16. mars 2018

Vintersådd tomat - 48 sorter

Det här är experiment två av tre med vintersådd tomat i år. Jag vill hitta en metod att så tomat på vintern som ger likvärdigt resultat som inomhus-sådd.

Små svarta odlingstråg med etiketter i och snö på.

Den här vintersådden av tomat gjordes 2 februari och består av 48 olika sorter.

 

Som du kanke läst tidigare gör jag i år experiment med att så tomater på vintern. Jag har skrivit om detta tidgare på bloggen i inläggen Vintersådd av tomat och Ännu en vintersådd av tomat. När jag gjorde just den här sådden och delade en bild på Instagram frågade många efter vilka sorter som ingick. Här finns en sammanställning.

 

Efter att jag gjort årets första tomatsådd på vintern, utomhus, bestämde jag mig för att göra ännu en slags sådd för att jämföra resultatet och kunna utvärdera bättre. Till det här projektet letade jag fram alla gamla tomatfröer, sammanlagt 48 stycken, ur gömmorna. Jag är verkligen ingen nörd på tomater, men du vet hur det är. Om några nya sorter köps varje år för att man bara inte kan låta bli när något ser så läckert ut, ja då blir det till slut så många.

 

Sådd i små sågtrå
Den här sådden gjordes den 2 februari 2018 i ett nyinköpt tråg för sådder, beståendes av minidrivhus med underbevattning samt åtta små tråg med vardera sex små celler. 48 celler sammanlagt.

I varje cell har jag sått tre tomatfrön av följande sorter.

Små tomater:
Ildi
Brown Berry
Yellow Currant NY
Sungold F1
Red Pear NY
Black Sweet Cherry
Sweetbaby NY
Golden Bumble Bee NY
Röd blomme
Mexikansk vildtomat
Gul coctailtomat, fådda frön
Jordgubbstomat, fådda frön
Röd babyplommontomat, fådda frön

 

Något större tomater:
Ace 55 VF NY
Gelbe Dettelwein
San Marzano
Cream Sausage
Promyk NY
Zloty Ozarowski NY
Moneymaker
Snow white NY
Banana leg
Crimson Crush F1

 

Hållbara tomater:
Principe Borghese
Ponderosa
Vesuvio Giallo NY

 

Busk- och kruktomater:
Vilma
Microbel NY
Sweet'n Neat Lemon Sherbet F1 NY
Tiny Tim
Taxi
Ida Gold
Whippersnapper
Norderås busk
Bonita NY
Marmande

 

Biff- eller riktigt stora tomater:
Fiorentino NY
Pantano
White Beefsteak
Costoluto Genovese
Black Russian
Black Seaman
Brandywhine
Reise
Brandywhine Pink NY
Aussie NY
Purple Calabash NY
Brandywhine Yellow NY

 

Jag har märkt ut varje sort men räknar med att vissa frågetecken kommer att uppstå under säsongen. Etiketter kan byta plats och texten försvinna. Låt oss hoppas att så många som möjligt förblir läsbara.

Som du ser är det en hel del sorter som är märkta med NY. Det är sorter som jag inte odlat förut. Jag köpte och bytte till mig en del fröer förra året som aldrig såddes, eftersom jag då gjorde ett experiment med att odla mycket av sorten 'Crimson Crush' F1.

 

Närbild på minidrivhuset med snö över sådden.

Jag har noga märkt upp alla sorter men räknar med att några etiketter får fötter under säsongen. Snön börjar smälta efter några varmare dagar i tunnelväxthuset.

 

Ut med den
Direkt efter att fröerna kommit i jorden ställdes hela sådden ut i tunnelväxthuset och jag lade ordentligt med snö över hela jorden. Locket fick ligga på en tid tills snön smält och fuktat jorden. Nu står sådden utan lock i smällkallt tunnelväxthus. Vi har just nu ca -10 grader på nätterna så jorden är stelfrusen. Det finns inget vatten i tråget för underbevattning.

Min intention är att försöka tvinga fram sådden så snart vinterkylan drar sig tillbaka. Just för tomatprojektet är det faktiskt bara bra att det är så kallt eftersom min största oro är att alla fröerna ska spira för tidigt. Det är min erfarenhet sedan tidigare experiment att tomatplantorna inte klarar någon minusgrad what-so-ever, därför får de helst inte gro för tidigt.

 

Bild på minidrivhus som står vid en bädd med bladgrönsaker i ett tunnelväxthus.

Locket ligger inte på ordentligt, mest bara för att jag ska veta var det är någonstans. Jag vill inte att sådden ska bli så varm att den gror tidigt.

 

Vanligt utomlands
Det är vanligt med vintersådd av tomat i andra länder med kallt klimat. Där är det i första hand sådd utomhus som görs, i gamla mjölkförpackningar av plast och liknande. Plantorna kommer upp något senare än sådder inomhus och tar något längre tid på sig i första skedet av tillväxten, det är ju kallare ute än inne. Men de flesta verkar tycka att metoden är bra och att plantorna hämtar hem den sena starten.

Jag vill försöka hitta ett sätt att göra det här på som passar min odling, där flertalet plantor behöver komma upp i bra storlek så snart som möjligt för att hinna ge skörd på friland. I växthus har de ju något bättre förutsättninar, med längre skörde period som kan kompensera den sena starten. Att fröerna kan gro fint och bli fina genom vintersådden råder det inga tvivel om. Frågan är bara om de hinner ge plantor som växer fram bra skörd i god tid. Vår säsong är ju trots allt ganska kort för tomater och värmekrävande grönsaker.

 

 

Nåja. Om några månader vet vi hur resultatet blir. Och till dess har jag förstås också sått en del tomater inomhus. Toltat drygt sextio sorter verkar jag ha petat ner i jorden totalt. Jag har förstås sett till att jag har någon att dela med mig plantor till. Och så har jag gjort en tredje sådd av tomat också, men den får jag berätta om senare.

Vilken tomat jag gillar mest? 'Black Sea Man' är en av mina favoriter, likom 'Black Russia'. Bägge är stora mörka tomater. Jag gillar stora tomater. Den jag har mest förväntningar på är 'Reise-tomaten'. Den odlade jag förra året med för första gången men fick bara en väldigt liten frukt från en sent sådd planta. 'Reise-tomaten' är en jättestor tomat som ser ut som en molekyl. Små utväxter från huvudfrukten kan vridas av. Den ser fantastisk ut och lär vara god! En tomat med historia, den sägs ha använts som matsäck för resande folk i Mellanamerika. Den stora tomaten kunde lätt delas genom att bryta loss de mindre utväxterna från huvudtomaten.

Håll tummarna för mitt tomatprojekt!
/Sara Bäckmo

 

Det känns alltid spännande att så saker som inte ska sås på vintern egentligen. Kul om det ger resultat.

5 svar till “Vintersådd tomat - 48 sorter”

 1. Susanne skriver:

  Det är tur att du är så nyfiken och har möjlighet att göra dessa tester. Det ska bli superspännande att se om det funkar.
  Själv har jag provat att vinterså lök. Det står två små krukor bakom huset med snö på. En rödlök och en gul. Läste att du också gjort det. Hoppas att du berättar om hur det gått.

 2. lena-pettersson51 skriver:

  Hej Reisen tomaten har jag odlat i många år ger inte jättestor skörd men god och rolig att odla.Jag tar egna frö varje år.

 3. madeleineslife.blogg skriver:

  Hej,
  Ska bli så roligt att följa ditt experiment.
  Tack för att du delar med dig!

  Soliga hälsningar
  Madeleine från Roslagen

 4. annatjader161 skriver:

  Vore väldigt bekvämt om det skulle funka tycker jag. Och varför inte egentligen? Tomatfröna verkar ju vara härdiga rackare; det är ju bara när de grott som de är känsliga. Som potatisen...varje år kommer det upp potatisplantor från potatis som blivit kvar i jorden sedan hösten innan. Man kanske skulle plantera sin potatis på hösten i stället, som ett experiment...

  Kan tipsa om en väldigt god, medelstor, tomat som jag upptäckte förra året: Harzfeuer. Hög, så den kräver stöd. Jag odlade den i växthuset så jag vet inte hur den funkar på friland.
  Mvh Anna

 5. Susanne skriver:

  Hej Sara!
  Det är så otroligt roligt och spännande att följa alla dina sådder av olika grönsaker.. Denna med tomat utomhus ska bli riktigt spännande! Håller tummarna.. Måste deffenitivt också peta ner några frö för utomhus sådd..
  Har inte fått upp mitt tunnelväxthus än 🙁
  Väntar man på något gott så!!
  Jo Sara! Dina långa gröna pinnar du har till dina tomater, Vad är det för några? Och var kan jag köpa dom? Måste ha fatt i något bra 🙂 Har nu snöre och bambupinnar.. Men bambupinnar knäcks efter ett tag 🙁
  Så nu vill jag hitta något hållbart 🙂
  Tack snälla för en super sida du skapat 🙂
  Hoppas på svar!
  Mvh Susanne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *