12. juli 2015

Veckans mat med egenodlade grönsaker 11

Vi lagar omsorgsfullt våra måltider och njuter av alla smaker. Hemmaodlade grönsaker är basen i alla våra måltider som är godare än någonsin.

Nu har jag börjat skörda ordentligt med potatis. 'Amandine' är den godaste sorten jag hittills provat och jag odlar mycket av den. Det är en sommarpotatis. I år växer den i en del av trädgården som täckodlas inför blivande perennplanteringar. Ett praktiskt sätt att låta potatisen bryta ny mark så att jag slipper gräva.

Potatisodling i en täckt del av gräsmattan.

I den blivande perennträdgården står en del av årets potatis.

Vi står fortfarande utan särskilt stora skördar av tomat och gurka. Endast enstaka frukter kan plockas in och hamnar då på frukostsmörgåsarna. Smått men gott.

Så här har vi planerat veckans mat:

Lördag: Pasta med sås av mangold och ädelost, morötter och sallad.
Söndag: Ängamat (soppa) och ostsmörgåsar.
Måndag: Lamm i ugn med rostade rotsaker och lök, sallad.
Tisdag: Kokt torsk, potatis, äggsås, grönsaker.
Onsdag: Pommes med stekt ägg, kokta rödbetor och sallad.
Torsdag: Currysås med morötter och frästa bondbönor, ris och grönsaker.
Fredag: Pannkakor, bär, grädde.

Så här långt in i säsongen är det ingen konst att planera maten efter det som står skördeklart. Vi har riktigt mycket mangold att skörda och försöker att använda mycket som både tillbehör och ingredienser i matlagningen. Med jämna mellanrum fryser jag också in mangold för att ha till vintern. Jag gör på samma sätt som då jag fryser in spenat.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *