Veckosvep 7 12-18 februari

Massor av tips och inspiration för hela odlingsåret samtidigt som sådderna fortsätter här och nu. Se efter om du missat något jag publicerat under vecka 7.

 

Bild av spenat med texten Veckosvep 7 12-18 februari

 

Vid den här tiden känns det nästan lite tjatigt att sammanfatta dagar och veckor med sådd, sådd och sådd. Men det är det jag gör. Och jag tror jag ska fortsätta påminna om sådderna till dess jag inte längre möter människor som aldrig hört om att fröer kan sås ute på vinter. Nu senaste var det en lärare på skolan som blev intresserad. Tror jag det! Merparten av våra vanligaste och allra mest vardagliga grönsaker går att så på vintern, i kall jord.

Den här veckan har jag tipsat om flera sådder i mina kanaler. Här är en sammanfattning av det jag publicerat.

 

Nya blogginlägg

Konsten att så i snö

Podcast: Nu gror spenaten!

Cegolaine och Linaro – nya sallatsfavoriter

Anmäl dig till odlingskurs i april!

Så rabarber från frö

 

Nytt trädgårdsbrev

I veckans trädgårdsbrev tipsar jag extra om mina böcker som ni kan beställa signerade via sajten. Som vanligt fanns där också en hel veckomatsedel med vår vardagsmat direkt från trädgården. Prenumerera gratis här!

 

Nytt poddavsnitt

Mera vintersådder och glädje över när spenaten gror - supertidigt! Tänk vilken glädje det är ändå att få grönsaker att växa mitt i vintern. Två odlare emellan görs av mig, Johannes Wätterbäck och Therese Lundén. Hör alla tidigare avsnitt på SpotifyLibsyn eller andra appar för podcasts.

 

 

Nytt på Youtube
 

Veckan på Facebook

Jag tror det verkligen börjar bli stort sug efter odling nu, för i veckan var det många av de tidigare publicerade blogginläggen som jag tipsade om som ni var nyfikna på. Här kommer en hel drös av de som ni tyckte var extra inspirerande:

Odla mycket dill

Gyllene bär en guldgruva för barnen

Lättodlad piplök ger fin skörd

Tre sätt att skörda spenat

Meloninspiration

Nybörjarfakta om 10 vanliga grönsaker

Sticklingar av vinbär

Vad är vintersådd?

 

Många efterlyste också uppföljning på videon vintersådderna i plastback. I Youtube-klippet "Smart förvaring av plantor utomhus" visar jag sådden i april, då jag skolade om plantorna och sedan gjorde en praktisk bebiskammare för bland annat kålrot och sallat. Och i videon "Planterar sallat på friland" visar jag sallat där flertalet av plantorna kommer från sådder i plastback. Bra tips också på saker att tänka på vid utplantering av sallat på friland, senare i vår.

 

Instagram

Kålen blir omplanterad, kålen blir uppäten och kålen blir skördad för tidigt. Dessutom ska jag släcka dödsljuset och någon undrar varför jag mördat alla höns. På Instagram kan allt möjligt vardagsliv skymta fram!

 

Ett kollage av nio bilder från Instagram med mycket kål, inomhusodling, Sara och vattenkannor i en dusch.

 

Nya artiklar

Tidig odling i växthus. Följ med mig in i tunnelväxthusen och få all information om de tidiga sådderna, de övervintrade grönsakerna, tips för den bästa skörden, gödsling, vattning och massor av annat matnyttigt. Växthusen är inte gjorda för att förvara gräsklipparen i under vintern!

Täckodling – min bästa hjälpJa, så är det ju. Täckodlingen är en av stommarna i min trädgård och jag önskar så att fler gav denna fantastiska metod en chans. Har du inte testat att täckodlat än? Läs och gör det!

 

Nya recept

Min digitala receptsamling fylls på allt mer. Du kan söka både efter säsong, olika grödor och vilken typ av mat det är. Här är veckans två nya recept:

Enkel pyttipanna med purjolök och dill. Oavsett årstid finns rotsaker i vår trädgård. Med fina grönsaker som purjolök och dill som sällskap i pannan blir det smak efter säsong. Perfekt för kokta rotsaker från dagen innan.

Kraschad rotselleri med yoghurtsås. Den ugnsbakade rotsellerin är mjuk i smaken och ett fint tillbehör till både fisk och kött eller vegetariska alternativ. Vi tycker om att äta den till lunch.

 

I en ugnsform klädd med brunt bakplåtspapper syns rotselleri med kryddor och en vit sås.

 

Nästa vecka är det premiär för vårens föredrag Mina bäst grönsaker. Det finns några platser kvar på Donsö, om de inte bokats nu under helgen. Övriga platser jag besöker under våren hittar du på Skillnadens Facebooksida under evenemang.

 

Ha en fin söndagskväll,
hälsar Sara.

 

18. februari 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *