09. oktober 2014

Vårskörd från kålstam

Svartkål, tillsammans med kålrot (ljusgröna blad) och sommarblomman heliotrop.

Ännu en gång har jag fått berättat för mig om möjligheten att få en andra skörd från kålplantorna. 

Vid kvällens underbart mysiga föreläsning i en liten hembygdslada i Nöbbele berättade två tvillingbröder om en av årets upptäckter. Från en skördad och kvarlämnad rödkålsstam växte det följande år ut ett nytt huvud som kunde skördas en bit in på säsongen!

I en tråd för flera år sedan berättade en av Skillnadens följare om grönkål som gjorde likadant och som var/är en välkommen vårskörd då inte mycket annat står att skörda på friland. Jag har till och med för mig att det fanns ett halländskt ord för kål som växer till sig från stammen under nästkommande vår, men vilket har jag glömt. Kommer du ihåg?

Svartkål (bilden) sätter också sidoskott som växer till sig fint under senhöst och vinter. Eftersom den är så tålig vid kalla temperaturer kanske den också skulle kunna ge en vårskörd från kapad stam. Tål att prövas.

Jätteroligt att återigen få berätta om Skillnadens Trädgård inför fullsatt    och nyfiket entusiastisk publik! Tack alla ni som kom ikväll! Och för er som inte var på plats så tänkte jag dela ett av kvällens samtalsämnen imorgon, som kommer att intressera dig som av någon anledning vill gräva så lite som möjligt i din köksträdgård.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *