Vinterodling med Monty Don - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vinterodling med Monty Don

Här kan du se min intervju med Monty Don, där vi pratar om odling av grönsaker på vintern. Vad kan vi tänka på här i Sverige för att få mat att skörda när det är kallt och mörkt?

Bildkollage med Monty Don och vintergrönsaker.

 

Monty Don är en av trädgårdsvärldens riktiga superstjärnor (läs mer om honom i inlägget Vem är Monty Don?). I BBC-programmet Gardener´s World visar han varje vecka sin trädgård och ger pepp och inspiration till odlare över hela världen. Trädgårdsarbetet hemma kombineras med ofantligt många resor och uppdrag; föredrag, tv-inspelningar, böcker, artiklar och annat ska produceras. Hur hinner han med?

Jag hade möjlighet att möta honom då han besökte Sverige 2017.

 
 

I den egna trädgården Longmeadow, Herefordshire i Storbritannien, ska det vara oklanderligt snyggt inför varje inspelning. Två heltidsanställda och tidvis någon säsongsanställd jobbar med att assistera Monty Don och iordningställa trädgården. Det är bara under vintern som det är paus, då får ogräset växa fritt och växterna bete sig som de vill utan att tuktas eller tas hand om särskilt.

Monty Don är inspirerande på väldigt många sätt. Förutom att han uppenbart har väldigt god hand med växterna i trädgården tycker jag att de är fantastiskt att höra någon tala så oerhört varmt om jord och växter. Samspelet med naturen ger mening till livet och han är otroligt bra på att sätta ord på det. Jag rycks med och känner att vi delar samma passion. Utöver det är det också inspirerande att det är just passionen för trädgård som lett honom till den plats han är idag. Han har ingen traditionell utbildning inom trädgård, inte heller en otraditionell eftersom han helt saknar vägledning från trädgårdsutbildningar. Han är självlärd och det tycker jag är inspirerande!

 

Deltog på trädgårdsfest

Monty Don blev inbjuden till att delta i Sofiero Trädgårdsfest i Skåne i augusti 2017. Det var första gången någonsin som han besökte Sverige.

Under dagen mötte han pressen på en kort presskonferens. Här fick han bland annat frågor om trädgårdspersonligheter som inspirerar honom och vikten av att besöka andras trädgårdar för att få idéer och kunskap. Det ska jag återkomma till i en artikel senare. Jag var också nyfiken på hur han behållt sin passion för trädgård genom åren och hur vi får yngre att hitta den. Hans svar på den frågan kan du se i videon nedan.

 
 

Vill du veta mer om Monty Don kan du följa honom på Instagram och Twitter.

Det var otroligt roligt att träffa Monty Don och jag önskar förstås att det funnits mer tid för samtal. Nu ser vi fram emot att fler spännande trädgårdspersonligheter ska besöka Sverige. Har du någon annan trädgårds-idol du skulle vilja möta? Själv skulle jag gärna bjuda hem fantastiska Charles Dowding till min trädgård.
/Sara Bäckmo

 

31. augusti 2017