30. januari 2019

Vinterodling i zon 5-8

Hjälp mig samla berättelser om vinterodling i norr! Jag vill veta hur det funkar och vilken nytta det kan vara att till exempel vinterså och övervintra grönsaker för skörd i norra delarna av landet. Dela gärna det är inlägget vidare till odlare du känner!

Ett snötäckt landskap med stenmur och ett land som anas under snön.

En bild från min trädgård tidigare i vintras där spenat såtts under minidrivhuset av plast i landet.

 

Finaste odlingsvänner, nu ber jag om din hjälp! Vi är mitt i vintern och stora delar av landet har både snö och minusgrader. Härligt!

I några av våra trädgårdar pågår grönsaksodling fortfarande. I växthusjorden finns grönsaker som visar tecken på att växa så snart det blir mildgrader, andra vilar i frusen jord för skörd senare. Och rejält många av oss sår något varje vecka - utomhus - för att tänja på gränserna och skörda riktigt tidigt.

Att odla på vintern kallar jag för vinterodling, men många tycker ordet är missvisande då det under den kallaste och mörkaste tiden endast är ett fåtal växter som kan växa. Men att odla är ju också en praktisk handling och eftersom jag rent fysiskt gör saker för min odling också under vintern tycker jag att ordet är suveränt. Jag sår, gräver, förbereder växtplatser och gödslar till exempel. Visst handlar väl det om att odla, trots att det är vinter?

 

Min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt

 

Som ni vet odlar jag i zon 3. Men nästan alla saker jag skriver om kan praktiseras också norröver. Inte exakt samtidigt och alltid på exakt samma sätt, men skördeperioder kan förlängas och tidigareläggas genom att odla ungefär som jag. Det har många läsare berättat om både i Sverige och i grannländerna. Som exempel nämner jag det fantastiska #spenatupproret vi gjorde tillsammans vintern 2017. En läsare i zon 8 sådde spenat i sitt tunnelväxthus och skördade i april. Succé!

 

En liten undersökning

En del tycker att det är helt onödigt på vintern, och ifrågasätter dessutom nyttan. Att det funkar fint i stora delar av södra landet vet jag av egen erfarenhet och tänkte därför samla på mig ett gäng berättelser från norr och göra något kreativt av. Om du som odlar i zon 5-8 vill hjälpa mig att dela din berättelse om vinterodling skulle jag bli jätteglad. Maila svar på följande frågor och gärna en bild. Dela väldigt gärna inlägget vidare till vänner du vet odlar i de högre zonerna så vi får ta del av många berättelser.

 

Svara på dessa frågor:

 • Vad heter du och vilken ort och odlingszon odlar du i?
 • Beskriv kortfattat din trädgård och om du har växthus/tunnelväxthus.
 • På vilket sätt har du provat att odla på vintern?
 • Vilket har resultatet blivit?
 • Uppelver du att du kunnat utöka din odlingssäsong genom vinterodling?
 • Vad har det betytt för dig som person?
 • Hur märks resultatet i matlagningen?

 

Skicka dina svar, och gärna bild, till vinterodling@sarabackmo.se. Anledningen till att jag behöver materialet på mail är för att det är svårt att samla ihop alla kommentarer då inlägget delas och sprids på olika sätt.

Materialet kommer jag att använda i min sociala kanaler kopplade till Skillnadens Trädgård. Stort tack för att du vill dela med dig!
/Sara Bäckmo

 

6 svar till “Vinterodling i zon 5-8”

 1. Margareta Karlsson skriver:

  Hej. Jag heter Margareta Karlsson och bor i en liten by 3 mil nordväst om Umeå. Bor på en jordbruksfastighet, haft djur tidigare men arrenderar nu bort åkermarken. Har en rätt stor trädgård som rymmer ett litet glasväxthus, jordgubbsland 6 pallkragar och en öppen yta på ca 150 kvadratmeter. Dessutom ett stort potatisland på sidan om. Vi har också 2 bisamhällen. Ifjol började jag vinterodla. Var med på spenatuppropet. Sådde i början på mars och skolade om slutet april. Satte då ner små spenatplantor i en pallkrage. Den var frusen men tinad några cm. Satte på prov men hade inte så stora förhoppningar. Men otroligt i maj skördade vi för fullt. Har vintersallat och spenat frusen i växthuset nu.får se om det finns något liv i dom i vår. Ifjol försökte jag mig på kål, som såddes i växthus med snö över. Lyckades över all förväntan. Det var vitkål och spetskål. Har nu köpt både savoykål,och vitkål för lagring samt broccoli. Det är en stor tillfredsställelse att använda egna grönsaker i matlagning. Jag gjorde bla syrad kål flera omgångar. Förresten har jag sått några frön av savoykål under belysning nu ocksåmen jag tror mer på att vinterså i växthuset senare. Givetvis är jag stor användare av bokashi. Har alltid gillat min trädgård men nu älskar jag den och dess möjligheter. Den håller oss vid liv giftfritt.

  • Eva-Lisa Myntti skriver:

   Hej Margareta! Kul att läsa, det borde funka här i Mickelsträsk också då. Tack för inspirationen, mot fröpåsarna!

 2. Linda skriver:

  Bor i Luleå, zon 6. Det som funkar är att genom att så i odlingslådor i uterummet i mars kunna skörda i maj. I övrigt är det inomhus odling som gäller. Grönkål övervintrar inte ens utan den skördas typ t.o.m december. Hydroponiskodling inomhus och groddar blir ett grymt kompliment!

 3. Frida Brännholm skriver:

  Hej!
  Jag heter Frida och jag bor på en liten hästgård i en by utanför Örnsköldsvik, tror det blir zon 5 eller 6, jag har ett litet glasväxthus och massa pallkragar, 2 lite större täckodlingar som jag exprimiterar med (med blandade resultat ?) och ett gäng pallkragar.
  Förra året vågade jag mig på att prova vintersådd. Jag sådde bindsallat ”tantan” utan någon närmare eftertanke på sort eller lämplighet och satte den i mars i en halv pallkrage ute (visserligen med ett fönster ovanpå ) men något skeptisk, men skördade och åt sallat från maj-oktober. Jag sådde även palsternacka som kom upp och jag fick massor men väldigt små, hade liksom missat den lilla detaljen att de vill ha mycket näring i min iver att odla.
  Då vi haft +gradigt fram tills i december så väntade jag med att så tills nu (slutet på december och början på Januari). Nu provar jag i små lådor som står i växthuset med olika sorter, spenat, grönkål, haverrot,pakchoi och 2 olika sorters vintersallat.

  När jag började odla med hjälp av Saras teorier fick jag måååånga skeptiska kommentarer om att ”jaja det funkar ju där nere men inte här uppe” och särskilt som jag med liv och lust klämmde till med 2 stora täckodlingar ?
  Men envis som jag är så fortsätter jag att prova allt möjligt ”som inte går” och det ger ju utdelning!
  Jag har ingen jättestor budget utan får klara mig utan växtbelysning och bevattningssystem för att ha råd med fler fröer och plantor.
  Jag tar vad jag har och ser en utmaning att hitta på uppfinningar som fungerar typ på samma sätt.
  Mitt mål med min odling är att bli självförsörjande på grönsaker året om för jag vill att min familj ska få äta giftfritt och ha en förståelse för hur mycket jobb som ligger bakom varje måltid. Men jag tar det ett steg i taget och om jag inte uppnår mitt mål så är det inte hela världen det är min lilla hobby ☺️
  Tack för mig!

  • Ulrica Westman skriver:

   Inspirerande! Jag bor strax utanför centrala Örnsköldsvik, villatomt och har odlat här i tre år, sen vi köpte huset. Första två åren hade jag bara ett litet växthus i pallkragestorlek, "tältväxthus" kallar jag det. Och två pallkragar. Nästa år ska vi bygga ett 15kvm med gamla fönster. Anlade grönsaksland (100kvm) ifjol och täckodlade där. Spännande att se vad och hur man får odla för att det ska funka. Jag odlade zuccini i "tältväxthuset" första åren men det gav mycket mer på friland förra året.

 4. Lotta Jonsson skriver:

  Jag bor utanför Mora och ska nu igång med vinterodling. Jag har läst och lyssnat på dig Sara och jag blev så glad av Fridas erfarenheter så nu ska jag ut och göra ordning några pallkragar att börja med sallat, spenat, kål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *