12. november 2015

Veckans mat med egenodlade grönsaker 28

I mitten av november nås köket av skördar som gjorts för allra första gången, samtidigt som annat är på upphällningen. Brysselkål och vintersallat ger en kick nu.

Vilken glädje att så här sent på året börja kalasa på för året alldeles nya smaker. Vintersallaten i tunnelväxthuset börjar bli så storvuxen nu, och jag har så gott om den, att jag bifallit barnens önskan om gröna blad till frukostsmörgåsarna. De äter den på leverpastejmackorna tillsammans med persilja.

Alba och jag besökte kållandet igår för att hitta ingredienser till vår lunchomelett. Hon röstade för purpurkål, jag brysselkål. På bilden har hon hela munnen full med kål, barnen äter direkt från plantorna och gör betydligt större skada än säsongens alla kållarver tillsammans. Men de får i sig bra med grönsaker och hittar sina favoriter bland allt som finns att utforska. Alla föredrar dessutom färsk kål framför tillagad, det hade jag inte noterat så tydligt om det inte var för att de äter och får lov att äta i landen.

I år har jag tre eller fyra plantor med brysselkål och mina intentioner är att äta upp allt direkt, istället för att stoppa i frysen. Kålen är fantastiskt god, mild och fin i smaken. Det väcker en del frågor om förra årets skörd, som var väldigt sträv i smaken, nästan lite besk. Efter infrysning var den inte alls särskilt god. Jag tror att det kan ha att göra med att brysselkålen täckodlades med gräsklipp tätt runt plantorna. Broccoli och kålrabbi tar smak av gräsklippet och nu börjar jag undra om det kan vara samma med brysselkålen. I år har den odlats i ensilage och varit mild och fin. Har du fler teorier om frän smak på brysselkål får du gärna droppa dem.

Brysselkålen blev ingrediens i gårdagens fenomenalt goda lammfärsröra. Så här har vår middagsmat sett ut den här veckan:

Lördag: Tomatsås med fetaost, färsk pasta och färska grönsaker.
Söndag: Tacos med grönsaker från trädgården och yoghurt.
Måndag: Mos på rotselleri och potatis, ugnsbakad lax på kryddor och färska grönsaker.
Tisdag: Potatis och purjolökssoppa, bröd och grönsaker.
Onsdag: Lammfärsröra med brysselkål, purjolök och fetaost, grönsallad och vitlöksbröd.
Torsdag: Våfflor med bär och grädde.
Fredag: Köttfärssås och spagetti, rivna morötter och kålsallad.

Nästa vecka är näst sista veckan i vår gröna utmaning. Barnen har frågat efter gurka.
/Sara Bäckmo

4 svar till “Veckans mat med egenodlade grönsaker 28”

 1. Ingela Kårhammer skriver:

  Hej Sara!
  Jag har också täckodlat både brysselkål, broccoli och kålrabbi och har inte märkt någon besk smak på mina! Så det kanske inte är något samband med det? Min brysselkål är faktiskt mildare och godare i smaken än den köpta! Å andra sidan är det första året jag odlar dessa...
  Jag har fått många brocoli, men ingen blomkål, går fortfarande och väntar på dem...
  Med vänlig hälsning,/Ingela

 2. Cicci skriver:

  Hej & tack för att du lär mig så mycket!! Om jag vil skapa en täckodling, och känner att jag vill utnyttja hästskit och halm från i år som jag har i stack. Kan jag anlägga en ny täckodling med tidningar i botten, sedan tex lite gammal ensilage och sedan ett lager med halm och hästskit och sedan ansluta med löv. Går det att odla på den kommande sommar eller är det för tidigt med tanke på hästskiten? /Cicci

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Cicci!
   Klart du ska använda materialet du har! Gör som du beskriver med tidningar i botten, men lägg hästskiten på tidningarna och därefter ensilage, löv etc. Då hamnar skiten längre ner och rötterna kommer inte dit lika fort när du odlar på högen. Om du gör bädden nu hinner den bli fuktig och fin och nedbrytningen startar snabbt. Du kan lätt odla på den redan nästa år. Lycka till!

 3. Katarina skriver:

  Hej Sara
  Jag blir verkligen inspirerad av dig. All min odling görs i pallkragar.
  Mina favoriter är jordgubbar och hallon. Jag odlar i långa upphöjda bäddar då det är omöjligt att gräva där vi bor. Vi är stenrika här ?
  Men hur täckodlar jag dessa? Kan jag lägga på ett tjockt lager runt dessa. Jordgubbarna är ju inte höga över vintern. Tar stammarna på hallonen skada av täckmaterial nära sig?
  /Katarina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *