Veckosvep 13 26 mars - 1 april

Från Nordiska Trädgårdar till påskfirande i skärgården - och däremellan trotsar jag våren med att plantera ut i tunneln. Kika på veckans publiceringar här.

Veckosvep 13

 

Vilken påskhelg vi har! Jag och hela gänget ungar drog till Styrsö för att fira medan Philip lämnades kvar hemma med böcker och djur. Traditionerna här på ön kan ni följa bland annat på min Instagram. Mycket fint.

Under veckan så har jag sammanfattat en hel del från Nordiska Trädgårdar, men kanske framför allt tagit fart framåt i odlingen. Potatis, kompost, tomat - jag vill komma igång med allt! Den första kålen blev visst utplanterad i tunneln också. Så kan det gå.

Här kommer veckans sammanställning:

 

Nya blogginlägg
Många nya blogginlägg, massor av grönsaker blev det denna vecka. Plus lite mässa.  Här är de inlägg som är sprillans nya.

Välkommen på trädgårdsinspiration i Ronneby!

'Vorbote 3' utplanterad i tunnelväxthuset

Alla mina mässfynd

Podcast: Om stort och smått

Snabbkompost i frigolitlåda

Potatis med groddar och rötter

Min älskade - här får du ett vattningsschema

 

 

Nya artiklar

Nordiska Trädgårdar 2018
Kollegan Elin Iderström hänger med Sara på Sveriges största trädgårdmässa. Det här är hennes bild av fina läsarmöten och arbetet bakom bloggkulissen.

Nybörjarodling del 2 – Att göra nya land
Lyckans ost som får börja anlägga en trädgård! Att se odlingsytorna ta form är sann glädje och känslan av att bygga sin egen trädgård är svår att beskriva. Nu läggs grunden till allt du har framför dig.

 

Nya recept

Gratinerade bullar av palsternacka
Testa att använda palsternacka istället för potatis! Den här enkla purén passar att äta precis som den är, eller lyxa till genom att gratinera som fina bullar.

Vintrig ängamat
Om det finns en enda ultimat maträtt att laga av trädgårdens grönsaker så är det soppa. Variationsmöjligheterna är oändliga! Den här varianten av ängamat fungerar perfekt även på vintern.

 

Tre skålar med guldgul, skummande soppa toppad av sockerärt. Vid sidan ligger ett krispigt fröknäckebröd.

För 79 kronor i månaden får du läsa  ALLT material här på sajten - recept, artiklar, medlemsvideor och erbjudanden. Läs mer genom att klicka på länken!

Ljusgult mos är serverat i tre små vita formar. En hand häller över brynt smör i en tunn stråle över den närmsta formen.

 

Nytt poddavsnitt
Veckans podd är inspelad på Nordiska Trädgårdar. Klart vi passar på när vi ses - även om vi satt i olika rum och ringde till varandra!

Den här gången pratade vi om allt möjligt, från smaksensationer till våra äckligaste rätter. För dig som är nyfiken på hur vi egentligen spelar in podden, berättar vi också om hur det går till och allt som behöver klaffa för att den ska sändas.

 

 

Nytt på YouTube
Den här veckan har varit härligt aktiv med rörligt material. På min Youtube-kanal hittar du bland annat en live-sändning om när jag skördar purjolök till kvällsmat, tips om att rota potatis i papperskrukor och en titt på den första utplanteringen av kål i tunnelväxthuset för i år.

För enkla tips i tunnelväxthuset kan jag tipsa om att kika på de korta videorna:
Gödsla tunnelväxthuset med löv och boakshi
Bredsådd av spenat i tunnelväxthus

Missa inte heller min nya video där du får följa min tomatodling från sådd till skörd:
Om du inte prenumerar på YouTube än kan jag tipsa om att göra det. Det kommer flera nya videor varje veckan och ibland någon live-sändning. Det är helt gratis att prenumerera och du gör det här.

 

Veckan på Facebook
Har du missat någon av repriserna på Facebook? Här är de som var populärast den senaste veckan.

Blogginlägg:

Större skörd med dubbelrader

Massa majs och några tips

Mördarsniglar i min odling

Video:

Microblad av blandad kål

 

Instagram
Följ @skillnadens på Instagram för att hänga med mig i vardagen med trädgård, odling, familj och arbete. Och lite till! Så här såg det ut den här veckan:

 

Ett collage av nio bilder från instagram.

 

Trädgårdsbrev
Missa inte vårens snabba gröna blad! I det senaste trädgårdsbrevet tipsar jag om vad du kan odla för snabb skörd av bladgrönt precis just nu. Prenumerera gratis på trädgårdsbrevet här så får du det senaste brevet i mejlkorgen.

 

Tack för att du läser! Ha en fin vecka framåt.

/Sara Bäckmo

 

02. april 2018

Ett svar till “Veckosvep 13 26 mars - 1 april”

 1. katarina.anberg skriver:

  Grymt imponerad av att du redan har tomater på dina plantor!! Hur gör du?
  Är det en extra tidig sort eller brukar du ha frukt så tidigt?
  Jag sådde Tiny Tim i mitten på januari och de börjar blomma först nu, frukter känns alltså en bra bit bort. Har haft dem inne under lysrör, första månaden i ca 20 grader, sedan i 14-18 grader, kan inte riktigt komma på vad jag skulle gjort annorlunda för att "speeda upp" dem?
  Kanske jag har varit för snål med gödsel? Tar gärna emot tips! Hur dags på året börjar ett söderfönstr ge bättre ljus än lysrören, kanske är lite äkta solljus som fattats dem?
  i väntan på tomaterna får jag glädja mig åt gurkan "Baby" som står i söderfönster med 5 cm långa frukter, snart är det dags att smaka den första!
  En lite förvånad kommentar ang Ildi, mina brukar nämligen lätt bli 2 meter, dock i växthus.
  //Kattis
  som verkligen ser fram emot kursen i Rinkaby om några veckor!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *