Växtmaterial blir gödning

Köksträdgården ger inte bara en mängd grönsaker. Efter skörd finns mycket grönmassa som omvandlas till näring när jag använder det direkt i köksträdgården.

Nu har vi haft tre frostnätter på rad. Lite väl tidigt, hade hoppats på en annan höst. Men de frostskadade plantorna ger också nya möjligheter. När plantor måste upp ur bäddarna lämnar det plats till att så nytt. Bland annat vintersallat, rädisa och rucola sår jag nu i september.

Igår skördade jag den näst sista sådden av bondbönor. Sammanlagt tolv meter. Den här skörden ska få torka i sina baljor för att förvaras i burkar under vintern. Vi använder dem gärna till falafel, bönburgare, bakade bönor och annat. Det är så smidigt att lagra dem torkade, det tar minimalt med plats. Barnen hjälper mig en kulen höstdag att pilla bönorna ur baljorna, det är mysigt att göra tillsammans.

 

Nyskördade bondbönor i sina baljor.

Bönorna ska nu läggas luftigt inomhus för att torka i sina baljor.

 

Det ger en hel del bladmassa när så många plantor skördas samtidigt. Tillsammans med rotklumparna får jag en stor mängd material att använda både som täckmaterial och fyllning i odlingsbäddar. Egentligen vill jag att rotknölarna ska stå kvar i backen för att det värdefulla kvävet ska kunna fortsätta att utsöndras. Men eftersom jag också vill kunna så bädden ytterligare en gång väljer jag att dra upp dem för att sedan gräva ner rötterna i bädden tillsammans med blasten. Då får jag en jämn yta sedan som är lätt att så.

 

Rotsystem hos en bondböna.

Runt baljväxternas rötterna sitter små ljusa knölar. Det är ansamlingar av kväve som söndrar ut viktig näring till jorden.

 

En nyskördad odlingsbädd där det står lite stjälkar och rotklumpar kvar.

Den nyskördade bädden lämnar material kvar att gräva ner eller täcka med. Här ska jag snart så vintersallat.

 

Jag tänker hela tiden på att inte göra mig av med värdefullt material. Just nu har jag ingen vanlig kompost utan kan ta hand om allt genom att täcka och gräva ner direkt i odlingsbäddarna. Det är mycket bra och spar mig en hel massa jobb.

Fortfarande ser en del av brytbönorna, som står i samma bädd som de nyss skördade bondbönorna, fina ut. Jag låter dem stå kvar ett tag till och sår nog vintersallat på den halva som blivit ledig.
/Sara Bäckmo

10. september 2015

4 svar till “Växtmaterial blir gödning”

 1. Josefine skriver:

  Gödslar du med något mer, t.ex. kogödsel, eller räcker det med växtdelarna?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Nej, jag gödslar i stort sett bara med täckodling. Jag har varmbänkar med hästskit i, men inte på några andra platser. Jag gör också lite nässelvatten och gödslar med kissvatten när det behövs. Hälsningar Sara

 2. Karin skriver:

  Tack för alla bra tips!
  Mina bondbönor har fått nån slags rost. Går det bra att använda till jorden ändå eller kan det vara något sjukt? Potatisen och tomaterna verkar tyvärr fått mögel nu - räcker det att slänga all blast och rötter eller kan smittan finnas kvar i jorden?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej, hej, Det finns en sjukdom som heter bönfläcksjuka, en svamp som övervintrar i jorden och drabbar det som står där. Googla och se om det kan vara det som drabbat dina plantor. Jag är osäker på vad du ska göra med blasten om det är det du fått, kanske bränna precis som med potatisblast? Jag använder inte potatis- eller tomatblast som fått potatisbladmögel eftersom det också sprider sig vidare. Smittad blast lägger jag i säckar och kör till tippen, där jag alltid måste ha en konversation med personalen om att det ska brännas och inte läggas i trädgårdshögen. Noga med växtföljden här! Inte odla samma gröda i backen flera år i rad, då blir smittan ännu värre. Byt plats på de olika grödorna varje år. Lycka till. Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *