20. oktober 2015

Vintersallat grönskar på friland och i tunnel

Det vattnas i munnen. Jag har tjuvsmakat. Vintersallat. Den ser så läcker ut både på friland och i tunnel att det är nästan stört omöjligt att gå förbi utan att nalla lite.

Jag har försökt instruera Alba att hon bara får ta blad för blad, men det är så svårt för en liten hand att försiktigt nypa av bara ett endaste. När det slinker in en hel bladrosett i den glada munnen, med lilla jordiga roten och allt kvar, är jag glad att jag sått tätt. Det är fint att se hur hon äter grönsaker med sån glädje!

Vintersallaten ska sparas till dess all sallat och andra gröna blad är uppätna. Hur gärna jag än vill sätta i mig allt på en gång så ska den ransoneras. Jag har vintersallat på gång på många ställen nu, alla har kommit olika långt.

 

En grön frodig rad av vintersallat.

VIntersallat sådd juli 2015 i tunnelväxthuset.

 

I tunnelväxthuset såddes vintersallaten i mitten av juli. Den är frodig och fin. Och har sällskap av ytterligare två långa rader som såddes i slutet av augusti. På annan plats i samma tunnelväxthus står pluggar utplanterade riktigt tätt i två tre rader och ser oförskämt välmående ut.

 

Gröna plantor i rader under en duk av fiber.

Under en fiberduk står försådda plantor av vintersallat som nyligen planterats.

 

På friland står vintersallat som såddes i början av augusti efter att vitlöken skördats. Det är tomt här och var i de sex långa raderna. Sallaten tittade upp ur jorden just som vår valp Kapten Kulings upptäckarlust väckts. Han har tagit några varv för mycket över den här bädden... minst sagt.

 

Vintersallat på friland.

Nu täcks raderna av vintersallat på friland av nedfallna löv från askarna strax intill.

 

I tunnelväxthuset bakom hönshuset växer det långsamt. I en pallkrage står ännu mer vintersallat och trycker. Det blir ingen vidare vinterodling här tror jag, mest en förvaringsplats. Hönshuset står i vägen för solen så det är aningen för mörkt för att gynna plantorna. Om jag har plats över kan jag flytta vintersallaten till friland eller andra tunnelväxthuset senare.

Flera som besökt trädgården nu under hösten undrar hur vintersallaten står sig när det blir kallt och kanske till och med snö. Prima! Det är det som är det fina med den här grönsaken. Till och med under ett tjockt täcke snö står den sig fin. Jag kan skörda under hela vintern, eller vänta till våren. Antingen skördar jag blad för blad, om plantorna är lagom stora, eller så kapar jag hela bladrosetten. Till våren börjar plantorna växa och går i blom. Jag brukar skörda det jag har innan dess och väntar inte särskilt på att de ska fröa av sig eller så. Jag vill ändå oftast inte ha fröplantorna just där de bestämmer sig för att växa.

Och smaken? Du har har garanterat ätit vintersallat, fast under annat namn. De säljs som machésallat i prassliga påsar i grönsaksdisken. Kallas också för fältsallat. Den är mycket enkel att odla själv, så alla som har en köksträdgård borde odla vintersallat när de andra grönsakerna är historia och njuta av läckra blad med underbar smöraktigt och nötig smak. Det gör jag!
/Sara Bäckmo

6 svar till “Vintersallat grönskar på friland och i tunnel”

 1. Kerstin Waltersson skriver:

  Jag blir så besviken när jag inte kan titta på dina videoklipp och samtidigt lyssna påvar du säger. Det bara buffrar hela tiden och jag kan bara höra enstaka bokstäver/stavelser. Jag har en ny appeldator. Vad kan det bero på?
  Hälsningar Kerstin W

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Kerstin,
   Det är inte din dator det är fel på utan själva spelaren. I stort sett alla som tittar har problem, det är därför jag sällan delar klippen. Och jag är också jättebesviken över det, det var ju inte så jag önskat saker och ting. Jag hoppas att det väldigt snart kommer en bättre lösning där klippen är lättare att se. Hälsningar Sara

 2. Eva Haarberg skriver:

  Helt fantastisk sida med underbara och användbara tips! Något som funkat för mig när det buffrar, är att pausa videon en liten stund så att den hinner tänka klart. sedan funkar det oftast för mig.

  Tack för en underbar sida Sara
  Mvh Eva i Västerås

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Det kommer ett alternativ snart för de som har svårt att se klippen i nuvarande spelare. Håll utkik!
   Hälsningar Sara

 3. Karl Jacobsson skriver:

  Hej Sara!
  Jag tittade med intresse på ditt videoklipp om vinterodling, men jag har svårt att höra vad du säger när det ligger med musik samtidigt. Måste det spelas musik över huvud taget i dina videoklipp?
  Med vänlig hälsning
  Karl, Motala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *