Veckosvep 11 12-18 mars

Ny sajt på norska, tävlingar, nyhetsbrev, recept, artiklar, Youtube-videor, livsändingar, podcast och massa vårlängtan. Kul vecka - som vanligt!

Texten Vecksvep 11 12-18 mars.

Full fart under helgen med familj och vänner. Emellanåt har jag knipit stunder ute i trädgården. Faktiskt har solen lyst och det har varit ljummet i tunnelväxthusen. Ljuvligt med en föraning av vår! Jag hoppas att du som läser bloggen får lika mycket glädje och avkoppling som jag får av att förbereda odlingsbäddar, så och skörda god mat direkt från trädgården.

Veckan som gått har jag bland annat ägnat en del tid åt att lansera den nya norska sajten och kommunicera med teamet som sköter den. Det har varit väldigt spännande, rent av för spännande i några dagar. Sajten blev till något överbelastad och om haft svårt att logga in under veckan så beror det troligtvis på det. Vi håller på att se över så att vår server är ordentligt uppdaterad och hoppas att vi snart rullar felfritt igen.

Här kommer veckans sammanställning:

Ny sajt på norska
Den norska versionen av Skillnadens Trädgård har funnit i drygt ett år. Under året har många fina blogginlägg översatts och en trogen skara läsare hittat till Skillnadens. Nu är det dags att ta nästa steg. Här är nya sarabackmo.no!  Den nya sajten består av mina blogginlägg och medlemsartiklar, precis som den svenska sidan. Från och med nu översätts nästan alla publicerade blogginlägg till norska, fyra per vecka. Dessutom kan norska läsarna bli medlemmar och läsa alla medlemsartiklar. Läs mer om hur medlemskapet i Norge fungerar här.

 

Tävling
När jag skickat iväg beställningen skolodlingen i byn kom jag på en briljant idé; jag ringde och beställde dubbelt upp för att ordna en tävling bland mina fina medlemmar och era kids! Så nu finns det chansen att vinna fina fröpaket med både grönsaker och blommor som barnen på vår skola valt. Läs om hur tävlingen går till i artikeln Vinn fröer till skolodling! Tävlingen pågår till och med imorgon den 19 mars och både ni som är medlemmar eller köper artikeln styckvis kan vara med. Lycka till!

 

Nya blogginlägg 
Det här är veckans helt nya blogginlägg. Läs ikapp om du missat!

Odla en blommande väv

Idag är det premiär för norska sajten

Kål från sådd till skörd

När jag sjöng

Vintersådd tomat - 48 sorter

 

Små svarta odlingstråg med etiketter i och snö på.

Den här vintersådden av tomat gjordes 2 februari och består av 48 olika sorter.

 

Nya artiklar
Vinn fröer till skolodling!
Var med och tävla om fina fröpaket till barnens odling på skola och förskola. I paketen finns både grönsaker och blommor som barnen på vår skola valt.

Q&A mars 2018
Hur doserar jag lakvatten från bokashi? Vilka grönsaker täcker jag först? Vilken sparris är bäst att så från frö? Läs alla svaren i månadens Q&A.

 

Nya recept
Dressing av ärtskott
Smakrik dressing som du kan enkelt odla ingredienserna till när som helst på året. Ärtskott gör det möjligt!

Bröd i långpanna med morot och fänkål
Bröd som jäser långsamt och sedan gräddas i långpanna ger dig både riktigt saftiga smörgåsar och tid till annat. Smaksätt brödet med trädgårdens grönsaker.

 

Läs hur du kan ta del av ALLT medlemsmaterial - som recept, artiklar, medlemsvideor och erbjudanden - för endast 79 kronor i månaden här.

 

Ett stort bröd ligger delat i fyrkantiga bitar på ett bord bredvid färsk fänkål. Två händer bryter en bit.

Bröd i långpanna är fantastiskt gott, enkelt och räcker länge även i en stor familj som gillar mackor.

 

Nytt poddavsnitt
I veckans avsnitt pratar vi om odlingskurserna Johannes och jag nyss genomfört.  Det är stor glädje att få träffa er alla som läser och lyssnar och det känns alltid värdefullt att få dela odlingsglädjen öga mot öga som omväxling. På kurserna lär vi oss massor, skrattar och planerar framåt. Samtalet handlar också om avhärdning och löksådd.

 

 

Nytt på Youtube
Har du sett min engelska Youtube-kanal Sara´s Kitchen Garden? Den här veckan lade jag upp tre låtar som jag skrev och sjöng in när jag var i tjugoårsåldern. Är du nyfiken så kan du lyssna på Instant Coincidence.

På svenska Youtubekanalen gjorde jag en livesändning när jag sådde i tunnelväxthuset. Uppkopplingen var med mig och det var kul och prestigelöst! Nu när det funkade så bra ska jag försöka livestreama fler gånger. Under veckan publicerade jag också video om att vattna före sådd när du ska så i en torr bädd, jag skördar min favorit vinterportulak och visade andra delen i serien om kål från sådd till skörd. Titta på den här nedan:

 
 

Veckan på Facebook
Av de äldre inläggen som jag delade på Facebook tyckte ni extra bra om de här:

Bloggen från början. Hur börjar man skriva en trädgårdsblogg, undrade en läsare i förra veckan. Min blogg Skillnadens Trädgård började inte som en blogg - jag gjorde en Facebook-sida. Här berättar jag om min start.

Blommande favoriter att direktså. Även om våren är kall kan sommaren bli blommig och fin. Här tipsar jag om nio favoriter att så direkt i landen. De kan förkultiveras med men passar jättefint att så rakt i jorden för att förenkla trädgårdsarbetet.

Odla mycket dillSlarva med dillen och få bättre resultat! I det här inlägget svarar jag på några frågor om dill, bland annat om sorter som passar för pallkragar och varför jag odlar så väldigt mycket. För ja - dill ska du absolut odla mycket av! Överskottet kan du frysa i glasburkar, då tar inte övrigt i frysen smak av dillen så lätt.

6 tips för att lura jordlopporna. När det börjar växa på vårkanten kommer jordlopporna som ett brev på posten och gnager hål på rucola, rädisa och kål. Frustrerande, såklart! I inlägget berättar jag om hur jag löser problemet på lite olika sätt beroende på vad jag odlar och var.

Och så delade jag på nytt videon om att Odla ärtskott i pallkrage. Har du möjligen en pallkrage som du skulle vilja odla med något lite snabbt och enkelt? Satsa på ärtskott! Gula ärter från matbutiken, 500 gram, perfekt till en pallkrage så snart snön tinat. Supergott i sallad, på smörgås eller mixade med olja till en dressing.

 

Instagram
Följ @skillnadens på Instagram för att hänga med mig i vardagen med trädgård, odling, familj och arbete. Och lite till! Så här såg det ut den här veckan:

 

Ett kollage av nio bilder från Skillnadens Instagram-konot.

 

Trädgårdsbrev
Missa inte vårens snabba gröna blad! I det senaste träsgårdsbrevet tipsar jag om vad du kan odla för snabb skörd av bladgrönt precis just nu. Prenumerera gratis på trädgårdsbrevet här så får du det senaste brevet i mejlkorgen.

 

Hoppas du får en riktigt fin vecka. Det börjar ju bli lite tjatigt nu, men jag längtar efter vår.  Hoppas vi alla får lite sol och värme snart!
/Sara Bäckmo

18. mars 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *