Veckosvep 8 19-25 februari - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Veckosvep 8 19-25 februari

Massor händer under en vecka! Sådder, planering, förberedelser och tankar om vilka grönsaker som ska odlas. Titta här vad som publicerats sen sist.

Bilder av spenat med texten "Veckosvep 8 19-25 februari" på.

Nu är det riktigt vinterkallt här hemma, både inne och ute. Jag har vidtagit några räddningsaktioner för de små försådderna under trappen. Härligt med vinter, men ändå lite trist att det växer så långsamt i vårt dragiga gamla hus.

Den här veckan har jag verkligen vråljobbat och strukturerat förberett både vårens första föredrag samt odlingskursen nästa helg. Dessutom har vi fotograferat sista bildserierna till boken om vinterodling och nu är det bara den sista genomgången av manus som återstår innan allt ska skickas in till förlaget. Det är mycket spännande.

Här är en sammanställning av allt jag publicerat i veckan som gått.

 

Nya blogginlägg

Jag äter inte ryggsäckar

Tips för praktisk nytta

Podcast: Om företag och komposter

Vinterskörd för själ och mage

Byt fröer i helgen!

Kål - från sådd till skörd

 

Nytt poddavsnitt

Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck är vår podcast som kommer med nytt avsnitt varje vecka. Två odlare emellan görs av Sara Bäckmo, Johannes Wätterbäck och Therese Lundén. Hör alla tidigare avsnitt på SpotifyLibsyn eller andra appar för podcasts.

Vill du komma i kontakt med mig angående annonsering i podden skickas förfrågningar till marknad@sarabackmo.se.

Denna vecka pratar vi om hur våra företag vuxit fram och ljuvliga komposter!

 

 

Nytt på Youtube

Det är jättekul att få visa första delen i en, eller faktiskt flera, serier på Youtube. Väldigt många som odlar, vare sig de är nybörjare eller hållit på länge, är nyfikna på att se grönsaker från sådd till skörd - med alla stegen där emellan. Hur gör jag vid omlanteringar? Hur stora är plantorna när det är dags för A, B eller C? I de här serierna kommer ni få göra precis det. Först ut är favoritgrönsaken kål!

 Jag kan också tipsa om att du som medlem på sajten varje månad får en längre medlemsvideo på ett speciellt ämne. Den här gången grottar vi ner oss i gödsling, detta lite kniviga ämne som skapar så många frågetecken. Jag visar är runt i min trädgård och berättar hur jag gödslar på olika växtplatser.

För att se videon kan du köpa endast den för 15 kronor här eller bli medlem på sajten för 79 kronor per månad för att få tillgång till allt material.

 

Veckan på Facebook

Här kommer de repriserade blogginlägg och videor som ni gillade lite extra när jag delade dem på Facebook. Jag gjorde också en liten livesändning från mitt föredrag i Donsö.

 

Blogginlägg:

Så morot i kruka - Kanontips för er med mindre yta.

Så använder vi alla rädisor jag odlar - Jag sår mycket och äter mycket. Så här!

Så sparris från frö - En måste-ha-grönsak i varje trädgård borde vara sparris.

Varför odla snabbväxande grönt? - Så får jag mat tidigt på våren.

Glöm inte jordärtskockorna! - Plocka upp fina rotsaker ur jorden, även om den är täckt av snö.

Mer bär till Bäckmos - Här har jag listat vilka varianter av bär- och fruktträd vi har.

Gödsel för oss som inte har djur - Tillverka ditt eget gödselvatten!

 

Videor:
Min mammas magnifika kompost - Se så fint det går att bygga!

Att rota potatis innan plantering - Här tipsar jag om hur bra det är att rota potatis innan den planteras.

 

Instagram

Det är så roligt att kolla på vad jag delat under en vecka på Instagram. Det kan verkligen vara vad som helst! En IPad som kvackar, bokashivatten som ska med till fröbyte, tomatplantor, sticklingar, fotografering med min bokpartner Maria, P's fiffiga fiskgratäng och en nattsuddare som hjälper till med sen odling.

Medan jag var i Donsö på föredrag gjorde jag också ett par live-sändningar. De som kikade fick träffa min mamma Ulla. Som dessutom visade ett riktigt bra knep för att öppna bubbel, haha!

Ett kollage av nio olika bilder från Skillnadens Instagram

 

Nya artiklar

Nybörjarodling del 2 – Att välja grönsaker. Det finns hur många grönsaker som helst att odla. Och av varje slags grönsak finns det en uppsjö sorter att välja mellan. Den här delen i serien Nybörjarodling handlar om att välja rätt grönsaker.

Medlemsvideo februari: Gödsling i min trädgård. I månadens video till dig som är medlem pratar jag gödsling. Hur gör jag? Följ med runt om i trädgården och se hur jag gödslar på mina olika växtplatser.

 

Nya recept

Hirssallad med snabbfrästa grönsaker. Hirs är ett utmärkt gott sädesslag, fritt från gluten, som är mycket gott att göra en matig sallad på. Jag använder grönsaker i säsong att blanda med.

Grönkål med äpple och senapsdressing. Grönkålssallad kan göras i många varianter och varieras i oändlighet efter vilka smaker som önskas. Med en senapsdressing till kålen blir salladen ett smakrikt tillbehör som passar fint till många milda vegetariska rätter.

 

En rund, blå tallrik är fylld av sallad på mörk grönkål och röda äpplen. Den står på ett träbord.

 

Tack för att du läser! Om du blir sugen på att gå odlingskurs i vår så har vi några platser kvar på kursen i april. Anmäl dig gärna här.

På återhörande imorgon!
/Sara Bäckmo

25. februari 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *