Stäng menyn

Vinterns kruktomater i sommarskrud

Under sommaren har de flesta kruktomater frodats nedanför berget i min lilla köksträdgård. Jag har skördat massor av tomater och är så glad för sådderna jag gjorde i november-december förra året.

En kruka med tomater som hänger ut över kanten.

I vinden på berget har tomaterna tappat lite av sin ursprungliga form och liknar små bonsaiträd som tappert lutar sig över krukans kant.

 

Kommer du ihåg kruktomaterna jag odlade inomhus under vintern? Några av plantorna såddes redan i november och har följt med sedan dess. Rätt häftigt. Många av er som följer hade frågor om fortsättningen för tomaterna så jag ville göra en liten uppdatering och visa nu. I min lilla köksträdgård på berget har jag ett helt gäng krukor med tomater utomhus och de flesta levererar massor.

Om du vill kika på tidigare inlägg och videos för att se hur jag odlat fram tomaterna, så kan du kika här:

 

Odla tomater i fönstret
Tomaterna får nya krukor

 

Tidig sådd - sen utflyttning

Plantorna fick flytta ut på försommaren när temperaturen var någorlunda. Det dröjde in i juni innan det var dags, våren var kall.

Det har inte varit så himla lätt för plantorna eftersom de behövt klara sig själva oavsett väder och vind. Och både vind och kyla har det varit gott om under försommar och sommar. Det blåser nästan jämt här på berget. Dessutom är den här stugan inte min bostad utan det är snarare lite av en distansodling jag bedriver här. När det varit som varmast har plantorna dessvärre varit lite torra emellanåt.

 

En grön tomatplanta i kruka med massor av röda tomater på.

'Vilma' är full av söta små röda tomater. De är mycket goda och mognar fram snabbt.

 

De flesta plantor ser väldigt fina ut och den som ger finast är sorten 'Vilma'. Det är lite roligt eftersom jag odlat den sorten i flera år. Nu har tomaterna bokstavligen trillat av plantorna och de har en väldigt fin smak när de är solmogna. När de mognar på fönsterbrädet på våren eller under växtbelysning så har de inte alls samma söta smak.

 

Läs mer: Tomater i hydroponisk odling

 

En av sorterna jag odlar utmärker sig inte på samma positiva sätt. Världens lägsta tomat 'Micro Tom' är verkligen minimal men inte särskilt lustigt. Tomaterna sitter hårt på plantan, är pyttesmå och inte så goda.

 

'Micro Tom' blev en oerhört liten planta, där tomaterna sitter hårt på kvistarna och lätt spricker när de plockas.

 

En delvis vissen tomatplanta med röda små tomater på.

Den här plantan av 'Vilma' kom sig aldrig längre än till berget utanför dörren, där den dessvärre står utsatt för både vind och sol. den ser ut att ha lite angrepp av potatisbladmögel med, stackarn. Den torkar ut till och från men mognar tappert fram frukter ändå. Livskraft!

 

Nu är det september och de här små plantorna har funnits med mig sedan november. Nu får vi se hur länge kruktomaterna pallar att stå utomhus. När det blivit för kallt ute hoppas jag att jag kan plocka in en planta eller två. Osäkert om jag behåller hela plantan eller tar sticklingar. Vi får se.

 

Läs mer: Frysa färska tomater

 

En tomatplanta i grå lerkruka.

Om tomatplantorna inte ser ut att vara drabbade av potatisbladmögel kan det vara en god idé att ta in dem och försöka odla vidare i ett soligt fönster.

 

Det är i alla fall kul att se hur fin skörd det blivit av de tidigaste kruktomaterna. Om jag inte minns fel började jag skörda i april - det är alltså fem månaders skörd. Mängden tomater har jag inte räknat, men nu mognar det fram så mycket att jag inte hinner äta upp allt. Jag stoppar ett gäng i frysen varje dag. Blir fint till vinterns enkla luncher här i stugan.
/Sara Bäckmo

01. september 2020