Varmbänk i tunnel - klar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varmbänk i tunnel - klar

Regnig dag och leriga barn. Milt väder och en massa säckar med skit att lassa i varmbänken. Det blev den högsta någonsin och jag är jättenöjd med resultatet - än så länge.

Äntligen första helgen i februari - tid för varmbänk. I år har vi byggt den i tunnelväxthuset vilket känns som ett kanondrag. Resultatet blev den högsta varmbänken någonsin i den här trädgården vilket passar mig perfekt. Nu behöver jag inte böja mig ner det minsta med stora bebismagen utan kan jobba ståendes när jag sköter sår, planterar och pysslar här. Dessutom kan jag göra det helt utan att behöva tänka på vilken väderlek det är ute eftersom varmbänken står inomhus.

Jag odlar i varmbänk för att få en riktigt tidig skörd av grönsaker. Redan i mars har jag kunnat börja skörda tidigare år och jag har förstås stora förhoppningar också på den här bänken. Många grönsaker ska rymmas här och en del står redan på tillväxt under extrabelysning inomhus, sådda redan i januari. Annat kommer att sås här direkt i bänken inom kort.

Senare i veckan ska jag visa mer i detalj hur jag gjort årets varmbänk, när jag redigerat klart veckans klipp för Play och YouTube. Men är några bilder från dagen.
/Sara Bäckmo

 

En odlingsram med tidningar som täcker botten.

I mittenbädden i tunnelväxthuset odlade jag kapkrusbär förra sommaren och bladgrönsaker under hösten. Nu är bädden tömd på jord och redo för varmbänk. Tidningarna i botten hindrar kvickrot att växa upp underifrån.

 

Hästgödsel ligger i högar.

Senaste veckorna har vi kört hem mängder med hästskit att fylla bädden med, tillsammans med hönsgödsel och löv.

 

Sara grejar med varmbänken.

Jag tycker det är roligt att göra sånt här arbete, men dagen var ganska tung. Som tur var har jag haft fin hjälp i år av övriga familjen.

 

Barn i vinterkläder sitter i tunnelväxthuset.

Alba och Viggo leker häst och vagn med hunden Kulings koppel medan Kuling gräver efter nåt utanför i regnet.

 

Ett barn med massa lera i ansiktet skrattar.

Vi brukar tänka med barnen som med hund; ju skitigare desto roligare lek. Trots spöregn har barnen eldat, gjort mängder med lera och byggt grejer medan min man och jag grejat med varmbänken. Härligt med en heldag tillsammans i trädgården.

 

Varmbänk i tunnelväxthuset.

Redan tidigt i höstas sa min man ok till att hjälpa mig att bygga varmbänken eftersom vi väntar barn och det är tung att lyfta säckar med gödsel. Det var hans premiär för varmbänksbygge och jag har blivit underhållen med mängder av vitsar på olika dialekter under dagen.

 

Varmbänken är färdig och utrustad med lock.

Nu är varmbänken färdig och står och väntar på att temperaturen ska stiga. Superspännande!

06. februari 2016

4 svar till “Varmbänk i tunnel - klar”

 1. Åsa Elmersson skriver:

  Så spännande! Tack för all inspiration (året igenom 🙂

  Vi gjorde också en varmbänk igår, dock ute och inte i en tunnel. Vi gjorde även en förra året men då tror jag vi hade för lite av "allt" för den kom aldrig igång riktigt. Jag har läst nästan alla dina blogginlägg men jag kan inte se någonstans hur lång tid det brukar ta innan temperaturen stiger. Hur lång tid brukar dina ta på sig? Och om de inte kommer igång, finns det något man kan göra för att få igång processen ändå eller är det "kört"?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det ska bara ta någon eller några enstaka dagar innan resultatet syns, först i en ganska knapp höjning av temperaturen som sedan stiger ganska kraftigt. Men alla varianter finns förstås. Inom två veckor brukar det gå att odla i bänken. Jag ska skriva några tips senare i veckan på sånt en kan tänka på om det inte kommer igång riktigt, och sånt som är bra att tänka på innan =) Hälsningar Sara

 2. KikkiSandström skriver:

  Åh vad spännande det ser ut - men undrar vad våra grannar i villaområdet skulle säga om vi släpade hem hästskit och fixade varmbänk... Jag är i alla fall imponerad av din varmbänk!!!

 3. Kerstin Hjelmare skriver:

  O vad jag ser fram emot detaljinfo om precis hur ni gjorde! Hittade en "hästskitkontakt" på vår ö här idag, både med brunnen och obrunnen, som jag får "hämta så mycket du vill" ... Utmaningen här är väl att anlägga varmbänken innanför något staket så att vår skit-rullar-älskande Bouvier inte hittar dit....

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *