Vinterodling i tunnelväxthus

Nu är det dags att börja förbereda för årets vinterodlingar. Med bra planering och en inte allt för grym höst vädermässigt hoppas jag kunna skörda här under hela vintern.

Som jag önskar att jag haft det här tunnelväxhuset i ordning och odlingsbart redan i våras. Då hade det sett helt annorlunda ut invändigt, fullproppat av grönsaker som kommit mycket längre än de som står på friland. Det hade gjort vårt utbud av ätbara grönsaker mycket större än nu. Nu är tunneln mest som ett vanligt tomatväxthus, om än det.

Första säsongen har jag valt att hålla lite låg profil här inne. Jag har tagit god tid på mig att planera hur bäddarna ska ligga för att få ut mesta möjliga odlingsyta och kunna använda den riktigt smart för min vinterodling. Gångarna mellan bäddarna är täckta av markväv och bark från ortens sågverk. Som du ser är den färsk, till skillnad från den som köps på påse. Den här barken bryts ner mycket långsammare än påsbark och håller sig fin längre.

Jag har inte köpt någon extra jord till den här tunneln. Under hösten kommer jag att behöva flytta på en av mina andra tunnlar och därför satsar jag istället på att återanvända jord från de bäddarna. Men det gör odlingen den här sommaren lite begränsad. Och det är bara bra. Med en noga plan för höst- och vinterodling vill jag helst inte lockas att dundra hela ytan full med grönsaker som jag ändå måste lyfta bort innan de hunnit växa färdigt. Nu har jag satsat på tomater (planterade i bottenlösa hinkar) i första hand och lämnat plats till övrigt.

Odlingsbädd med tomater i tunnelväxthuset.

I bädden till höger innanför dörren odlar jag tomater i bäddens bakkant. Det ger mig ett fint utrymme i bäddens framkant som jag snart kommer att börja förbereda. Över fyllnadsmaterialet av gräsklipp och ensilage lägger jag då blöta tidningar för att hindra ogräs från att växa upp och över det lassar jag på ett lager jord. Tanken är att göra detta i början av juli för att då så hela bädden med vintersallat och persilja.

När tomaterna i bädden gjort sitt frampå höstkanten klipper jag ner dem, krattar ut jorden och täcker också den delen med tidningar och jord för att så till exempel spenat. Spenaten kommer att ge skörd nästa vår medan vintersallaten ger skörd under sen höst och vinter.

Odlingsbädd med tomater och katter.

I andra kortsidan av huset står tomater på samma sätt, i bakre delen av bädden. I augusti låter jag framkanten av bädden få jord och planterar försådd vintersallat och försådda sallatsplantor. När tomatplantorna avlägsnats kan jag sätta ut rädisor eller andra förgrodda plantor. Katterna som gärna myser här under regniga dagar heter Monster och Snabel.

Översikt över odlingsbäddarna i tunnelväxthuset.

Den fiffiga bädden i mitten har jag fått grunna mycket på hur jag ska använda. Det är drygt tre meter upp till nocken och även om jag inte använder tunnelns fulla potential i år vill jag gärna ha något som blir högt. Om nu något tänker växa på höjden den här kalla sommaren...

I bädden har jag planterat plantor och sticklingar av två sorters kapkrusbär. Den ena är sorten 'Schönbrunne Gold' som jag tycker låter häftig. Stora frukter på enorma plantor som dessutom kan tåla lite lätt frost i ett växthus. Jag vill ju gärna odla bär och tycker att det ska bli spännande att se om den här sorten kan ge oss lite djungelkänsla. Har jag jord över fyller jag upp sidorna av bädden och planterar något snabbväxande där för en höstskörd.

Och sen. Sen höst gräver jag ur hela bädden och langar över materialet till bädden till vänster. Och i februari lägger jag på ännu en träram på bädden och fyller hela rasket med hästskit och halm. Det blir nästa års varmbänk.

Tomatbädd i tunnelväxthuset, där tomaterna odlas i hinkar utan botten.

Bädden till vänster innanför dörren kommer jag att fylla med jord först då tomater och kapkrusbär har gjort sitt. Därför har jag fyllt bädden med tomater som står omlott. Bädden kommer att sås först under vintern med bladgrönsaker, sommarmorot, rädisa, majrova och annat som kan ge oss tidig skörd under våren.

Jag är förstås superentusiastisk över årets projekt! Grönsakerna jag tänker mig ska växa här och bli mat under främst höst och vinter: spenat, vintersallat, vinterportulak, persilja, rädisa, rucola, rödbetsblast, bladkål, mangold, sallat, dill.

Det finns många grönsaker som klarar att övervintra i en tunnel under extra skydd. Med fiberväv eller en liten extra tunnel över bädden tål plantorna en vinter, det visade i alla fall mina experiment förra vintern. Det finns flera inlägg att läsa om detta under kategorin Tunnelväxthus. Tricket är att låta de plantor som ska skördas under de bistraste vintermånaderna växa till sig ordentligt under sensommar och höst eftersom de inte växer något alls under de mörkaste månaderna. Från november till februari står i princip allting still.

Sara Bäckmo i tunnelväxthuset.

Sådär ja. Det blev ett långt inlägg om förberedelserna för min vinterodling i tunnelväxthus. Idag har det varit tio grader ute och tjugo grader i tunnelväxthuset. Mössa på.
Vad har du för tankar om att odla mat för skörd under vintern?
/Sara Bäckmo

24. juni 2015

13 svar till “Vinterodling i tunnelväxthus”

 1. Jordroten skriver:

  Jag vill också försöka mig på vinterodling. Har väl hittills mest tänkt på grönkål och så vill jag testa en purjo och en morot som ska vara tålig mot kyla enligt runåberg.

 2. Jordroten skriver:

  Tack för länk! Har du fler tips om lagring, förvaring, förlängning osv. mm. och annat vinterrelaterat så tar jag tacksamt emot det 🙂 (Y)

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det finns ett helt gäng inlägg om det på bloggen. Kolla etiketterna lagring, skörd eller liknande. /Sara

 3. Anna Torén skriver:

  Hur gör du när du lägger på ännu en träram? Det ser ju ut som att du får bygga fast den ovanpå den som ligger, och det ser ut som stt du har väldigt långa träramar. Hur fäster du den övre?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag bygger helt enkelt en likadan och ställer ovanpå. Virket är tungt, jag orkar inte lyfta den själv, så risken att den kommer att flytta på sig är minimal. I värsta fall skruvar jag fast en liten brädbit på utsidan som förankrar undre med övre delen. Lätt som en plätt. /Sara

 4. Vendela Röhlander skriver:

  Kul att att följa. Vi byggde odlingstunnel (drivhus) för tre säsonger sedan då mannen tröttnat på att inget nånsin mognade i den svenska sommaren. Jag försökte med vintersallad första hösten men den grodde aldrig.
  Du förgror alltså i juli och planterar ut i augusti om jag förstår dig rätt. Få testa i år igen - kom gärna med fler tips om höst- och vinterodling. Och lycka till!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Det finns mängder med inlägg om förra årets vinterodling under kategorin Tunnelväxthus.
   Förra året sådde jag under sommaren och satte ut plantor i tunneln, det gav fin skörd. Men det går lika bra att så direkt på friland under sensommar/höst som står kvar under hela vintern i landet. De är mycket tåliga och enkla. Men de är tröga i starten på friland, gror och växer långsamt först. Det gäller att ha tålamod och passa noga med vattning. Prova igen! Hälsningar Sara

 5. Maria skriver:

  förvarar du vissa saker under vintern så som potatis morot lök osv? Och torka eller frysa för att äta dina egna grönsaker hela året?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det ser ut som om delar av din kommentar har fallit bort. Undrar du hur jag förvarar saker under vintern?

   Lök förvarar jag i en korg i köket, den klarar många många månader i torrt utrymme i rumstemperatur. Liksom vitlök.
   Potatis och andra rotfrukter förvarar jag frostfritt i hinkar med torv, alternativt i en stuka.
   Höst- och vintermorot klarar att stå kvar i landet under ett lager av halm för att skördas i mars. Vi har inte köpt en enda morot på över ett år.
   Jag torkar och fryser förstås mycket av skörden också. Under januari-april behövde vi stödköpa en del grönsaker men är annars helt självförsörjande.
   Hälsningar Sara

 6. Katarina skriver:

  Hej! Förstår inte vad "tunnel" egentligen betyder och innebär i tunnelväxthus. Är det ngn skillnad mot ett vanligt enkelt växthus?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Katarina,
   Ett traditionellt växthus brukar vara av en särskilt utformad stomme med glas eller kanalplast som väggar. Tunnelväxthus har ofta en stomme av rör med en plast spänd över. Tunnelväxthuset kan vara format som ett traditionellt växthus eller i en tunnelform. De som odlat i både tunnel och växthus säger ofta att temperaturen är jämnare i en växthustunnel, jämfört med ett glashus. Det är också fuktigare i en tunnel, vilket till exempel är fördelaktigt på våren när många sådder görs. Ett tunnelväxthus är ofta mycket billigare sett till ytan än ett växthus och dessutom mindre omständligt att sätta upp. Men, det är inte riktigt lika tåligt och många (inklusive jag själv) har fått tunnlar sönderblåsta i hård vind. Kika gärna under kategorin Tunnelväxthus här på bloggen så ser du bilder på mina bägge tunnlar. Hälsningar Sara

 7. Annette Westerberg skriver:

  Hej!
  Spännande med vinterodling! Blev med växthus förra året och har odlat under två säsonger. Undrar nu hur det fungerar att odla i växthuset under vintern om jag bara använder tråg, hinkar o dyl? Växthuset har stenplattor över hela ytan utom runt kanten där det är småsten. Kan därför inte gräva ner mina odlingar. (kanske dags att plocka bort stenen?) Min plan är att bl a sätta ut försådda plantor i de hinkar som blivit tomma efter andra grödor och senare täcka med odlingsväv. Har du provat denna metod eller har du all din odling i "marken"?
  Annette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *