Vårt geniala städschema - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vårt geniala städschema

Ja, jag vet att en del i bekantskapskretsen ifrågasätter om vi någonsin städar. Det gör vi - det syns bara inte.

Foto av en lapp på kylskåpet med städschema.

Det är det absolut värsta jag vet att behöva gå husesyn hemma med någon. Här är ju kaos. Och om min man berättat att någon vi inte känner så väl varit hemma är alltid mitt första utrop "Du visade väl inte övervåningen?!?". Om han gjort det skäms jag ögonen ur mig. Vårt sovrum är till exempel en omålad veranda med kläder huller om buller i en lagerhylla och resårbottnarna praktiskt rakt på golvet (som för övrigt fortfarande är täckt av plywoodskivor inför framtida målning) eftersom det är lättare för småbarn att själva krypa ner från sängen då det inte är så långt till golvet.

Vi har skjutit upp det mesta som handlar om att bringa ordning till dess vi renoverar just övervåningen. Här är flera rum helt oinredda, timmerväggar med tidigare tapetrester och tidningspapper från 40-talet. Just nu är de flesta utrymmen bara förvaring. Nästa år blir det ändring på det hoppas vi. Och jag längtar! Efter mer utrymme och lite mer ordning.

 

Schemalagd städtid

Vi har ett städschema som är kanonbra alla veckor då vi lyckas hålla oss till det. Nu i småbarnstider är det krångligt men ambitionerna är goda. Du känner säkert igen lyckan av att i alla fall ha hunnit torka ur översta hyllan i kylen innan en behövs på annat håll...

Så som jag funkar får jag lite halvpanik så snart det finns några minuter över att städa. Det är så mycket som behöver göras och jag vet redan på förhand att min insats är en piss i havet och att ingenting kommer att göra någon skillnad egentligen. För det jag gör är vanligen att försöka göra allt på en gång, plocka lite här och fixa lite där. Till ingen nytta.

Vårt schema bygger på det rimliga i att städa på en och samma plats under tjugo minuter. Och göra olika rum varje dag. På det viset är huset aldrig städat på en och samma gång, men vanligtvis städas alla rum vi använder någorlunda ordentligt en gång per vecka. Visst är det bra!

 

Vårt städschema

Måndag: Barnens lekrum
Tisdag: Sortera tvätt
Onsdag: Framhall + tvättstuga
Torsdag: Toalett + toalettgolv
Fredag: Vardagsrum
Lördag/söndag: Sovrum

 

Lyckad istället för misslyckad

Det viktigaste det här städschemat (som vi haft i flera år) ger mig är att jag känner mig tillfreds de dagar jag kan bocka av 20 minuters städning som gör skillnad. Det är möjligen inte perfekt städat, det har jag kanske inte hunnit, men jag har gjort det bästa jag kan. Och det är mycket, mycket bättre än att ila omkring och bli helt slut och ledsen och känna mig misslyckad för att det fortfarande är i princip lika stökigt trots att jag städat i kanske en hel timme.

Så här har vi det, innanför husets fyra väggar. Just nu. Och jag bjuder gärna på treåringens kommentar strax efter att vi kommit från BB i våras med fjärde barnet och min man äntligen torkat ena väggen i tvättstugan (som vi använder som groventré och där vår stora hund hålls när han är blöt och smutsig). "Oj, jag visste inte att den här väggen var gul!"

Hur löser ni städbiten när tiden är knapp?
/Sara Bäckmo

 

Läs fler inlägg ur kategorin Familjeliv:
Är ni hemma jämt?
Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård
Jag kan odla mat!

05. juli 2016