Varmbänk i odlingstunneln - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varmbänk i odlingstunneln

I min odlingstunnel försöker jag skapa ett gäng varmare platser där jag ska ge mig på att övervintra en del plantor. Det handlar till exempel om sallad, bondbönor, rädisa, spenat och piplök.

Min förhoppning är att det ska ge mig lite tidigare skörd eftersom plantorna hunnit gro och växa något redan nu under hösten. Då våren kommer har plantorna ett försprång. Om de överlever vill säga.

Under november, december, januari och februari anlägger jag därför varmbänkar där jag planterar ut och/eller sår grönsaker.

Jag har gjort många försök med varmbänkar på friland. I våras fick jag äntligen till min första riktigt lyckade bänk. Den gav skörd redan i mars. Fantastiskt!

Bänkarna i odlingstunneln är mindre till ytan, vilket har visat sig vara lite knivigt. Med mindre hästskit i bänken blir värmen inte så hög. Men det gör inte så mycket, just nu i alla fall. Huvudsaken är att jorden hålls frostfri så att plantorna kan överleva. Och om temperaturen i varmbänken är femton grader så är det stor skillnad då det är nollgradigt i övriga tunneln.

I en varmbänk drar jag nytta av den värme som alstras då hästskit tillsammans med halm börjar brytas ner. Om det är en stor mängd material i bänken kan den bli riktigt varm, innan värmen sedan sjunker. Med ett lager jord på bädden kan jag sedan plantera ut växter som då kan stå sig, och eventuellt växa om det finns nog med ljus, under en årstid som annars är så kall att växterna skulle dö.

Den varmbänk som gjordes nu i början av december fixade jag genom att först bygga en enkel ram av överblivet virke som jag förankrade i den befintliga bädden.

Jorden är urgrävd cirka 20 centimeter under markytan.

Sedan har jag öst i sexton stora säckar med färsk hästskit, blandad med halm. Mellan lagren vattnar jag med varmt vatten, gärna blandat med kiss. Det gör att nedbrytningen och värmealstringen sätter fart.

Jag har kontakt med en hästägare i krokarna som mockar till mig direkt i säckar som jag ger henne. Det är gratis för mig att hämta i princip hur mycket jag vill.

Överst har jag lagt ett lager med halm som isolering, sedan en täckplast och en filt. Gamla filtar från loppis är utmärkta hjälpmedel i trädgården - börja samla!

Över bänken står nu småplantor med sallat, lök och bondbönor för att dra nytta av värmen. Idag hittade jag också en av våra katter där!

Då bänken var alldeles nylagd var temperaturen ungefär tio grader. Varje dag har jag matat bänken med en hink varmt vatten. Efter en vecka är temperaturen 28 grader. Kanske blir det inte varmare än så.

När temperaturen inte stiger mer, utan snarare börjar sjunka eller stabiliseras på ca 20 grader, lägger jag på en pallkrage och fyller upp ett lager jord. Runt pallkragen lägger jag någon form av isolering, liksom runt själva bädden, så att värmen inte försvinner så fort.

Efter helgen har jag planerat att sätta ut de sallatsplantor och spenat som finns kvar, samt att så ny spenat om det finns rum över.

Bondbönorna som står på tillväxt ska få låna ett litet hörn av varmbänken där de får stå och överleva till dess januari-bänken är gjord.

Det är dunderkul med varmbänkar! Det kommer fler inlägg om det under vinter och vår.
/Sara Bäckmo

10. december 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *