Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 28

I mitten av november nås köket av skördar som gjorts för allra första gången, samtidigt som annat är på upphällningen. Brysselkål och vintersallat ger en kick nu.

Vilken glädje att så här sent på året börja kalasa på för året alldeles nya smaker. Vintersallaten i tunnelväxthuset börjar bli så storvuxen nu, och jag har så gott om den, att jag bifallit barnens önskan om gröna blad till frukostsmörgåsarna. De äter den på leverpastejmackorna tillsammans med persilja.

Alba och jag besökte kållandet igår för att hitta ingredienser till vår lunchomelett. Hon röstade för purpurkål, jag brysselkål. På bilden har hon hela munnen full med kål, barnen äter direkt från plantorna och gör betydligt större skada än säsongens alla kållarver tillsammans. Men de får i sig bra med grönsaker och hittar sina favoriter bland allt som finns att utforska. Alla föredrar dessutom färsk kål framför tillagad, det hade jag inte noterat så tydligt om det inte var för att de äter och får lov att äta i landen.

I år har jag tre eller fyra plantor med brysselkål och mina intentioner är att äta upp allt direkt, istället för att stoppa i frysen. Kålen är fantastiskt god, mild och fin i smaken. Det väcker en del frågor om förra årets skörd, som var väldigt sträv i smaken, nästan lite besk. Efter infrysning var den inte alls särskilt god. Jag tror att det kan ha att göra med att brysselkålen täckodlades med gräsklipp tätt runt plantorna. Broccoli och kålrabbi tar smak av gräsklippet och nu börjar jag undra om det kan vara samma med brysselkålen. I år har den odlats i ensilage och varit mild och fin. Har du fler teorier om frän smak på brysselkål får du gärna droppa dem.

Brysselkålen blev ingrediens i gårdagens fenomenalt goda lammfärsröra. Så här har vår middagsmat sett ut den här veckan:

Lördag: Tomatsås med fetaost, färsk pasta och färska grönsaker.
Söndag: Tacos med grönsaker från trädgården och yoghurt.
Måndag: Mos på rotselleri och potatis, ugnsbakad lax på kryddor och färska grönsaker.
Tisdag: Potatis och purjolökssoppa, bröd och grönsaker.
Onsdag: Lammfärsröra med brysselkål, purjolök och fetaost, grönsallad och vitlöksbröd.
Torsdag: Våfflor med bär och grädde.
Fredag: Köttfärssås och spagetti, rivna morötter och kålsallad.

Nästa vecka är näst sista veckan i vår gröna utmaning. Barnen har frågat efter gurka.
/Sara Bäckmo

12. november 2015