Varierad kålskörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varierad kålskörd

Skördeklar savoykål, augusti 2014.

 

Min strategi för en varierad och kontinuerlig kålskörd under hela säsongen har funkat perfekt. Jag delar den med dig nu, men ska förhoppningsvis komma ihåg att påminna dig inför nästa säsong.
I år har jag praktiserat den fullständigt revolutionerande såmetoden att så lite men ofta. Du som gjort minst en odlingssäsong förstår ironin i formuleringen.
Revolutionerande eftersom vi annars ofta sår alldeles för mycket - bara en enda gång.
Med start i februari har jag med några veckors mellanrum sått ca 5 frön av olika sorters kålhuvuden, broccoli, blomkål, bladkål. Det är svårt att så få frön, men jag har varit väldigt disciplinerad! Vid lämplig storlek har de skolats om och fått växa sig till ordentliga plantor.
Från april och framåt har jag sedan med några veckors mellanrum satt ut plantorna, inte fler än fyra av varje sort i varje rad.
På så sätt har vi haft olika slags kål att välja mellan och inte behövt drunkna i alldeles för stora mängder av en slags kål. Den metoden är här för att stanna!

Bilderna illustrerar olika plantor av savoykål som står i land och krukor just nu. Den största är skördeklar, de minsta ska planteras i odlingstunneln senare under hösten.

/Sara Bäckmo
22. augusti 2014