Vi har lånat en bikupa

Tidigt på tisdag morgon fick vi nya husdjur i trädgården. Dags för oss att prova på att ha bin! Jag kan inte själv ta hand om en biodling just nu och har därför fått låna en kupa som ska skötas av en biodlare i grannbyn. Det ska bli kul att följa det här projektet under säsongen!

En gul bikupa och en biodlare klädd i vitt.

Mot morgonsolen vätter öppningen på bikupan. Lite vinglig placering till en början men det riktade vi upp sedan.

 

Äntligen, äntligen är det dags för en bikupa att ta plats i trädgården! Jag har funderat på det länge men det är först nu det blivit av. Det sägs så mycket fint om hur pollineringen av precis allt i trädgården blir mycket bättre när fler bin rör sig i området och jag är verkligen nyfiken på att se om det stämmer.

 

Lånad kupa

Allra helst skulle jag vilja gå en biodlarkurs och ha en helt egen kupa, men det är inte rätt tid till det just nu. Istället har jag fått låna en kupa av biodlaren Åsa Larsson i en grannby. Hon ställde hit kupan i tisdags morse och kommer att ta hand om skötseln under säsongen. Förhoppningsvis kan jag få ha kupan här under ett år och få följa utvecklingen, om det passar alltså. Troligen blir jag så nyfiken och taggad att jag snart kommer att frigöra tid för den där kursen så småningom.

Åsa tipsar om att biodlarföreningar kan ordna kontakter mellan biodlare och nyfikna hemmaodlare som skulle vilja prova på att ha en kupa i trädgården en säsong. Det finns också biodlare som har ett slag andelssystem för biodling, där kunder så att säga köper en andel i en kupa och får honung i utbyte. Hör av dig till en lokalförening för biodlare om du vill veta mer.

 

Läs mer om biodling på Sveriges Biodlares Riksförbund

 

En låda sätts över den första lådan på bikupans.

Nedersta delen av bikupan kallas för yngelrum och över den sätter Åsa en skattlåda, det är den som senare skördas på honung om jag förstått det hela rätt.

 

En gul bikupa med ett rött hus i bakgrunden.

Den här bikupan är gjord i frigolit som målats gul. Dn är inte så tung att bära, vilket verkar praktiskt. Honung väger visst en hel del, vilket jag hoppas få se och känna de kommande månaderna. Nu ska vi bara säkra lådorna med ett spännband så de sitter ihop i blåsten.

 

Mot morgonsolen

Åsa och jag har rekat en plats i trädgården som vi tror passar bra för bina, lita avsides där inte barnen rör sig så mycket. Uppe vid stenmuren bredvid parkeringen finns ett område där det är perfekt morgonsol och där ska nu kupan stå. Tydligen gillar bin liksom människor att möta morgonsol och det surrar behagligt kring kupan när man går förbi.

Bina flyger över ett stort område men gör sina första turer lite mer försiktigt nu när de är på en ny plats. Sakta men säkert utökar de området. Hela trädgården kommer att vara en fin plats för bina att samla nektar, till och med inne i växthusen! Kupan innehåller i runda slängar 20 000 bin och de kommer att yngla av sig och bli ännu fler under sommaren. Hoppas de ska hitta snabbt till allt som redan blommar, som persika, aprikos och blåbärstry på friland, och blåbär i tunnelväxthuset.

 

Ett blommande träd med rosa blommor i motljus.

Just nu ser jag mycket fram emot att se om bina kan hjälpa mig att pollinera persikoträdet som blommar för fullt. Jag åker iväg på resa i några dagar och kommer inte att kunna pollinera det själv. Hoppas inte att vinden ställer till det för bina! Trädet är av sorten 'Riga' och står på friland.

 

Nytt att lära sig

Jag har aldrig haft en bikupa i trädgården förut och är förstås nyfiken på hur det ska vara. Det första jag fått lära mig är att inte flaxa omkring om bina skulle komma nära, det har jag också försökt instruera barnen till.

Jag ska ställa fram ett fat med stenar och vatten vid kupan så att bina kan dricka. Det finns en vattenpöl i kohagen en bit bort men det känns ju som om man vill skämma bort sina nya husdjur lite, så de ska få en egen vattenho i sin del av trädgården.

Därtill har jag förstås frågat vad jag ska göra om bina svärmar. Jag har varit med om att en svärm dragit förbi och satt sig ett av våra träd vid ett tillfälle och det var verkligen en upplevelse. Det tog ett tag att förstå vad det var som hände! Ring mig, säger Åsa enkelt. Tur att hon finns bara en liten bit bort och kan komma snabbt om något skulle hända.

Vad tycker du är viktigt att tänka på för den som har bin i trädgården för första gången? Jag är ju helt nybörjare på det här och tar gärna emot tips om sånt jag inte ska missa. Har redan hunnit sitta och titta några längre stunder på hur bina flyger in och ut ur kupan. Det är verkligen fantastiskt!

Hela familjen är väldigt entusiastiska över kupan - barnen mest för att de ska få smaka honung från egen trädgård. Ja, jag tycker också att det är lite magiskt faktiskt! Men mest ser jag själv fram emot att se om jag kan märka någon förbättring av pollineringen av våra träd, buskar och grönsaker. Spännande!
/Sara Bäckmo

24. april 2019

5 svar till “Vi har lånat en bikupa”

 1. anesland skriver:

  Hei Sara! Så bra at du vil ha bier! Tenk på at de skal ha mat hele sesongen. Hvis du har plass, så er det bra å så honningurt og blodkløver i siste halvdel av mai. Det er også veldig bra å plante et tre som på engelsk heter Bee Bee tree, bitre, Evodia daniellii eller E. Hupehensis. Det blomstrer sent på sesongen, og bier og humler er helt gale etter nektaren. Frø finnes bla. på chilternseeds.co.uk.

 2. Tessan skriver:

  Det kan vara bra att ställa ut fat med vatten lite här och var i trädgården. Stenar eller lecakulor behövs om de inte ska drunkna. Jag har märkt att de dricker allt möjligt slags vatten som de får tag i, även gödselvatten! På morgnarna kan man se hur de sitter på grässtrån och dricker daggen. Har man snälla bin kan man sitta bredvid kupan och betrakta dem, men aldrig stå framför flustret (öppningen). De är känsliga för starka dofter och vibrationer, men är i övrigt ganska tåliga tycker jag. Det bästa är om man stör dem så lite som möjligt. När de är ute och flyger är de bara intresserade av att samla vatten och nektar (och pollen), de vill inte ha det vi äter eller dricker, så är man bara lugn i närheten av dem är de ofarliga.

 3. Lisa Engen skriver:

  Grattis till den nya bekantskapen! Bin är fantastiska och fascinerande! Bisurr är balsam för en stressad själ 🙂
  Räkna dock inte med att bina pollinerar enstaka plantor/små träd. Jag skulle inte hoppas på bina för pollinering av persikoträdet. Bin är blomtrogna och energieffektiva, vilket betyder att de flyger på en växtsort i taget och då väljer de den som ger bäst utbyte i förhållande till ansträngning. Hoppas på humlor istället! Jag har själv bin och tycker inte om plastkupor. Plast avger alltid gaser/ämnen och jag tycker att bina är så utsatta för kemikalier i den miljö vi ger dem att jag inte vill utsätta dem för kemikalier i bostaden dessutom. Det blir tyngre för biodlaren med träkupor, men bättre för bina tror jag 🙂

 4. Pernilla Karlsson skriver:

  Hej och grattis till era nya vänner ☺️
  Det är helt fantastiskt med bikupor i trädgården, min syster är biodlare och har ställt 4 bikupor hos oss.
  Vi har aldrig förut haft så mycket bär och frukt, de är superduktiga på att pollinera och så fascinerande att studera.
  Och vilken lyx det är att ha närproducerad honung ? så härligt!
  Lycka till!
  Mvh Pernilla

 5. tinawiman skriver:

  Åh, bin är så kul! Jag tycker det är värt att tänkas på att de faktiskt är väldigt fredliga och lätta att samexistera med... Det är verkligen väldigt enkelt att ha bin i närheten, och det ska mycket till innan de blir irriterade eller närgångna, de vill ju inte äta vår mat, och har inget intresse av att vara där vi är, utan är ju enbart ute efter pollen och nektar. (Och en svärm är det allra enklaste man kan ha att göra med, när de svärmar är de enbart intresserade av att klasa sig runt drottningen, de blir superbeskedliga.)

  Något av det allra godaste och häftigaste man kan smaka är pollen och honung direkt från ramen. Precis som färska frukt och bär smakar annorlunda än lagrade eller tillagade, smakar färsk honung på ett alldeles speciellt sätt, fruktigare och mer komplext. Och pollenet med sin mjölksyrliga smak... mmmmm! 🙂

  Lycka till med nya hyresgästerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *