05. juli 2015

Veckans mat med egenodlade grönsaker 10

Nu är rödbetorna i sitt esse. Den första bädden med betor äter vi snabbt upp så fort de blir skördeklara. Det gäller att ha nya för utplantering.

Varje vecka i vår gröna utmaning bjuder på, för säsongen, nya smaker att njuta av när grönsakerna blir skördeklara en efter en. Just nu har vi fest på mangold, rödbetor, broccoli, färsk lök och läckra gallrade morötter. Och sockerärter för sjutton. Hur mycket som helst. Jag tror till och med att jag ska göra ett nytt försök att frysa in sockerärter. Har inte vågat mig på att prova sedan jag gjorde en helt misslyckad infrysning 2011.

Nu är det lätt att planera mat. Det enda vi inte kan göra är rätter baserade på tomat, de är inte färdiga än.

Trots att inledningen på årets säsong varit begränsad i utbudet är det ingen som knorrat nämnvärt och saknat någonting. Det tycker jag är fantastiskt. Visst, vi längtar efter en massa saker men har också vett att njuta av det vi äter. Det är så gott med hemodlat. Och nu paketeras maten så snyggt i landen när sommarblommorna börjar ge färg till odlingarna. Rödbetorna odlar jag i år tillsammans med en sommarblomma som är kanon till samplanteringar - sommarslöja. Så skir och vacker när den sås i lagom glesa rader mellan grönsakerna där den så småningom böjer ner sina taniga stänglar mellan grönsaksblasten. Funkar fint att så också nu under sommaren mellan rader av nya grönsaker.

Vita skira blommor i massor på tunna stänglar.

Sommarslöja är en vacker ettårig blomma som passar som samplanteringsväxt.

Rödbetor äter vi som sagt nu och mer än gärna åker rödbetsblasten ner i blandsalladerna. Så här har vi planerat veckans mat, som alltså baseras på de grönsaker vi odlar på vår tomt:

Lördag: Falukorv, stuvade makaroner, finhackad morot, broccoli, rödbeta och grön sallad.
Söndag: Kyckling i ugn, ris, grön sallad med rödbetsblast, broccoli, basilika, dill och salladslök, morötter.
Måndag: Vegetariska piroger med mangold, fetaost, dill och salladslök, frästa pyttesmå bondbönor och kokta rödbetor.
Tisdag: Vegetarisk lasagne med mangold och ostsås, grön sallad och färsk morot och broccoli.
Onsdag: Fiskbullar, färsk potatis, grön sås, kålsallad, morötter och gröna blad.
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.
Fredag: Ängamat (soppa) med potatis, morot, sockerärter, broccoli och annat, äggsmörgåsar och grönsaker.

Det här är tionde veckan på rad som vi inte köpt grönsaker i butik utan helt förlitat oss på det som finns att skörda hemma. Är du nyfiken på vilken mat vi ätit de andra veckorna finns de matsedlarna här.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *