Vintertomaterna är skördade

Nu finns ingen återvändo. Det blir inte varmare. Det blir inte ljusare. Och tomaterna på friland mognar inte.

Idag har jag plockat in de tomater som stått på undantag på friland. Dessutom plockades vintertomaterna in också. Resten sitter kvar på plantor som befriats från bladmassa. När solen lyser är det fortfarande 25 grader i tunnelväxthuset och tomaterna blir fortsatt lite sötare.

 

Gröna tomater ligger i en back.

De flesta vintertomaterna är fortfarande illgröna. De kommer att mogna så sakteliga inomhus.

 

Vintertomaterna jag odlar i år är 'Principe Borghese' och 'Peter den hållbare'. Bägge är mycket lagringsdugliga och kan klara sig fram till nästa sommar, säger de som vet.

Det är andra året jag odlar 'Principe Borghese', men förra året blev en besvikelse. Då fick alla tomater bladmögel och tomaterna ruttnade utan att mogna. Jag lyckades rädda en del av skörden genom att koka tomatröra på gröna tomaterna. Att lagra tomater blev det inte tal om.

 

Vackert formade tomater med en liten spets i ena änden.

Sorten 'Principe Borghese' är lätt att känna igen med sin lilla spets på varje tomat.

I år har tomatodlingen gått sämre än sämst och jag kan inte direkt stoltsera med någon större skörd. Men det är tillräckligt för att vi ska kunna äta tomater i några månader till i alla fall, med hjälp av vintertomaterna kan säsongen förlängas betydligt. Tomaterna håller sig fina i fruktköttet, medan skalet bildar en skyddande hinna som gör att frukten inte skrumpnar ihop. Å andra sidan äter jag under vintern hellre en lite skrumpen egenodlad tomat än en stenhård dito från ett växthus på andra sidan jorden.

Nu har jag trätt tomatklasarna mellan två linor till en megaklase som ska få hänga i köket till dess tomaterna är uppätna. Snyggt!

Här kan du se hur jag odlat årets tomater i tunnelväxthuset:

Redan nu har jag börjat fundera över hur nästa års tomatodling ska bli. Jag är ingen direkt fena på växthusodling. Tycker det är krångligt med vattning och temperaturer. Faktiskt har jag fått bäst tomatskördar när jag odlat dem på friland. Funderar på en större frilandsodling nästa år. Då banne mig ska jag kanske lyckas fylla förråden så vi kan vara självförsörjande också på tomater.
/Sara Bäckmo

18. september 2015

6 svar till “Vintertomaterna är skördade”

  1. Kat Ekeström skriver:

    Hallå Sara! Helt absorberad av all inspiration och alla goda råd du delar.. Varvar djupgrävning här på bloggen med den på kolonilotten. Har en undran som kan gälla fler än mig. Jag som ingen gräsmatta har och letar febrilt efter ett smidigt sätt att hitta täckmaterial. Du pratar om ensilage i en av dina filmer.Det skulle onekligen vara praktiskt att ha en hel bal att ta täckmaterial från. Men visst är det syrat? Fungerar det? Blir inte både jord och småkryp ledsna om det blir för surt? Tack för en alldeles suverän odlingsblogg! Kat

  2. Anette Olofsson skriver:

    Hej! Har du någon aning om vad Peter den hållbare heter mer? Vi vill köpa frön! Mvh
    Anette

    • Sara Bäckmo skriver:

      Tomaten heter 'Peter den hållbare' och bara så. Mitt bästa tips är att slänga ut frågan i en av trädgårdsgrupperna på Facebook och fråga om någon har frön att sälja, de är svåra att få tag på. /Sara

  3. Sandra Kuylenstierna skriver:

    Kontakta Guiseppe som odlat fram sorten direkt - han har fröer. Läs här
    http://www.angelfire.com/la/caprioli/vinttom2.html

    Se längst ner i texten. Där finns priser och hans mailadress. ( han tar bort erbjudandet när fröerna tar slut)

    /Sandra

  4. Linnéa skriver:

    Hej,
    Ska dessa tomater som går att lagra plockas av när de är röda eller tar man de när de fortfarande är gröna och omogna?

    Med vänliga hälsningar,
    Linnéa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *