Vintersådd i den stora kallbänken

Jag gör två olika slags sådder under vintern; dels de grönsaker som sås och sedan står kvar på växtplatsen för att ge skörd här och dels grönsaker som sås som en slags förkultivering för att grävas upp och flyttas till sin växtplats.

Plötsligt har jag blivit så duktig på att använda min odlingsyta, och dessutom skaffat mig många fler bäddar, att jag verkligen måste tänka på hur jag disponerar köksträdgården. Det har visat sig vara en större utmaning att odla en stor yta jämfört med en liten. Det är ju ingen idé att odla rasande många skördar på en och samma yta om vi inte klarar av att äta upp saker och ting.

Inför våren vill jag gärna så så mycket det bara går och är möjligt. Alla odlingslådor och ramar får gärna vara sådda och klara redan under vintern, då kan jag i sakta mak så frilandsbäddar efterhand jag har tid. Jag kommer att vara höggravid när de flesta sådder görs under våren och föreställer mig att det är skönt att ha kunnat bocka av en del redan då.

Den odlingsram med lock som snickrades till varmbänken för några år sedan är nu omvandlad till en slags kallbänk. Nästa års varmbänk läggs i tunnelväxthuset och jag har inte bruk för ramen där. Nu står den i finaste söderläge på friland, över en vänd plätt med finaste jorden där jag tidigare odlade hallon. Här vill jag bara odla sånt som hinner ge skörd innan midsommar eller så, för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete med att gräva om och försöka utrota hallonen som finns kvar i backen.

 

Samma odlingsram med lock, nu med mycket frost på insidan plasten.

I december står solen lågt mitt på dagen men når ändå fram till kallbänken. I soligt läge värms jorden i bänken redan tidigt på våren, därför är det bra att placera kallbänkar och varmbänkar där det är soligt.

 

En hand med brunsvart jord.

Fastän det varit minusgrader i flera dagar är jorden inte frusen än, det är den på utsidan ramen. Det blir tydligt vilka fördelar som finns med att odla i en något skyddad miljö.

 

Det är utmärkt att kunna så vissa grönsaker redan under vintern. Jag gör två olika slags sådder under då; dels de grönsaker som sås och sedan står kvar på växtplatsen för att ge skörd här och dels grönsaker som sås som en slags förkultivering för att grävas upp och flyttas till sin växtplats. Förkultiveringen tänker jag göra i en bädd i tunnelväxthuset lite senare under vintern och det lämnar mig med sådder som sås och ger skörd här i kallbänken. Har du inte riktigt koll på vad en kallbänk är kan du läsa här, där jag också beskriver hur jag gör en enkel variant.

 

 

Många grönsaker att vinterså
Andra grönsaker som tål att sås under vintern, för att sedan gro exakt då fröet avgör att temperatur och fuktighet är lagom, är till exempel sallat, dill, persilja, palsternacka, spenat, haverrot, svartrot, rotpersilja, vintersallat och i viss mån kålväxter. Jag har fått fin skörd av vintersådd rucola bland annat. Som du ser är flertalet av de här grönsakerna såna som ska stå och växa länge i landet, typ palsternacka och rotpersilja. De är inte aktuella för den här bädden. Och flera av de snabbväxande bladgrönsakerna går också bort, eftersom de kommer att odlas i tunnelväxthuset där de ger skörd betydligt snabbare än här. Så vad använda den här ytan till?

Jag väljer att fylla hela bädden med spenat, av de enkla anledningarna att vi älskar spenat och dessutom kan lagra den fint i frysen. Inför nästa år tillkommer dock den lilla detaljen att vi har en liten bebis. Barn under ett år ska inte äta spenat eller andra bladgrönsaker som innehåller ämnen som kan omvandlas till nitrit, det är skadligt. Och eftersom våra bebisar när de lär sig äta i stort sett äter det vi andra äter är det ingen större idé att fylla frysen med just spenat och mangold nästa år, annat än det vi behöver fram till det att liten är 6 månader ungefär. Under sommaren odlar jag istället nyzeeländsk spenat och fyller frysen med en årskonsumtion av den. Nyzeeländsk spenat bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat.

 

Gröna fina blad av spenat växer i en pallkrage.

Förra årets vintersådd av spenat stod klar att skörda i början av april, trots en väldigt kall senvinter och tidig vår. Det ger mig hopp om att också den nu planerade vintersådden av spenat kommer att ge mycket att skörda.

 

Här under lock i kallbänken kommer jag att få en fin skörd av läcker spenat. Vi äter spenat i sallader och den förekommer i matlagningen flera gånger i veckan; som huvudingrediens i pastasås, omeletter, fiskgratänger och stuvningar. Suverän. Och ungarna älskar spenat. I maj, senast början av juni, har jag skördat rubbet innan plantorna går i blom och kan då lyfta bort ramen innan bädden grävs om/rensas och sedan planteras med till exempel majs. Så ser planen ut. I klippet nedan kan du se hur jag vintersådde spenat förra året för att få fram de läckra bladen i bilden ovan, i odlingszon 3.
/Sara Bäckmo

29. december 2015

6 svar till “Vintersådd i den stora kallbänken”

 1. Malin skriver:

  Vad otroligt intressant, ska verkligen prova detta. Skulle det vara möjligt att så tex vintersallad eller vinterportlak på samma sätt som du sår spenaten på filmen tror du?

  Det är fantastiskt inspirerande och lärorikt att läsa din blogg och se filmerna, jag ser så mycket fram mot boken! En annan sak jag funderar på är vad du har för erfarenheter av sommarblommor i samplantering med grönsaker, vilka som drar nytta av varandra. Jag undrar tex vilka blommor som skulle kunna passa med potatis och sockerärt.
  Allt fint! Gott nytt år!
  Malin

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack för fina orden Malin! Du kan absolut så vintersallat på samma sätt som spenaten, liksom sallat, rucola, morot, en del kål och annat. Just vinterportulak har jag inte provat att vinterså så jag vet inte hur fröna tål att ligga i kall jord. Prova!

   När det gäller blommor och potatis tycker jag själv att solrosor har funkat fint. De lärde tvistar om hur bra det är, på vissa ställen anges solros och potatis vara en bra kombination medan andra säger att potatisskörden blir sämre om solrosor växer nära. Jag tycker inte att skörden påverkats så jag märkt något. Det är till exempel fint med de halvhöga solrossorterna bland potatis, som sticker upp en bit ovanför blasten men inte bildar jättehöga stänglar. Det är bra att ta hänsyn till sommarblommans livscykel så att den passar potatisen någotsånär. Jag vill ju till exempel gärna använda skördad yta i potatislandet till andra grödor senare under sommaren och då skulle det störa om till exempel den fina daggsalvian eller jätteverbenan (bägge blommar sent) stod kvar på ytan. Det är inte heller så roligt att plantera ut något som tar jättelång tid på sig att gro och växa (typ blomstertobak) om jag skulle behöva rycka bort blommorna när ytan ska användas till annat. Höga sorter av ringblomma, lejongap och rosenskära kanske skulle vara fint, utöver solrosor då. Hälsningar Sara

 2. Malin skriver:

  Tusen tack för svar! Ska prova med tidig vintersallatsådd då.
  Ja solrosor vore fint! Det vore jätteroligt att höra mer om vad du tycker passar att samodla, både grönsaker/grönsaker och grönsaker/blommor.
  Allt fint, Malin

 3. Pia skriver:

  Hej och STORT tack för allt du så generöst delar med dig av. Beundransvärt och ovärderligt! Jag har många upphöjda bäddar, men inga kallbänkar. Om jag nu, dina varningar till trots, önskar testa att vinterså lite spenat, vintersallad, morötter mm, vad tycker du jag skall täcka det med? Jorden skall väl helst vara bar? En presenning med lite luft/avstånd? Fiberduk mot våren? Även här gärna ett kompostlager överst? Hälsningar Pia

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Pia,
   Åh, utan kallbänkar och tunnelväxthus använder du förstås de ytor du har för att göra sådderna när jorden är tinad lagom. Om du har några pallkragar i trädgården kan du ställa upp dem rakt på jorden som ett litet skydd. Annars täcker du med en fiberduk till exempel, eller en genomskinlig plast med hål i. Du ska inte täcka sådden med organiskt material, jorden ska vara bar när du sått, annars kan fröerna ha svårt att gro eller klara sig då de grott. Ingen presenning heller och ingen kompost. Jorden ska vara gödslad och klar innan du sår. Lycka till! Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *