DIY Vattenflaska med stril

Här visar jag hur du gör en enkel stril till vattenflaska. En sån här stril passar utmärkt att använda till ömtåliga små plantor som dras upp från frö inomhus.

Vattna med eget kissvatten

Under växtbelysning torkar jorden upp ganska snabbt och det passar fint att använda en vattenflaska med stril för att fukta ytan. Min hemgjorda vattenstril är suverän att använda till ömtåliga små plantor. Foto: Ida Sjöö.

 

Idag vill jag tipsa om en smart vattenflaska med stril som passar bra att använda till sådder inomhus. Oavsett om du driver upp sallat, pak choi, tomater eller basilika inomhus så har plantorna det gemensamt att de är väldigt ömtåliga när de är små. Om du vattnar med en vanlig vattenkanna riskerar de små stjälkarna att knäckas, du behöver kunna vattna mer försiktigt. Med en mindre petflaska kan du göra en egen vattenflaska med enkel stril, som passar till inomhussådderna.

 

Läs mer: Såskola för nybörjare - sådd inomhus

 

PET-flaska att vattna med

En gammal saftflaska återanvänds till vattenflaska. Foto: Ida Sjöö.

 

Gör din stril så här

Till den här vattenflaskan använder jag en mindre plastflaska med lock. De stora PET-flaskorna är lite för otympliga, jag föredrar de som rymmer 7,5 dl eller 5 dl. Det är viktigt att det finns ett lock till flaskan, som inte läcker.

Tillverkningen är busenkel.

Ta en kniv, håltagare, spik eller borr och gör ett eller flera hål i locket. Inifrån och ut ger bäst stråle på vattnet. Gör ett litet hål först och utvidga efter att du testat att vattna, så du ser att hålet är lagom stort.

Till de minsta sådderna har jag en flaska med bara ett hål. Det ger en liten stråle vatten som lätt vattnar jordytan utan att skada små plantor. Den är suverän.

 

Läs mer: Var med och så #novembertomater

 

Gör din egen vattenkanna inomhus

Locket kan skruvas av och användas på andra flaskor. Foto: Ida Sjöö.

 

Gör hål i korken

Jag gör mina hål med en vass kniv som snurras fram och tillbaka där hålet ska bli. På så vis är det lätt att justera storleken på hålet. Foto: Ida Sjöö.

 

Flaska för bevattning

Ett enda hål i flaskan är perfekt för att vattna försiktigt på små sådder och plantor. Foto: Ida Sjöö.

 

Efter ett tags användning händer det att flaskan ger med sig och börjar spricka. Då kan locket med hål skruvas av och sättas på en annan flaska.

Om du vill kan du göra flera lock med olika många hål, som passar till olika stora plantor.

I första hand använder jag den här typen av stril till sådder som precis tittat upp ur jorden och fortfarande är mycket små. När plantorna sedan blivit större och kanske planterats om i egna krukor är de inte lika ömtåliga.

Inomhusodling som vattnas med DIY flaska

Foto: Ida Sjöö.

 

Ett alternativ till att vattna med stril är att vattna i tråg som krukor eller såtråg står i, det kallas för underbevattning. Vid underbevattning suger jorden upp vatten i dräneringshålen undertill, vilket ger ganska mycket fukt i jorden. Om du vill minska mängden ohyra kan det vara fiffigt att vattna försiktigt ovanifrån, så att jorden inte är konstant blöt. Prova en enkel vattenflaska med stril - det kan underlätta.
/Sara Bäckmo

 

05. november 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *