Vi gör ett böljande hav i köksträdgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vi gör ett böljande hav i köksträdgården

I lite större återkommande sjok, eller rader som böljar i bädden, får ögat chans att vila på något mer sammanhängande. Men barnen vill ha hav.

Odlingsbädd

Att så sommarblommor i rutor i bädden ger ett fint intryck.

Barnen har önskat sig ett blått hav av sommarblommor i deras del av köksträdgården. Vi har förberett en stor bädd tillsammans genom att luckra upp den utmärkta delen och sedan gräva upp jord från gångarna för att höja bädden ytterligare. Gångarna runt blomsterlandet kommer att fyllas med halm. Tydliga gångar av halm, flis eller bark gör det lätt för barnen att förstå var de ska gå och inte i odlingarna.

Eftersom barnen själva ska göra sådden har jag valt att göra det enklast möjliga. Lagom mängd blomsterfrön blandas i en bytta och delas sedan upp i tre mindre muggar, en till varje barn. Alla får sedan strö ut fröerna över ytan och krafsa ner dem med de redskap som de önskar. Det blir kul. Särskilt vattningen, som alla älskar att ägna sig åt.

Fröerna kommer att sås ganska tätt, vilket gör att det inte finns så mycket utrymme för ogräs. Det som ändå kommer upp får stå kvar och vara en del av just det här blomsterhavet i år.

Hade jag själv disponerat ytan hade jag gjort som på bilden ovan, nämligen att dela in bädden i rutor (alternativt sått i rader). Intrycket av bädden blir mer spännande då, tycker jag, när inte allt står huller om buller. I lite större återkommande sjok, eller rader som böljar i bädden, får ögat chans att vila på något mer sammanhängande. Men barnen vill ha hav. De ska få hav.

Blommorna vi sår och planterar i bädden är:
Blåklint
Blå lupin
Honungsfacelia
Jungfrun i det gröna
Broksalvia
Gurkört vit

Jag fick en fråga om ogräsrensning i samband med sådd av sommarblommor:
"Hur ska man veta vad som är ogräs om man sår en påse blandade blommor? Jane"

Svaret är enkelt: Det vet man bara om man känner igen sina ogräs, alternativt vet exakt hur sommarblommorna ser ut i ett tidigt stadium. Klurigt. Men genom att så en blomsterbädd i rader är det lätt att lista ut vad som är ogräs och inte. Allt som inte står i de rader som såtts är att betrakta som ogräs.

Likadant blir det om bädden sås i rutor, med en sort per ruta. Eftersom ogräset säkerligen finns i hela bädden är det lätt att se vad som INTE är ogräs, nämligen det som återkommer frekvent i den aktuella rutan och bara just på den platsen.

Efter hand har jag lärt mig vilka ogräs som finns i min trädgård och hur de ser ut. Jag kan bara namnen på en bråkdel av dem, men kan lätt rycka bort det som inte ser ut som en blåklint, lupin eller något annat som jag vill behålla.

Generellt sett är jag inte orolig för ogräs. Jag har mycket lite. Och i en blomsterbädd gör de inte så stor skada. De får leva sin säsong i sällskap av blommorna. Det är ändå de blå färgerna vi kommer att se och njuta av.
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Dags att ta sticklingar av lavendel
Låt det blomma
Bryt ny mark genom att täcka

15. april 2015

4 svar till “Vi gör ett böljande hav i köksträdgården”

  1. Annika Johansson skriver:

    Hej Sara!
    Har du testat blå snokört? En ettårig blomma som självsår sej och blommar snällt hela sommaren! Den blir mitt hav i sommar! Mvh Annika

  2. Annika Johansson skriver:

    Hej Sara!
    Har du testat blå snokört? En ettårig blomma som självsår sej och blommar snällt hela sommaren! Den blir mitt hav i sommar! Mvh Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *