Stäng menyn

Vilka grönsaker blir du självförsörjande på i år?

Flera grönsaker kan odlas i så stor mängd i en vanlig villaträdgård att det räcker till årsbehovet för vår trebarnsfamilj. Visst är det fantastiskt!

Sommarhallon

Sommarhallon skördade i juli 2014, Skillnadens Trädgård.

 

I huvudsak odlar jag för att vi ska kunna äta riktigt lyxigt under den tid odlingssäsongen varar. Jag räknar med att vi kan skörda under perioden mars-januari och den tiden ska köksträdgården vara ett så välfyllt skafferi som det bara är möjligt.

I år har jag flyttat ut potatisen från köksträdgården, den ska få växa i en ny del av trädgården som senare ska bli perennrabatter. Därför har jag extra gott om utrymme i grönsakslanden. Jag tänker använda det för att odla grönsaker att lagra inför vintern.

Flera grönsaker kan odlas i så stor mängd i en vanlig villaträdgård att det räcker till årsbehovet för vår trebarnsfamilj. Visst är det fantastiskt! På mina 400 kvadratmeter kan jag odla allt vi vill äta under ett år av följande grönsaker:

Vitlök
Gul lök
Färsk lök
Gräslök
Persilja
Oregano och andra kryddor
Morot
Palsternacka
Rotselleri
Rödbetor
Spenat/mangold/nyzeeländsk spenat
Rädisa
Brytbönor
Bondbönor
Kokbönor
Gröna ärtor
Squash
Majs

Säkert har jag glömt något... Att årsbehovet odlas hemma betyder INTE att vi ständigt och jämt har alla grönsakerna att tillgå. Under delar av året väljer vi att inte äta just de grönsakerna och satsar då istället på det som finns att skörda vid den specifika årstiden. Nu på våren äter vi till exempel väldigt mycket sallad och gröna blad, medan vi senare under hösten frossar i tomater, bönor och läckra rotsaker. Efter några år med egen köksträdgård tänker min man och jag knappt på att planera in mat som innebär att vi måste köpa grönsaker. Inte ens nu under vintern när förråden tryter står det särskilt många grönsaker på inköpslistan. Vi använder i första hand det som finns kvar i frysen, eller det som är redo att skördas.

Att äta mat som är i säsong är en av nycklarna till den spännande omställningen det innebär att gå från konsument av köpta grönsaker till producent av hemodlade. Det är ingen förlust. Det är en stor vinst. Maten blir godare, mer varierad och mer hälsosam.

I år hoppas jag, förutom alla grönsakerna som nämnts ovan, att alla bär vi behöver till årets frukostgröt och torsdagspannkakor ska kunna skördas hemma. Det tar några år för bärbuskar att etablera sig och bli stora nog att ge någon skörd att tala om. Måtte det vara i år!

Vilka grönsaker blir du självförsörjande på i år?
/Sara Bäckmo

30. mars 2015