Stäng menyn

Vilken fantastisk kurshelg!

Strålande sol, femtio taggade deltagare, grävbar jord och en miljö som gjord för odlingstokar, vad mer kan man behöva? Vår första trädgårdskurs blev riktigt lyckad!

I helgen hölls alltså min första odlingskurs, tillsammans med Majja, Kajsa och Thomas på Rinkaby Gård. Förväntningarna var på topp och jag hade lagom mycket fjärilar i magen. Alla förväntningar och önskningar uppfylldes med råge. Jättestort tack till alla som varit med och grävt och ordnat med logistiken för att allt ska klaffa och bli precis så bra som vi hoppats på!

 

Vad har vi gjort?
På Instagram och Facebook har både jag och deltagarna delat bilder från helgen. Och jättemånga har undrat och frågat om vad det är vi har gjort. Jag kommer att skriva mer om det under veckorna som kommer, för det här ju ett gyllene tillfälle att visa hur en köksträdgård kan skapas från grunden med väldigt enkla medel.

 

En stor gräsyta med bostadshus i bakgrunden.

Så här såg platsen ut från början. En stor gräsplätt som omgärdas av grishage.

 

Uppgrävda ramar i gräsmattan.

Efter första jobbarpasset hade de nya bäddarna markerats med grävd kant.

 

Kortfattat så har vi börjat att anlägga en köksträdgård, en stor grönsaksodling, som ska odlas och användas av köket på Rinkaby Gård. Här ska odlas saker som kan användas vid matlagning till gårdens olika evenemangen , som bröllop, konferenser och kurser.

Eftersom gården har i princip obegränsad tillgång till gödsel, ensilage, ull och en massa saker som kan användas för att bygga odlingsytor var det ganska lätt att med femtio par händer få till flera odlingsbäddar på kort tid. Totalt har vi gjort inramning till 22 odlingsbäddar, varav drygt hälften är nästintill färdigställda. Alla bäddar är en meter breda, och i varierande längd, ungefär enligt schemat nedan, med två likadana sektioner bredvid varandra.

 

En skiss på köksträdgården.

Det här är en del av köksträdgården och en liknande sektion är påbörjad bredvid.

 

 

Tanken är att den övre bädden kommer att planteras med vindskyddande häck som ger ätliga bär eller blommor. Nedanför är en bänkodling i pallkragar med jord, för tidig och sen odling. Lådorna kommer att förses med lock allteftersom. Övriga bäddar i mittensektionen blir vanlig grönsaksodling, en del med perenna grönsaker som sparris och lök. De nedre bäddarna kommer att planteras med rabarber.

Mer detaljer om hur bäddarna byggts och hur de kommer att odlas i år ska jag berätta mer om i senare blogginlägg.

 

En hög med fårgödsel.

Gården har stora mängder material att använda. Vi gjorde av med två ensilage-balar och två högar fårgödsel, samt en halv hög matjord.

 

Odlingsbädd täcks med ull.

Vi har använt ull mot gräsmattan i flera bäddar eftersom vi saknade nog med tidningar och kartonger.

 

Nu vilar arbetet med köksträdgården till nästa kurs kommer hit i april. Då bygger vi vidare med resterande bäddar och börjar att så och plantera grönsaker. Vi har förresten redan nu sått bladgrönt och lök i alla pallkragarna, samt satt tre bäddar med potatis.

Den nya köksträdgården görs till stor del enligt principer som jag beskriver i serien Den lilla köksträdgården. Kika gärna där.

 

En lång rad med pallkragar med jord.

Den långa bänkodlingen ska förses med lock och odlas både tidigt och sent. Framför allt bladgrönsaker kan odlas här.

 

Det har varit fantastiskt roligt att se hur den här platsen förvandlades på bara två dagar. Så mitt tips till dig som vill ordna odlingsbar yta snabbt är att dra ihop ett gäng entusiaster och ägna en helg åt grävarbete. Här var vi femtio pers som totalt jobbat cirka tre timmar.

I övrigt har vår helg kretsat kring olika sätt att odla enkelt, med miniföredrag på logen. Vi gjorde också ett långt studiebesök i min trädgård. Och jag har hört så många fina saker sägas, lustigt nog mest om barnen och hur fint de lekte hela eftermiddagen. Det värmer förstås att få bekräftat att barnen växer upp på en bra och kreativ plats.

Slutligen. Otroligt inspirerande att träffas så många och utbyta erfarenheter om det som för oss samman! Och så kändes det precis sådär härligt att kunna mötas på en plats där allt som behövs finns. Mat, toaletter, teknikutrustning och material till trädgården. Tack Majja, Kajsa och Thomas på Rinkaby Gård för ett fint samarbete!

 

Skottkärror på rad tillsammans med spadar och pallkragar.

Det var en stor laddning redskap och material som anlände till gården i fredags. De kom väl till användning. Och smågrisarna fick mycket uppmärksamhet under helgen!

 

Vi kommer snart att berätta vilka datum som finns för höstens kurser. Hoppas att det är många som vill komma och odla med oss då!
/Sara Bäckmo

27. mars 2017