24. mars 2014

Vårförvirring

Skillnadens Trädgård, Bökebacken. Mars 2014.

Vår i Skillnadens Trädgård! Det har varit lite av en startsträcka att komma hem, efter fyra dagar på resande fot med uppdrag för OdlingsTV på Nordiska Trädgårdar. Jag har valsat omkring som en virrig höna bland mina projekt utan att riktigt kunna bestämma mig för vad jag ska göra. 

Varmbänken växer så det knakar. Nja, inte själva bänken, men det som är i. En lärdom till nästa år är att jag behöver vara mer generös med höjden i bänken. Gödseln sjunker inte i den takt jag förväntat mig och redan nu når blad och stjälkar upp till locket. Vi har skördat första frukostgrönsakerna; sallat, rucola och vita rädisor. 

På förra årets vitlöksplats har kvarglömda lökar börjat ge fin blast som vi använder på smörgåsarna också. Vitlöksblast är en delikatess som jag aldrig sett i grönsaksdiskarna! Förra året satte jag en hel låda full med små topplökar från skördad vitlök. Den ger också fin blast och så småningom minilökar vi kan använda till något.

Bondbönorna som såddes i början av mars är utplanterade i en kallbänk med högt tak. Bondbänor och sockerärtor är sådda på friland. Och samtliga 10 sorters tomatfröer har äntligen kommit i jorden. Mina sådder finns dokumenterade under fliken Sådder 2014.

Förra årets satsning på jordgubbslandet har gått åt pipan. Ca 50 inköpta jordgubbsplantor som planterades och gavs bästa förutsättningar är stendöda. Hur blev det så? Jag ska klaga. Idag har barnen (varav en just lärt sig cykla på cykel med trampor!!!) och jag tagit en tur till bäcken och hämtat nya plantor på vårt hitte-ställe. Gratis. Och jättegoda bär är det på dem!

Nu är det dags att plocka fram min komihåg-lista över hur jag effektivt odlar min yta, samtidigt som jag arbetar och är hemma med barn. Det gör sig inte av sig själv. Den punkt som jag måste fundera över till imorgon är: Planera dina måsten! Jag behöver rangordna det som behöver göras snarast och beta av dem. Hit hör att så resten av höstmorötterna, förbereda bäddarna i kommande växthustunneln, så djupbädden. Men framför allt att skola om ALLT som står inomhus. 

Hur ser din priolista ut just nu?

/Sara Bäckmo

3 svar till “Vårförvirring”

 1. Javisst är det mycket att sköta med odlandet nu! Tycker du är fantastiskt flitig och får mycket "ur händerna" Jag blir alldeles yr i huvudet när jag försöker ordna min akutlista. Förgro chokladblommor och dahlior borde varit gjort för länge sedan, tomatplantor behöver skolas om, så nya omgångar sallater inomhus, sen kål. Känns bråttom med allting.

  Har tittat på några av inslagen från odlingstv.se. Det kan ju bli som en slags uppslagsbok så småningom... det kanske var så ni tänkte... Ska följa utvecklingen och se fler snuttar allt eftersom... verkar kul och informativt.
  Glad för att jag råkade komma förbi er monter på trädgårdsmässan så jag fick se hur det går till i "verkstan".

  Allt gott
  /Anette

 2. Härlig energi du sprider blir glad och entusiastisk när jag läser. Visst infinner sig känslan av att vara sen med allt men det ordnar sig. kommer att med glädje följa din blogg. Tittar även in på odlingstv för tips och ideer
  Ha en riktigt trevlig trädgårdsvecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *