14. januari 2018

Veckosvep 8-14 januari 2018

Kallt och ingen snö i Skillnadens Trädgård, men stor aktivitet ändå. Här är en sammanfattning av veckan som gått för dig som inte vill missa något.

 

Årets andra vinterperiod har infunnit sig. Marken är stenhård och inte mycket finns att göra utomhus. Jag är glad för mina provisoriska förråd av grönsaker i tunnelväxthus och inomhus – de gör att vi kan fortsätta äta färska grönsaker varje dag.

I veckan som gått har jag till exempel delat tips om sådder som passar att göra på vintern och visat hur min trädgård kan se ut i januari. Här kan du se vad jag delat i min olika kanaler under veckan.

 

Nya blogginlägg

Pelleterade fröer

Vinterskörd och föräldraskap i veckans podd

Praktisk vintersådd i stor kruka

Använd bara bilder som är dina egna, en stark uppmaning efter att jag upptäckt att flera av mina bilder använts i annonser på en säljsajt,

och Varför jag inte köper fröer på Tradera

 

Nytt poddavsnitt

Veckans poddavsnitt handlar alltså om vinterskörd och föräldraskap. Jag och Johannes delar våra tips på hur du får grönsakerna fina efter skörd mitt i vintern, vi pratar om hur vi tänker när vi köper fröer och massor av annat.  Lyssna här och kommentera gärna med frågor som ni har till  Q & A i ett kommande avsnitt.

Mycket nytt på Youtube

Så svartkål på vintern och skörda späda blad tidigt på våren!  Ett supertips som jag delar med mig av i den nya videon Vintersådd svartkål för vårskörd.

När jag var i Kivik under helgen för att skriva på min tredje bok om vinterodling, passade jag på att livesända på Youtube. Jag plockade fram ett gäng frågor om bland annat potatis, tomater, lök, svartkål och livspussel. Om du vill titta i efterhand går det alldeles utmärkt här: LIVE: Q&A om tomater, potatis, svartkål och lök.

I veckans tredje nya video visade jag hur du enkelt viker en kruka av tidningspapper:

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Det händer på Facebook

Även på Facebook blev det livesändning. Där pratade jag om arbetskläder och grönkål. Härligt samtal med alla mina tips och trix om hur jag utrustar mig för att odla i pissväder.

Tack vare alla era kommentarer och frågor, på Facebook och på sajten, kan jag plocka upp massor av tidigare publicerat material om extra intressanta ämnen. Den här veckan har jag delat flera inlägg om blommor: Hjärtans färger att matcha grönsakerna med i sommar, Morgon i Skillnadens Trädgård och Blommande favoriter att direktså.

 

Närbild av en fullt utslagen zinnia, med an varm rosa-orange färg i ytterkant som blir ljusagul längre in och en blodröd mittpunkt.

Zinnia ‘Queen Red Lime’ har underbara färger. Blir ca 65 cm hög och passar till exempel som sällskap till broccoli och palsternacka.

Närbild av en rosa solros, med blomblad som sitter ett och ett runt mittpunkten med svarta solrosfrön.

Solros finns i olika nyanser. Det här är en låg solros i rosa som heter ‘Suntastic Bicolor Rose and Yellow’

 

På bloggen finns en hel kategori som heter Blomsterträdgården för dig som vill läsa ännu mer om att skapa en blommande odling.

Vinterodlingen fortsätter att vara högaktuell. Jag länkade tidigare publicerade blogginlägg som Odla broccoli för stor skörd hemma och Så morot i kruka, och Youtube-videon Toppa purjolök för kraftiga plantor. Repriser av blogginläggen Grönsaker att så på olika växtplatser i januari och  Gödsel för oss som inte har djur var också populära.

Livet på Instagram

Mycket odling, mycket hav, ljuvlig chokladpudding och tips om live på Youtube fick du se på Instagram den här veckan. Mest gillade ni när ö-barnet i mig blickade ut över havet.

Ett kollage av nio olika bilder på Sara, röda morötter, uppspolad rom på en strand, chokladpudding, morötter och bokashivatten.

 

Nytt medlemsinnehåll

Under veckan var det premiär för hela två artikelserier som kommer löpa under året. Nummer ett var månadsbilder från Skillnadens Trädgård, fotograferade av Maria Fors Östberg. Varje månad kommer du få ett helt sjok med härliga bilder från mitt odlingsliv. Januari i bilder var först ut såklart.

Tips! Missa inte att dra pekaren över bilderna på bloggen och i artiklarna för att se bildtexterna, eller klicka på dem för att läsa om du är på mobil. Där finns extra information som sortnamn på blommor eller grönsaker och andra små tips.

I den andra serien kommer jag att ge dig mina allra bästa tips om nybörjarodling, en fråga som ständigt återkommer. Nu går vi in för det helt och hållet! Varje månad kommer det en ny del som jag hoppas inspirerar dig att komma igång och odla massor av mat. Del ett handlar om Vad behövar jag för att börja odla?

Den digitala receptboken är påfylld med två splitternya recept: Kräm på bär och frukt och Falafel gjord på bondbönor. Två riktiga favoriter! Har du inte testat att göra egen kräm så är det dags att ta fram bären ur frysen nu. Det är något helt annat än den färdiga varianten.

Erbjudandet på att köpa ett startkit eller strö från boakshi.se gäller fortfarande också för den som vill beställa till extra bra pris.

Nästa vecka fortsätter vi att fotografera till boken om vinterodling. Manus ska snart vara inlämnat och vi befinner oss på sluttampen med arbetet. Alltid lika spännande.

Tack för den här veckan!
/Sara Bäckmo

3 svar till “Veckosvep 8-14 januari 2018”

 1. Alice skriver:

  Jag gillar verkligen detta med att du sammanställer vad du publicerat under veckan så man får syn på vad man eventuellt missat. Tack!

 2. brittmarie.winbladh skriver:

  Jag instämmer med Alice - veckosammanställningen är grymt bra! Så lätt att hitta tillbaka till det man vet att man sett men inte hunnit läsa.
  Hela nya sajten är en fullträff.

 3. susanneljungberg24 skriver:

  Hej Sara!
  Jag letar efter namnet på en Savoykål som du odlat.. Som är creamgul inne i huvudet.. men hittar inte namnet på den igen 🙁 Kan jag få hjälp med namnet?
  Tack på förhand!

  Mvh Susanne Ljungberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *