05. november 2015

Veckans mat med egenodlade grönsaker 27

Pytt, bräserad kål, soppa och ugnsbakade rotsaker. Årstiden sätter avtryck i matsedeln. Med mat från egna trädgården varierar maten stort under året.

Tänk att kunna gå ut i trädgården i november och plocka allt som behövs till en läcker sallad. Och det efter att jag varit ute och plockat det som behövs till huvudrätten. Säsongen är fortfarande i sin fulla prakt och den milda hösten gör att det är en fröjd att både planera maten och sedan äta upp den.

Det är svårt att i detalj redogöra för alla grönsaker som maten innehåller och som serveras bredvid. Det blir liksom det som råkar komma med i farten. Ofta bestämmer också barnen något de är sugna på. Det kan bli kålsallad (en klar favorit), kokta bönor, grön sallad eller en morot att gnaga på rakt av. Eftersom utbudet i landen fortfarande är så fint äter barnen också mycket grönsaker när de är ute och leker.

Men nu i november börjar det bli klurigt med smörgåsgrönsakerna. Vi är åter i läget där det i huvudsak är bladgrönsaker och inlagda grönsaker som gäller. Det är okej, men framför allt till vardagsfrukosten när det behöver gå lite snabbt blir det lätt en slentrianmässig persilja. På helgerna när det finns mer tid blir det mer blandad kompott. Och då smakar förstås frukostmackorna också mycket godare.

Så här har veckans middagsmat sett ut.

Söndag: Bräserad purpurkål med omelett och grön blandad sallad.
Måndag: Kålsoppa med lammfrikadeller, smörgås, kinesisk salladskål och morötter.
Tisdag: Rotsakspytt med kassler, kålsallad och bönor.
Onsdag: Sås med lax, purjolök och sockerärter till pasta, blandade grönsaker.
Torsdag: Pannkakor, bär, grädde.
Fredag: Ugnsstekt potatis, yoghurtsås, stekt bläckfisk  och rödspätta, morot- och rädissallad.

Utöver att alla grönsaker vi äter är odlade giftfritt på hemmaplan väljer vi att köpa kött som i förstahand är ekologiskt och närproducerat. Vi har gott om underbart lammkött i frysen, som kommer från en väninnas djur, och i helgen fyller vi på med fläskkött från Kalvsviks utegrisar, vars nassar vi passerar ofta när de bökar omkring på sina stora ute-ytor. Senare i höst kommer en laddning nötkött från lokal leverantör med. Bra kött kostar mer än det som ligger i butikens disk. I gengäld äter vi kött mer sällan, men kan njuta av riktigt bra kvalitet.
/Sara Bäckmo

2 svar till “Veckans mat med egenodlade grönsaker 27”

  1. Fanny Unden skriver:

    Finns det något som du inte odlar och faktiskt ser fram emot att köpa i affären? Typ avokado, citroner, valnötter?

  2. Nette skriver:

    Så otroligt inspirerande blogg! Hittade hit för en månad sedan ungefär och letar upp ett klipp nästan varje morgon som jag tittar på medan jag gör frukost. Du får mig att riktigt längta efter nästa säsong då jag ska pröva alla tips som dubbla sårader och täckodling. Nu ska jag ut och kratta löv som jag ska lägga i säckar tillsammans med det bidrag som familjens två hästar levererar. Innan har våra rhododendronbuskar fått alla löv runt fötterna. Nu får de dela med sig lite ;). Har högst amatörmässigt odlat i liten skala i flera år men nu kommer jag att höja ribbanlite. Tack för odlarglädjen som du sprider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *