01. september 2015

Veckans mat med egenodlade grönsaker 18

Att se en kronärtskocka blomma är fantastiskt. En så vacker skapelse! Men att äta upp knoppen innan blomning är en ännu mer fantastisk upplevelse.

I år har kronärtskockorna vuxit sparsamt. Tror det har att göra med att de flyttats från en plats till en annan efter att ha vaknat efter övervintring. Som tur är har vi några skockor att norpa från en annan odling och de har åkt i grytan idag.

Det har gått fyra månader sedan vi slutade köpa grönsaker. Sedan dess har bara hemodlade grönsaker tillagats och ätits här hemma. Jag kan fortfarande bli stum av vördnad inför det stora men enkla i att det går att odla så mycket mat alldeles själv. Tänk att jag kan det! Smakerna är outstanding. Vi äter så bra mat. Och jag känner mig stolt över att kunna erbjuda min familj det.

Så här ser vår artonde vecka ut med mat baserad på egenodlade grönsaker:

Måndag: Potatissallad med rädisa och purjolök, laxspett med lök och broccoli, kålsallad, morot.
Tisdag: Sås på färsk tomat, vitlök, lök, grädde och gorgonzola, pasta, kronärtskocka, kålsallad och tomatsallad.
Onsdag: Mos av palsternacka och potatis, stekt lök, köttfärsbiffar, brytbönor, grön sallad, tomat.
Torsdag: Pannkakor, bär, grädde.
Fredag: Gratinerad savoykål, råkorv i ugn och blandade grönsaker.

Fastän det är kväll längtar jag till nästa gång vi ska äta. Inte bara middagarna är suveräna. Redan vid frukost fylls smörgåsarna av trädgårdsportulak, tomat, gurka, lök och rädisor. Till lunch kompletteras resterna med nyskördade godsaker och ägg från egna höns i enkla tillagningar. Och barnens mellanmål baseras många gånger på frukt och bär som vi skördat själva. Vem kan önska sig mer än så?
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *