Varmbänken färdig - nu börjar väntan - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varmbänken färdig - nu börjar väntan

Att lägga årets varmbänk gick på ungefär 2,5 timme. Många säckar skit att släpa fram, många vändor med varmt vatten i hinkar och doften av hästskit som etsar sig fast i kläderna.

 

Varmbänk

Årets varmbänk i väntan på värme.

Tänk att den blev färdig! Jag var lite nervös i början av dagen för hur det skulle gå. Många säckar skit att släpa fram, många vändor med varmt vatten i hinkar och doften av hästskit som etsar sig fast i kläderna.

Att lägga årets varmbänk gick på ungefär 2,5 timme. Men då har jag också samtidigt fotograferat och filmat arbetet och samtidigt blivit fotograferad själv. Lite extratid gick till det med andra ord. Nu är jag trött och luktar inte riktigt hallon. Men glad över att varmbänken är gjord och mycket förväntansfull inför allt som kommer sen.

Så här har jag gjort:

1. 5 säckar gödsel har lagts ut i ett jämnt lager i hålet som tidigare grävts.

2. 2 hinkar varmt vatten har sedan hällts ut över lagret.

3. Sedan har jag stampat omkring på lagret för att packa gödseln.

4. Detta har upprepats en rad gånger tills mina drygt 50 säckar gödsel tömts.

5. Ovanpå gödselhögen ställdes sedan min odlingsram på 3x1 meter. Själva gödselhögen är något större.

6. Sidorna av gödselhögen och odlingsramen isolerades sedan med hö för att behålla den värme som utvecklas i bänken. Närmst dagarna lägger jag på mer då förrådet fyllts på.

7. En lång köttermometer stacks ner i högen för att kunna avläsa hur varm bänken blir om några dagar.

8. Lock av byggplast lades på odlingsramen, som sedan täcktes ytterligare med täcken och filtar.

Kommande dagar häller jag på mer varmt vatten, gärna spetsat med kiss, för att underlätta för värmen att utvecklas. När temperaturen inte längre stiger utan börjar sjunka är jag beredd att lägga på jord. Det gör jag när det är 25-30 grader varmt. Sedan är det dags att så och plantera för att få den tidiga skörd jag längtar efter.

Här kan du se ett klipp om hur jag gjorde varmbänken: [YouPlaySinglePlayer video="104,495,46474" yod yot ]

Det kommer fler bilder och mer fakta om mina varmbänkar (jo, jag har flera) snart både i Tidningen Land och på bloggen. Håll utkik!
/Sara Bäckmo

04. februari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *