerad väg? Det är inte Impecta själv som odlar fröet, de köper från en hängiven fröodlare med gedigen kunskap om fröodling. /Sara

 3. Sara Lagerkvist skriver:

  Jag har också gått in och anmält på tradera för jag blir sjukt irriterad. Synd att det inte händer något....

 4. Diana skriver:

  Hon har såld frö med dina bilder nästan 20 gånger om du tittar på avslutade annonser.
  Det är bra att beta inan man skickar faktura.
  https://www.tradera.com/profile/items/4573503/bloodymaryqween?itemStatus=Ended&paging=MzpBdWN0aW9ufDk2fDExMw..&spage=3

 5. joppeloppelus skriver:

  Takk for fint innlegg. Jeg holder med deg, det er absolutt sikrest å kjøpe frø av velrenommerte firmaer. Nå som det er så enkelt med netthandel også er det jo ikke særlig vanskelig å finne fine frø og få de sendt rett hjem 🙂

 6. Lena skriver:

  Visst är det i många fall så som du beskriver. Men många som säljer fröer på Tradera säljer frön som de köpt i handeln men inte behövt hela innehållet i påsen. Något som ofta händer oss som odlar i liten skala. Jag har köpt mycket frö på Tradera som givit gott resultat och jag har köpt frö från "fina" firmor både i Sverige och utomlands som inte gjort det ... Varför det blivit så kan jag omöjligen vara säker på.

 7. Aegilegur skriver:

  Jag hör vad du säger, men efter att ha missat det timlånga fönstret då Impecta säljer just dessa ärtor *tre år i rad*, så är jag desperat. Jag vill också ha chansen att odla dessa super-hypade mytiska sagoväsen. Tills marknaden mättas och de blir tillgängliga mer än en dag om året så kommer jag tvingas att jaga ”svart”-ärtor. Jag hade mycket hellre gett dubbla summan till Impecta.

 8. Patricia skriver:

  Upplevde samma grej förra året jag handla fröer på Tradera! Aldrig mer! Detta år är jag bättre införstådd i kvalitet och frögrobarheten! Verkligen värt att betala för det! Bra att du upplyser om det som når ut till en stor grupp odlare!

 9. Mia Sénby skriver:

  TACK för att du tar dig tid att förklara! Jag har inte köpt och kommer inte att köpa fröer på auktionssajter men det är givande att läsa vad andra tänker och har för erfarenhet! Viktig kunskap!
  Jag ska för första gången i mitt liv skicka efter fröer till vår nya trädgård, det blir spännande.

 10. Lotta skriver:

  Jag tycker alla som odlar ska ta egna fröer! Det är kul och man får i regel massor av fröer som man kan dela med sig av om man vill. Sen är det väl en sak att SÄLJA frön som man är osäker på är sortäkta. Men just ärtor är väldigt lätt att fröodla, det är en nybörjargrej inom fröodling. Just utsäde till sockerärtor har jag varit självförsörjande på i många år... Mitt problem med fröer från tradera är att de säljer så små kvantiter av frön, det kan vara 4 tomatfröer t.ex. Men, det gör Impecta också. Skulle aldrig köpa 4 st tomatfrö för över 50 spänn. Men så är jag en av dem som tycker om att odla för att det inte handlar om att köpa en massa saker hela tiden.

  • Maria skriver:

   Lotta, jag tror inte att Sara menade att man inte skulle odla egna fröer, utan att det är dumt att köpa något som i många fall nästan säkert är något helt annat än det man tror att man får bara för att det är billigt.
   Det är en enorm skillnad mellan att sätta egenodlade ärtor (en jättebra idé) och att /sälja/ något som /en viss sort/ när man inte har koll på vilka båda föräldrarna är. Det finns säkert traderasäljare som är jätteduktiga på fröodling, men hur ska jag kunna skilja dem från personer som bara skakat ur några fröer ur en fröskida och säljer dem som sortens farmor?
   Folk i allmänhet har för dålig koll på genetik för att jag ska lita på att de säljer det de tror.

 11. kajsa skriver:

  maila tradera om de stulna bilderna. skriv med auktionsnummer och bifoga den aktuella orginalbilden. då kan tradera stänga ner auktionen och varna säljaren. om händelsen upprepas kan säljaren stängas av. //fd anställd tradera support

 12. Birgit Carlsson skriver:

  Sara, jag tycker att du skall bli medlem i föreningen Sesam fastän du inte vill odla fröer just nu. Har själv varit medlem i nästan 20 år. Du behöver inte odla frön och bidra till frökatalogen utan man kan ändå beställa fröer av en massa unika sorter. Dessutom är det inte alla sorters grönsaker som korsar sej. T.e.x tomat, bönor, ärtor och sallad korsar sej inte och är mycket lätta att ta frön av. Alla ni som är intresserade av udda och unika grönsaksfröer, tveka inte, bli medlem.

 13. anneli.westman skriver:

  Jag tänkte också att jag ska bli medlem i Sesam. Jag köper alltid frön från Runåbergs eller Impecta. Bra info från dej Sara. Jag är medlem I en tomat klubb som heter Tomatkkubben, där finns flera hundra sorters frön och drivs av Åke..minns inte I huvudet vad han heter i efternamn men det börjar på T. ? Han har även en vitlöksklubb och säljer lite andra frön och vindruvor samt lite plantor. Tack för en inspirerande och härlig sajt ?

 14. Maj Larsson skriver:

  Hej Sara! Läser detta nu maj 2019 och blev nyfiken på hur det gick för dig med kontakten med Tradera om stulna bilder. Det är mer än 10 år sedan jag köpte/sålde något där och det handlade om några få saker och blev lurad när jag sålde. Vad som hände och jag hört händer än idag är att Tradera svarar att tyvärr kan de inget göra utan man får försöka lösa det själv med säljare/köpare. Skriver man då negativa omdömen kan säljaren/köparen skriva ett svar där personen får till det så att den som anmäler får falska anklagelser och "röda" siffror eftersom efter personen skrivit går det inte att skriva mer. Så, hur gick det för dig? Varma hälsningar och eloge åt ditt arbete och viljan att förmedla dina kunskaper!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *