30. januari 2014

Vill äta upp dig

Mangold 'Fordhook Giant' fotograferad i slutet av januari 2014.

Som gröna smaragder under ett glänsande lager av gelé. Eller nåt sånt. När jag gluttar på det snötunga locket till en av odlingslådorna möts jag av färger och former som får mig att vilja snabbspola tiden till april.

Det här är en av tre mangoldplantor jag grävt upp och satt i en av tre lådor som fyllts med bokashi-kompost under hösten. Fem-sex spenatplantor fick också flytta med. 

Min förhoppning är att de ska överleva vintern i den här någorlunda skyddade miljön och kunna ge en tidig skörd blad till en middag i vår, innan annat hunnit gro och växa till sig. Att det finns kraft nog att överleva vintern har jag sett hos mangold på friland. Också spenat lär kunna övervintra om plantorna hunnit växa till sig lite. Dessa såddes i september, så jag hoppas de ska ha överlevnadsförmåga. 

I den här lådan steg värmen ordentligt alldeles i slutet av förra året. Plantorna flyttades 3 januari efter att jag öst i en säck köpejord över det varma kompostmaterialet. Temperaturen var kring 40 grader som högst när jag mätte. Jag kunde inte låta bli att så rädisa och rucola också, för tänk om det inte skulle bli någon vinter. Men nu kom den.

Imorgon har jag bokat släp på byggfirman för att hämta hem det sågade virket till varmbänkens odlingsram och lock, samt den ram av reglar som min kommande växthustunnel ska stå på. Nu ser jag morgondagens väderprognos - 10 cm nysnö och frisk vind. Suck. Eftersom jag ska administrera både släp och lastning med tre små barn i sällskap tror jag den där snön blir för mycket. Jag får planera om. 

/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *